Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ook in tweede coronagolf minder eerste uitgiften

Anders dan in eerste golf blijft in tweede golf vooral huisartsenreceptuur achter

PW50 - 11-12-2020 | door SFK
Artsen schreven in de periode van eind augustus tot en met november van dit jaar gemiddeld 10% minder recepten uit voor nieuwe medicatie dan in 2019. Het dieptepunt van de tweede coronagolf ligt tot dusverre begin november, toen het aantal eerste uitgiften 15% lager lag dan in dezelfde week in 2019. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Nederlandse openbare apotheken zagen het aantal verstrekkingen van voor de patiënt nieuwe medicatie na een grote terugval in april 2020 langzaam herstellen. Halverwege augustus was nagenoeg hetzelfde niveau als in 2019 bereikt. Vanaf eind augustus (week 35) wordt het effect van de tweede coronagolf zichtbaar en blijven de eerste uitgiften geleidelijk weer verder achter. Vervolguitgiften en de uitgiften in weekdoseersystemen werden door apothekers, net als in de eerste golf, onverminderd geleverd. ‘Hamsteren’ van vervolgmedicatie, zoals in de derde week van maart, gebeurde niet opnieuw.
Anders dan in de eerste golf lag het aantal eerste uitgiften op recept van een huisarts in de tweede golf verder onder het niveau van 2019 dan het aantal nieuwe specialistenrecepten. Openbaar apothekers verstrekten in de tweede coronagolf gemiddeld 13% minder eerste uitgiften op voorschrift van een huisarts dan in dezelfde periode een jaar eerder. Voor eerste uitgiften op recept van een specialist was dit 8%. Samen gaat het om 10% minder eerste uitgiften.

Specialisten

Tussen de voorschrijvende specialismes zijn grote verschillen te zien. Van de veel voorschrijvende specialismes binnen de openbare apotheek kende de orthopedie in april de grootste terugloop. Het aantal eerste uitgiften op voorschrift van een orthopeed lag in die maand 80% onder het niveau van april 2019. In de maanden oktober en november was dat gemiddeld 22%.

In de tweede golf staat het specialisme longziekten bovenaan, met een gemiddelde afname van 25%. In april was dat nog 50%. Er zijn ook specialismes waarbij nauwelijks een effect van de tweede golf waarneembaar is. Eerste uitgiften op voorschrift van een oogheelkundige lagen in april nog twee derde lager dan een jaar eerder, terwijl deze sinds juni alweer bijna gelijk zijn aan het niveau van 2019.

Stichting Farmaceutische Kengetallen: info@sfk.nl

Pagina_9_grafiekSFK

Document acties

Back to top