Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2019 PW 50

PW50 - 11-12-2019 | door Marga Nijenhuis, GIC

Van welk enzym heeft de overgrote meerderheid van de Europeanen twee allelen (genkopieën) die voor een inactief enzym coderen en dus geen enzymactiviteit?

  1. CYP2C19
  2. CYP2C9
  3. CYP3A4
  4. CYP3A5

Toelichting

Het juiste antwoord is: cYP3A5

81% van de Nederlanders is CYP3A5-non-expressor (poor metabolizer) en heeft dus geen enzymactiviteit. Slechts 0,2% heeft twee allelen die coderen voor een actief enzym (CYP3A5-homozygoot-expressor of normal metabolizer). Omdat behandelrichtlijnen en doseringen zijn gebaseerd op de meerderheid van de patiënten in een bevolkingsgroep, betekent dit dat de behandeling bij een CYP3A5-non-expressor (poor metabolizer) nooit hoeft te worden aangepast.

Evenzo betekent dit dat bij een CYP3A5-homozygoot-expressor (normal metabolizer) de behandeling mogelijk wel moet worden aangepast. Bij tacrolimus wordt inderdaad geadviseerd om een hogere startdosis te gebruiken bij een CYP3A5-homozygoot-expressor (normal metabolizer).

Bron:

algemene achtergrondteksten van CYP3A5, CYP2C9, CYP2C19 en CYP3A4 op de KNMP Kennisbank of op de KNMP-site en adviesteksten voor tacrolimus bij CYP3A5-homozygoot- en -heterozygoot-expressors (normal en intermediate metabolizers) op de KNMP Kennisbank.

Document acties

Back to top