Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW50

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Koffieautomaat

We moeten allemaal gezonder gaan leven om niet dik en ziek te worden. In ons zorgstelsel ontstaan gelukkig steeds meer initiatieven die erop gericht zijn mensen hiervan bewust te maken en tot actie te bewegen en bovendien vergoed worden door zorgverzekeraars. Zoals de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), zorg die gericht is op het krijgen en behouden van een gezonde leefstijl en het tegengaan van overgewicht, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

13-12-2019 | door Frans van den Houdt

Ongevraagd advies

Recent las ik in het PW over de rechtszaak over de verkoop van zelfzorgmiddelen zonder actief toezicht. Een supermarkt verkoopt UAD-medicatie gewoon in het schap, zonder dat er fysiek iemand aanwezig is die een goed advies kan geven over de genees-middelkeuze of het gebruik.

13-12-2019 | door Esther Kuipers, apotheker en onderzoeker

Rechter: tablet mag drogist vervangen

Albert Heijn mag doorgaan met de verkoop van zelfzorgmiddelen zonder actief toezicht van deskundig personeel. Een tablet met telefoon is verantwoorde zorg, oordeelde de rechtbank Midden-Nederland, in een bestuursrechtelijke procedure die het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) had aangespannen tegen de inspectie.

05-12-2019 | door PW

MSD in Oss verdubbelt productie biotech

Geneesmiddelenfabrikant MSD verdubbelt de komende jaren haar capaciteit voor biotechproductie in Oss. Deze uitbreiding is nodig vanwege de wereldwijd groeiende vraag naar behandelingen tegen diverse soorten kanker.

03-12-2019 | door PW

Alkmaarse apothekers voeren actie tegen tekorten

Apothekers in Alkmaar voeren deze week actie omdat ze vinden dat zorgverzekeraars en overheid te weinig doen om de geneesmiddeltekorten terug te dringen. De Apothekerscoöperatie Noord-Kennemerland (APCON) vindt het onacceptabel dat patiënten hiervan de dupe zijn en roept apothekers in het land op ook in actie te komen.

02-12-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 50

Van welk enzym heeft de overgrote meerderheid van Europeanen twee allelen?

11-12-2019 | door Marga Nijenhuis, GIC

Lenalidomide nu ook bij folliculair lymfoom

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geadviseerd over een nieuwe indicatie voor lenalidomide (Revlimid).

12-12-2019 | door PW

Aanpassing contra-indicaties MS-middelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft positief geoordeeld over het aanpassen van de productinformatie van interferon beta 1a (Rebif, Avonex), peginterferon beta 1a (Plegridy) en interferon beta 1b (Betaferon).

10-12-2019 | door PW

Haaruitval bij bupropion

Bijwerkingencentrum Lareb ontving dertien meldingen van haaruitval bij patiënten die bupropion gebruikten.

11-12-2019 | door PW

Nieuwe indicatie borstkankermiddel

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geoordeeld over het toevoegen van een nieuwe indicatie aan trastuzumab emtansine (Kadcyla).

11-12-2019 | door PW

50.000 gebruikers van biologicals bij afweerziekte

Het aantal mensen dat een biological gebruikt ter behandeling van chronische ontstekingsziekten neemt in 2019 verder toe. Naar verwachting zullen poliklinische apotheken dit jaar aan zo’n 50.000 patiënten een biological verstrekken, ongeveer 10% meer dan in 2018. TNF-alfaremmers hebben de meeste gebruikers. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

13-12-2019 | door SFK

‘De kern van zorg verlenen is met patiënten bezig zijn’

Hij is er trots op dat de zorgfunctie van de openbaar apotheker nu stevig op de kaart staat. Teleurgesteld dat de bekostiging voor zorgtaken nog niet goed is geregeld en er niet meer geëxperimenteerd wordt met het preferentiebeleid. Gerben Klein Nulent over vijf jaar voorzitterschap van de KNMP: “Ik heb m’n best gedaan het goede te doen voor apothekers.”

13-12-2019 | door Frans van den Houdt

Nieuwe opioïde pijnstiller NKTR-181 is mogelijk minder verslavend

NKTR-181, een nieuwe mu-opioïde receptoragonist, lijkt een veilige en effectieve optie te zijn voor patiënten met matige tot ernstige chronische lage rugpijn of andere chronische niet-maligne pijn.

13-12-2019 | door PW

Dupilumab helpt bij ernstige chronische rhinosinusitis

Bij volwassenen met ernstige chronische rhinosinusitis met poliepen reduceert dupilumab de grootte van de poliepen en de ernst van de klachten. Het middel wordt goed verdragen.

13-12-2019 | door Linda de Graaf

Medicatiebeoordeling in praktijk

Om de aanbevelingen uit de geüpdatete module Medicatie­beoordeling te vertalen naar de dagelijkse praktijk zijn twee FTO-modules ontwikkeld. Wat is een geschikte werkwijze en wanneer is afwijken van de nieuwe criteria nodig?

13-12-2019 | door Cindy Reinders

‘NHG-Standaard Depressie mist specifiek medicamenteus beleid’

De aanbevelingen over geneesmiddelkeuze in de derde herziening van de NHG-Standaard Depressie zijn globaal en de afgelopen vijftien jaar niet noemenswaardig veranderd. Het is vreemd dat in een zo zorgvuldig samengesteld document het medicamenteuze beleid zo weinig specifiek is en feitelijk is achterhaald, stelt Geurt van den Brink op basis van de resultaten van een recente netwerk-meta-analyse.

13-12-2019 | door Geurt van den Brink

Genetica van belang bij doseren vitamine K-antagonisten bij kind

Kennis over het gebruik van vitamine K-antagonisten bij kinderen is nog beperkt. Het promotieonderzoek van Hedy Maagdenberg laat zien dat in de eerste maanden van de behandeling kwaliteitsverbetering mogelijk is. De door haar ontwikkelde doseringsmodellen, welke zowel klinische als genetische factoren bevatten, zouden hierbij kunnen helpen.

13-12-2019 | door Hedy Maagdenberg

AIOS’en leren nadenken

Voor het ontwikkelen van de e-learning Kindergeneeskunde en voor zijn natuurlijke manier van onderwijs geven heeft ziekenhuisapotheker Robert Flint de Jan Glerum Award 2019 (Junior) gekregen van JongNVZA. “Hij stimuleert ons allen om na te denken over de toekomst.”

13-12-2019 | door Edwin Bos

KNMP-richtlijn Diabetes geeft diabeteszorg in regio vorm

De KNMP-richtlijn Diabetes Mellitus type 2, onlangs geautoriseerd, is de eerste richtlijn die specifiek is gericht op de zorg die openbaar apothekers verlenen aan diabetespatiënten.

13-12-2019 | door KNMP

Oproep: stel regioconvenant e-recepten op

De KNMP en de ziekenhuisorganisaties NVZ en ZKN roepen apothekers op om in samenwerking met ziekenhuizen en zelfstandige klinieken een regioconvenant op te stellen dat het veilig digitaal uitwisselen van recepten waarborgt. De KNMP en de NVZ stellen hiertoe een model-regioconvenant beschikbaar, met daarin mogelijke beheerafspraken, taakomschrijvingen en uitgangspunten.

13-12-2019 | door KNMP

Kruispunt

De apotheker in zijn verschillende verschijningsvormen beter positioneren. In de Toekomstvisie 2025 krijgen deze verschijningsvormen een voor iedereen bekende plek. Leden, bestuurders en bureaumedewerkers hebben in 2019 stappen gezet in het toekomstvisietraject. De afgelopen districtsledenbijeenkomsten gingen ook over visie en toekomst. Met de uitkomsten uit deze serie bijeenkomsten gaan we in 2020 verder. Daarmee kunnen we Nederland de waarde en het belang van apothekers laten zien.

13-12-2019 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP
Back to top