Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW35

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Leiden

De vreugde was groot toen de farmacieopleiding na dertig jaar weer terugkeerde in Leiden. In het eindejaarsnummer van 2015 vertelde de toen kersverse directeur van de nieuwe masteropleiding farmacie, Mieke Mulder, dat ze zich vooral gingen richten op patiëntenzorg. De apotheker moet middenin het web van de zorgverlening komen zitten, zei Mulder.

30-08-2019 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Zorg op maat

Laatst vertelde een kennis over haar ervaringen met een traject binnen de geestelijke gezondheidszorg. Er bestonden vermoedens van ADHD bij haar zoon. Na een intake met een psychiater volgden tientallen vragen en uitgebreide gesprekken bij een psycholoog, die uiteindelijk ook de diagnose mocht mededelen.

30-08-2019 | door Esther Kuipers, apotheker en onderzoeker

Veel patiënten hebben extra zorgkosten

Ruim 75% van de patiënten met een aandoening of een beperking betaalt extra naast de kosten voor hun zorgverzekering en eigen risico. Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder achtduizend patiënten.

29-08-2019 | door Edwin Bos

Herexamen 2019 PW 35

Waarom is een babyhuidje zo zacht en welke gevolgen heeft dit?

28-08-2019 | door Marika de Hoop-Sommen, GIC)

Handelsvergunning voor middel tegen refractaire hypotensie

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor een geneesmiddel.

27-08-2019 | door PW

Medicament osteoporose afgewezen om CVRM-risico

Romosozumab (Evenity) krijgt geen Europese handelsvergunning.

28-08-2019 | door PW

Uitgaven aan farmaceutische zorg stegen in 2018 met 1,1%

De uitgaven aan de farmaceutische zorg binnen het basispakket die via de openbare apotheken is geleverd, stegen in 2018 met € 47 miljoen tot € 4438 miljoen. Dat is een stijging van 1,1% ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze cijfers publiceert de SFK in de jaarlijkse uitgave Data en feiten.

30-08-2019 | door info@SFK.nl

‘Het is onethisch dat een goed middel er niet is voor patiënten’

Ze praat met collega-academici, grote farmaceutische bedrijven, apothekers, verzekeraars, politici en patiëntenverenigingen, in Nederland en daarbuiten. Hoogleraar Carin Uyl-de Groot heeft daarbij steeds maar één doel voor ogen: patiënten zo snel mogelijk aan goede geneesmiddelen helpen. “Ik kan het niet hebben dat het recht op gezondheid niet voor iedereen geldt.”

30-08-2019 | door Frans van den Houdt

Experience-based leren vormt apotheker van de toekomst

Onder de noemer experience-based leren starten masterstudenten in Leiden al in week vier met een coschap in de openbare apotheek. Zo kunnen zij de pas geleerde theorie direct in praktijk brengen. In september ontvangen studenten uit het eerste cohort – de master Farmacie ging in 2016 van start in Leiden – hun diploma. Zijn zij klaar voor de snel veranderende beroepspraktijk?

30-08-2019 | door Joël Ebeltjes, redacteur LUMC.

Nieuwe tumoren door vroegere kankertherapie

Bijwerkingen van oncolytica, zoals het ontstaan van nieuwe tumoren, treden soms pas veertig jaar na de behandeling op. Kankerepidemioloog prof. dr. ir. Floor van Leeuwen: “Dat we late effecten kunnen vaststellen, geeft aan dat de eerste behandeling voor kanker zeer succesvol was.”

30-08-2019 | door Marc de Leeuw

Apotheek zonder pillen

Zorgverleners, diëtisten en bewegingscoaches in de wijk Schothorst in Amersfoort hebben de handen ineengeslagen om het belang van gezond voedsel en veel bewegen te promoten. Apotheek Orion speelt een belangrijke rol.

30-08-2019 | door Frans van den Houdt

Apotheken voeren consequent FMD-scans uit

Twee derde van de Nederlandse apotheekhoudenden heeft in het kader van de Falsified Medicines Directive (FMD) scans uitgevoerd en nagenoeg alle apotheken zijn aangesloten bij de nationale databank NMVS.

30-08-2019 | door knmp

Apotheekbereidingen

Neem nou de oplossing voor de slecht beschikbare flucloxacilline-drank. Import daarvan bleek lastig. De drank was meer niet dan wel te krijgen. Het was werkelijk om tureluurs van te worden. En dan had je eindelijk een flacon bemachtigd, tuft het kindje in al haar ellendigheid de vloeistof over je balie uit. Bah, wat bitter. En inderdaad, na een kleine smaaktest door mezelf, spuwde ook ik het brouwsel uit. In de gootsteen wel te verstaan.

30-08-2019 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid WSO

Corticosteroïden: indeling van kruisovergevoeligheid gewijzigd

De corticosteroïden zijn vanaf 1 september anders ingedeeld in de G-Standaard. Aanleiding is de herziening van de Leidraad Dermatocorticosteroïden van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

30-08-2019 | door KNMP

‘Apothekers zijn blij dat ze hun ei kwijt kunnen’

Soms kom je er niet uit met een patiënt. Een apotheker kan dan contact opnemen met de klachtenfunctionaris. Die is er niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de apotheker. De klachtenfunctionaris is onafhankelijk, biedt een luisterend oor en bemiddelt. Monique van IJperenburg en Linda de Boon zijn die bemiddelaars.

30-08-2019 | door Ilse Boekweg

Farmanco: dé plek om tekorten te raadplegen en te melden

KNMP Farmanco, het landelijk informatiepunt op het gebied van geneesmiddelen-tekorten, wordt goed gewaardeerd. Een klanttevredenheidsonderzoek (KTO) laat zien dat de website van (ziekenhuis)apothekers een rapportcijfer 8,1 krijgt. Naast het raadplegen van tekorten, kunnen apothekers ook zelf eenvoudig tekorten melden bij KNMP Farmanco.

30-08-2019 | door Madeleine Sirks
Back to top