Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW17

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Trots en troost

Troost in tijden van corona. Het zou de titel kunnen zijn van een boek vol verhalen over mensen die troost bieden en troost ontvangen. Zoals de internist die tijdens zijn dienst Bach speelde op zijn viool voor de opgenomen coronapatiënten. Of de vele mensen die een T-shirt met rood hart voor hun raam hangen om alle zorgverleners een hart onder de riem te steken. Of de buurman van de apotheek die op een kaartje met bloemen schrijft dat ‘de meiden wel een bosje verdiend hebben’.

24-04-2020 | door Frans van den Houdt

Stoppen

Het is relatief gemakkelijk om te starten met een geneesmiddel. Voor het starten van een geneesmiddel zijn honderden richtlijnen. Wanneer start je nou exact, hoe bouwen we op, welk middel is eerste keus?

24-04-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen,ziekenhuisapotheker

‘Farmaceutische industrie is vooral bezig met financiële activiteiten’

Farmaceutische fabrikanten investeren veel meer geld in financiële activiteiten en overnames en steeds minder in het produceren van geneesmiddelen. Dat concludeert de Nederlandse onderzoeksorganisatie SOMO na analyse van de jaarrekeningen van de 27 grootste farmabedrijven in de periode 2000-2018.

15-04-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW17

Met welke medicijnen moet een patiënt stoppen in verband met het coronavirus?

22-04-2020 | door T.K.L. van Donselaar-Pham afdeling medicatiebewaking, Stichting health Base, Houten

Nieuw verdeelmodel beschermingsmiddelen tegen corona

Als er nieuwe mondkapjes beschikbaar komen uit inkoop of eigen productie dan gaan die naar zorgverleners in ziekenhuizen, verpleeghuizen en op andere plekken waar patiënten met COVID-19 intensief worden behandeld. Dat heeft minister Martin van Rijn van Medische Zorg besloten na overleg met partijen uit de zorg.

15-04-2020 | door PW

Patiëntenfederatie: veel zorgen over gezondheid door coronacrisis

Onder patiënten die door de coronacrisis nu niet welkom zijn bij ziekenhuis en huisarts is veel onrust over hun verslechterende gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland.

15-04-2020 | door PW

Sterfgevallen in verpleeg- en verzorgingshuizen bijna verdubbeld

Het aantal sterfgevallen in institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, is in de eerste week van april bijna verdubbeld ten opzichte van een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM.

16-04-2020 | door PW

Etravirine en conestat alfa goedgekeurd vanaf 2 jaar

Conestat alfa (Ruconest), bedoeld voor de behandeling van acute aanvallen bij erfelijk angio-oedeem door C1-esteraseremmerdeficiëntie, mag nu ook worden gebruikt bij kinderen vanaf 2 jaar.

22-04-2020 | door PW

Axicabtagene ciloleucel in basispakket

Axicabtagene ciloleucel (Yescarta) wordt opgenomen in het basispakket na succesvolle onderhandeling over de prijs.

21-04-2020 | door PW

Positief oordeel over uitbreiding indicatie brentuximab vedotine

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) van het EMA oordeelde positief over uitbreiding van de indicatie van brentuximab vedotine (Adcetris).

20-04-2020 | door PW

Prijsstijgingen na uitstel aanscherping prijzenwet

De minister voor Medische Zorg kondigde op 26 maart 2020 uitstel aan van de aanscherping van de Wet geneesmiddelprijzen (Wgp) tot in ieder geval 1 oktober 2020 en bood daarmee partijen in de geneesmiddelenketen financiële armslag. De SFK constateert een stijging van de geneesmiddelprijzen per 1 april 2020 van gemiddeld 0,6%. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

24-04-2020 | door SFK

Deprescribing van bloedglucoseverlagende medicatie bij diabetes type 2

Met het ouder worden neemt bij diabetespatiënten de kans op bijwerkingen van bloedglucoseverlagende medicatie toe. De voordelen van intensieve verlaging van bloedglucose nemen tegelijkertijd af. Deprescribing van bloedglucoseverlagers is aangewezen als de balans doorslaat richting de nadelen.

24-04-2020 | door Mette Heringa, Anne-Margreeth Krijger, Jacqueline Hugtenburg en Petra Denig

Complexe relatie tussen diabetes type 2 en kanker

Het is nog steeds niet duidelijk waarom patiënten met diabetes type 2 vaker kanker hebben. Met het PHARMO DIAMANT-cohort voerde promovenda Jetty Overbeek (farmaco)epidemiologische studies uit om meer duidelijkheid te krijgen over deze associatie. “Vervolgstudies moeten meer rekening houden met bias, soort kanker, geslacht, locatie en de aard van de tumor.”

24-04-2020 | door Jetty Overbeek

Sublinguale film met apomorfine effectief bij Parkinson

Sublinguaal toegediend apomorfine is een effectieve on demand-behandeling voor off-periodes bij de meeste patiënten met de ziekte van Parkinson. Bijna een derde van de patiënten stopt echter met het middel vanwege – vooral – orofaryngeale bijwerkingen.

24-04-2020 | door Linda de Graaf

Borging toegankelijkheid is de juiste rechtvaardiging voor magistrale bereiding

In plaats van nuance te brengen in het debat over apotheekbereidingen, zorgt advocaat Niels Niggelie juist voor onduidelijkheid en een mistgordijn, betogen Paul Lebbink, Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani en Marleen Kemper. “Een apotheker die zelf een geneesmiddel bereidt, dient ervoor te zorgen dat hij handelt met inachtneming van de Europese Farmacopee en borgt de kwaliteit.”

24-04-2020 | door Paul Lebbink, Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani en Marleen Kemper

Naast bijsluiter ook advies nodig bij zelfzorgmiddel

Slechts één op de drie consumenten leest voorafgaand aan het gebruik van een nieuw zelfzorgmiddel de volledige bijsluiter door, blijkt uit onderzoek van bureau Kantar. Als een middel eerder is gebruikt wordt de bijsluiter meestal helemaal niet meer gelezen. Veel mensen blijven behoefte hebben aan een persoonlijk advies.

24-04-2020 | door Lyda Blom

Naar betere farmazorg in Kosovo

Ze begrijpt dat een jong land als Kosovo niet zomaar over een AIS kan beschikken. “Maar een medicatiegesprek voeren met een patiënt kan wél”, zegt Ariana Cakiqi. Haar ambitie: dat apothekers in Kosovo zich verantwoordelijk voelen voor de medicatie die ze afleveren.

24-04-2020 | door Annemiek Veelenturf

VWS: beschikbaarheid geneesmiddelen borgen

Het is belangrijk om de beschikbaarheid van midazolam en andere geneesmiddelen voor alle patiënten te borgen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) aan de Tweede Kamer. Het ministerie is hierover in overleg met onder meer de KNMP en het Landelijke Coördinatiecentrum Geneesmiddelen.

24-04-2020 | door KNMP

Q&A

We hebben de berichtgeving over het coronavirus op KNMP.nl georganiseerd rondom de Q&A’s. De vragen en antwoorden zijn inmiddels in bijna twintig categorieën opgedeeld, uiteenlopend van COVID-19 en NSAID’s en personeel en kosten tot herregistratie.

24-04-2020 | door Eric Janson,algemeen directeur KNMP

Herregistratieperiode specialistentitels verlengd met halfjaar

Alle lopende (her)registratieperiodes van openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers worden verlengd met een halfjaar.

24-04-2020 | door KNMP
Back to top