Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW16

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Beloning

Al jaren is er in Nederland een nijpend tekort aan apothekersassistenten. De uitstroom is veel groter dan de instroom, en dat zal vanwege de vergrijzing de komende jaren alleen maar toenemen.

17-04-2020 | door Frans van den Houdt

Apothekers coördineren farmazorg in crisisteams

Om farmaceutische zorg te kunnen leveren aan COVID-19-patiënten zijn apothekers diverse initiatieven gestart, zoals de medicatievoorziening voor een coronahotel in Zuid-Limburg en een apothekersteam dat de beschikbaarheid van palliatieve medicatie controleert op de Zeeuwse eilanden. “Wij monitoren dagelijks de voorraden in de regio.”

10-04-2020 | door PW

Ode

Ze komt binnen met een “môgguh”. Ze eet elke avond een “prakkie”. Ze ruilt haar dienst als dat haar collega beter schikt. Ze heeft het hart op de tong: “Maar als het áltijd bij u misgaat, zowel bij de huisarts als bij ons in de apotheek … misschien ligt het dan aan u zelf?”

17-04-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Herexamen 2020 PW16

Wat is waar over lisdexamfetamine?

15-04-2020 | door Marloes Dankers apotheker IVM

IGJ: medicatie opslaan buiten apotheek tijdelijk toegestaan

Om zorgverleners de ruimte te bieden voor de behandeling van Covid-19-patiënten is het toegestaan geneesmiddelen buiten een apotheek op te slaan in tijdelijke corona-klinieken. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

09-04-2020 | door PW

ACM: geen stappen tegen Roche vanwege testmateriaal

Tegen Roche Diagnostics worden geen verdere stappen ondernomen, concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die een onderzoek was gestart omdat het bedrijf niet zou hebben meegewerkt aan het uitbreiden van de capaciteit voor coronatesten in Nederland.

07-04-2020 | door PW

Biosimilar etanercept positief beoordeeld

Etanercept (Nepexto) van registratiehouder Mylan IRE Healthcare Ltd werd positief beoordeeld voor de behandeling van reumatoïde artritis, juveniele idiopathische artritis, artritis psoriatica, axiale spondyloartritis, plaque psoriasis en pediatrische plaque psoriasis.

16-04-2020 | door PW

Ozanimod positief beoordeeld bij relapsing remitting multiple sclerose

Ozanimod (Zeposia) ontving van de CHMP een positief oordeel voor de behandeling van patiënten met relapsing remitting multiple sclerose (RRMS) met actieve ziekte.

16-04-2020 | door PW

Positief oordeel CHMP voor astma behandeling

De CHMP heeft een positief oordeel afgegeven voor indacaterol/mometasonfuroaat (Atectura Breezhaler en Bemrist Breez-haler) voor de behandeling van astma.

15-04-2020 | door PW

Pretomanid goedgekeurd voor resistente tuberculose

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) beveelt goedkeuring aan van pretomanid (Pretomanid FGK) 200 mg-tabletten voor de behandeling van extensief resistente (XDR) tuberculose of behandelingsintolerante of multiresistente (MDR) bij volwassenen, in combinatie met bedaquiline en linezolid.

15-04-2020 | door PW

In totaal € 50 miljoen aan eigen bijdragen in 2019

Voor de door Nederlandse apotheken verstrekte geneesmiddelen moest vorig jaar € 50 miljoen* aan eigen bijdragen worden opgebracht. Dat is € 3 miljoen meer dan in 2018. Toch betaalden de gebruikers van die middelen in 2019 in totaal minder aan de eigen bijdragen dan in 2018. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-04-2020 | door SFK

Sneller zij-instromers opleiden oplossing voor personeelstekort

Het werven van zij-instromers voor een verkorte opleiding Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) blijkt effectief om het grote tekort aan apothekersassistenten aan te pakken. In vijf regio’s hebben zich voldoende apothekers aangemeld met een leerwerkplek voor de ROC’s die hun BBL-opleiding nieuw leven inblazen. “We moeten de krapte op de arbeidsmarkt met elkaar oplossen.”

17-04-2020 | door Edwin Bos

E-recept ontstijgt regionale structuren

Na een geslaagde pilot met het elektronisch verzenden van recepten in de regio Rijnmond besloot het Erasmus MC over te gaan tot een landelijke uitrol hiervan. Inmiddels kunnen artsen naar meer dan 90% van de apotheekhoudenden hun recepten elektronisch versturen. “Het is wenselijk dat nu spoedig een koppeling wordt gemaakt tussen het zorgadresboek (ZAB) en het voorschrijfsysteem.”

17-04-2020 | door Sarah Wilkes, Hugo van der Kuy, Jan-Dietert Brugma en Jessica Bikker

FMD: nadelig voor patiënt én apotheker

Het Pharmaceutisch Weekblad berichtte onlangs dat sinds de invoering van de Falsified Medicines Directive (FMD) in Nederland één keer een vervalst geneesmiddel is aangetroffen. Dat bewijst dat FMD een (bijna) niet-bestaand probleem aanpakt, betoogt Elham Aghazadeh, terwijl de nadelen groot zijn.

17-04-2020 | door Elham Aghazadeh

Nierschade beter voorspellen in het preklinisch onderzoek

Nierschade door geneesmiddelen is lastig te voorspellen met huidige preklinische modellen. Met een proximale nierbuisje-op-een-chip kunnen toxiciteit en geneesmiddeleninteracties worden bestudeerd. Dit model kan de nier beter nabootsen en in de toekomst worden gebuikt om nierschade beter te voorspellen, concludeert Jelle Vriend op basis van zijn promotieonderzoek.

17-04-2020 | door Jelle Vriend

Fikse ruzie tussen apotheker en patiënt leidt tot berisping

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam moest in een zaak drie klachten beoordelen tegen een apotheker, die weigerde Nizoral-shampoo te verstrekken aan de patiënt. Hoogoplopende discussies en een eenzijdige beëindiging van de behandelrelatie door de apotheker waren het gevolg. Het college acht de klachten van de patiënt gegrond.

17-04-2020 | door Catelijne Bach en Jolijn Geven

‘We blijven investeren in zelfzorg’

Het winnen van de derde prijs in het mystery guest-onderzoek betekent voor apotheker Antje Peters-Veluthamaningal een beloning voor ruim een jaar hard werken met het team aan het verbeteren van zelfzorgadvies. “Op initiatief van de assistenten zijn we gaan oefenen aan de balie.”

17-04-2020 | door Edwin Bos

Minister Martin van Rijn steekt hart onder de riem tijdens apotheekbezoek

Minister Martin van Rijn van Medische Zorg bezocht 8 april Apotheek Ridderveld in Alphen aan den Rijn en sprak daar met zorgverleners over de impact van het coronavirus op de farmaceutische zorgverlening. Na een eerdere schrifte-lijke steunbetuiging stak hij hen nu persoonlijk een hart onder de riem.

17-04-2020 | door KNMP

Overheid

De coronacrisis brengt ons allen samen, zie bijvoorbeeld de poster die onlangs bij het PW was bijgestoken. Over de om de patiënt getekende kring van beroepsgroepen kreeg ik later te horen dat de schoonmakers ontbraken. Dit is een rake terechtwijzing, maar achteraf mis ik in dit gezelschap ook de ambtenaar.

17-04-2020 | door Aris Prins, voorzitter KNMP
Back to top