Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW21

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Panacee

De president van Tanzania was laaiend enthousiast. Hij stuurde een vliegtuig naar Madagaskar om een lading van het even bejubelde als omstreden elixer Covid-Organics op te halen. Ook Congo-Brazzaville, Guinea-Bissau en Equatoriaal Guinea kochten fikse partijen in. De leider van Madagaskar had daarvoor al uitgebreid reclame gemaakt voor het kruidendrankje – gemaakt van artemisia, een plant die gebruikt wordt bij de behandeling van malaria – dat COVID-19 zou genezen en gratis beschikbaar was voor de armen.

22-05-2020 | door Frans van den Houdt

Luchtaanval

Dat mensen een eigen draai geven aan geneesmiddelnamen zijn we inmiddels wel gewend en meestal komen we er wel uit wat ze bedoelen. Uitspraken geven soms een onverwachte betekenis aan de medicatie of de aandoening; regelmatig komen mensen een ‘luchtwegverwijderaar’ ophalen en recent hoorden we nog van een patiënt dat er een paar weken geleden ‘een grote luchtaanval’ had plaatsgevonden.

22-05-2020 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

Sterke stijging kosten dure geneesmiddelen

De uitgaven aan dure geneesmiddelen voor medisch-specialistische zorg zijn in 2018 gestegen met bijna 10% tot € 2,7 miljard. Deze kosten nemen snel toe door de introductie van nieuwe medicatie en het groeiend aantal patiënten, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

12-05-2020 | door PW

Ziekenhuizen willen compensatie voor verliezen door corona

Door de coronacrisis is de omzet van algemene ziekenhuizen de afgelopen maanden met gemiddeld 47% afgenomen, blijkt uit ledenonderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Volgens de NVZ moeten ziekenhuizen hiervoor volledige compensatie krijgen.

14-05-2020 | door PW

Nieuwe hoogleraar ontwikkeling academic pharma

Internist-klinisch farmacoloog Teun van Gelder gaat zich in Leiden als nieuwe hoogleraar Drug Discovery & Development bezighouden met het ontwikkelen van geneesmiddelen binnen de academische wereld, ook wel academic pharma genoemd.

13-05-2020 | door PW

Remdesivir nu ook bij patiënten met covid-19 zonder invasieve beademing

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA beveelt aan om het compassionate use van remdesivir uit te breiden naar in het ziekenhuis opgenomen patiënten met ernstige COVID-19 die behandeling met zuurstof nodig hebben, niet-invasieve beademing of ECMO.

20-05-2020 | door PW

Verbetering SFK PW19

In de tabel van de SFK-pagina in PW 19 zijn abusievelijk twee aantallen omgewisseld. In de kolom ‘aantal gebruikers’ moet bij GLP-1-agonisten (inclusief vaste combinaties met insuline) 29.000 staan en bij SGLT-2-remmers (inclusief vaste combinaties met metformine) van 19.000.

22-05-2020 | door PW

5,3% medicijngebruikers koos ander verzekeraarsconcern

Rond de jaarwisseling 2019-2020 wisselden 5,3% van de medicijngebruikers van verzekeraarsconcern. Dat percentage is gelijk aan dat rond de jaarwisseling van een jaar eerder. De dominantie van de grootste regionale zorgverzekeraars nam over het algemeen ook dit jaar licht af. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

22-05-2020 | door SFK

‘Apothekers wereldwijd tonen professionaliteit’

Onmiddellijk nadat de Wereldgezondheidsorganisatie de coronacrisis uitriep tot een public health emergency of international concern zette de internationale apothekersorganisatie FIP een speciaal crisisteam op. Hierin zitten deskundigen die richtlijnen ontwikkelen ter ondersteuning van apotheekteams wereldwijd. “We helpen hen met de crisis om te gaan en de patiëntenzorg op peil te houden.”

22-05-2020 | door Frans van den Houdt

Week covid-zorg in ziekenhuisapotheken van rotterdam-zuid

Dagelijkse (multidisciplinair) overleg: over de patiënten die met COVID-19 zijn opgenomen op de ic, over het verbruik van kritische geneesmiddelen in relatie tot het aantal ic-patiënten en over de werkdruk van de apotheekmedewerkers. De coronacrisis zorgt voor een heel nieuwe dynamiek in de ziekenhuisapotheek. Een ziekenhuisapotheker en een AIOS Ziekenhuisfarmacie hielden een dagboek bij.

22-05-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen en Juul Cox

Interventie met tocilizumab geeft mogelijk goede resultaten

Er zijn sterke aanwijzingen dat hyperinflammatie een belangrijke rol speelt bij ernstig zieke COVID-19-patiënten. En dat deze hyperinflammatie, die zich uit in een soort Cytokine Release Syndroom, onderdrukt wordt door tocilizumab, een geneesmiddel dat is gericht tegen de receptor van IL6. “Om de effectiviteit en de veiligheid aan te tonen is een gecontroleerde vergelijkende (placebo)-studie noodzakelijk.”

22-05-2020 | door Jos Kosterink Bram Rutgers en Tom van Meerten

Guselkumab helpt bij artritis psoriatica

De interleukine-antagonist guselkumab heeft een gunstige benefit/risk-ratio bij patiënten met artritis psoriatica die niet eerder een biological of een TNF-alfaremmer hebben gebruikt.

22-05-2020 | door PW

Oogdruppelcombinatie effectiever dan de afzonderlijke middelen

Eenmaal daagse toediening van oogdruppels met de combinatie netarsudil en latanoprost geeft een significante en relevante reductie van de gemiddelde intra-oculaire druk. Deze afname is superieur aan monotherapie met netarsudil of latanoprost.

22-05-2020 | door Linda de Graaf

Remdesivir, blockbuster in de race voor behandeling covid-19

Remdesivir is een veelbelovend middel dat in klinische studies voorop ligt in de race voor de behandeling van COVID-19-patiënten. Voorlopige uitkomsten zijn gunstig: griepklachten en ademhalingsproblemen herstelden snel. Deze en andere klinische studies zullen behandelaars meer inzicht geven in de effectiviteit en veiligheid van dit potentiële wondermiddel tegen COVID-19.

22-05-2020 | door Laura van den Ende en Ruben van der Galiën

Diazepam als alternatief sedativum op de ic

Door het hoge aantal patiënten op de intensive care (ic) tijdens de coronacrisis is het verbruik van intraveneus toegepaste sedativa, waaronder midazolam, sterk toegenomen. Anticiperend op een mogelijk tekort van dit sedativum hebben wij gekeken naar het gebruik op de ic van alternatieven zoals diazepam en clonazepam. Tegen het langdurig toedienen van hoge doseringen diazepam blijken diverse bezwaren te bestaan.

22-05-2020 | door Johanna Kramer-Abma, Tim Preijers, Sander Bouwman en Nicole Hunfeld

Wachten bij het stoplicht

Om de continuïteit van zorg te borgen tijdens deze coronacrisis heeft apotheker Casper Bongarts de apotheek gesloten en een drive-thru geopend: patiënten moeten met de auto komen om geneesmiddelen op te halen. “Het loopt goed door want ze komen pas als de medicatie klaarligt.”

22-05-2020 | door Edwin Bos

ContinuÏteit

In maart, toen de coronacrisis net was losgebarsten, beleefden veel apotheken enorm drukke dagen. Ondertussen schakelden huisartsen en specialisten over op vrijwel alleen spoedzorg, waardoor mensen voor ‘gewone’ kwalen niet meer naar een arts konden. Na maart volgde april: de drukte was redelijk snel voorbij in de apotheek.

22-05-2020 | door Reinier Bax, voorzitter LOA

Handreiking consult op afstand beschikbaar

In verband met de coronamaatregelen heeft de KNMP een Handreiking consult op afstand opgesteld. Hierin worden manieren toegelicht van contact op afstand (beeldbellen, telefonisch of e-mail) en hun beperkingen ten opzichte van face to face-contact.

22-05-2020 | door KNMP

Huiselijk geweld melden bij apotheek met code ‘Masker 19’

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen hiervan vanaf 1 mei melding maken bij de apotheek met het codewoord ‘Masker 19’. Dat heeft de KNMP in samenwerking met de ministeries van VWS en Rechtsbescherming afgesproken.

22-05-2020 | door KNMP

‘Apothekers zijn zichtbaar op elke ziekenhuisafdeling’

Ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld werkt in het Erasmus Medisch Centrum en is verantwoordelijk voor het medicatieproces op de intensive care (ic). Zij is onderdeel van het artsenteam van de ic en is een van de coördinatoren voor veilige zorg in het ziekenhuis tijdens de coronacrisis. Hunfeld ontving in 2012 de KNMP Zorginnovatieprijs en is penningmeester in het KNMP-bestuur.

22-05-2020 | door Quirine Tacken
Back to top