Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apotheek zonder pillen

Diverse partijen slaan handen ineen om gezonde leefstijl te promoten.

PW35 - 30-08-2019 | door Frans van den Houdt
Zorgverleners, diëtisten en bewegingscoaches in de wijk Schothorst in Amersfoort hebben de handen ineengeslagen om het belang van gezond voedsel en veel bewegen te promoten. Apotheek Orion speelt een belangrijke rol.
Apotheek zonder pillen

De Voedselapotheek verstrekt geen pillen maar adviezen. Over een gezonde leefstijl, met veel bewegen en gezond eten. “Gezond worden en blijven is niet alleen een kwestie van medicijnen slikken”, zegt Rona Jalili, stagiair bij Apotheek Orion in Amersfoort. “Op de lange termijn helpt het patiënten meer als je ook de oorzaak van hun ziekte, diabetes bijvoorbeeld, aanpakt en anderen erop wijst dat ze met een gezondere manier van leven die aandoening kunnen voorkomen.”

Apotheek Orion is een belangrijke partner van de Voedselapotheek in de Amersfoortse wijk Schothorst, waar begin juli de eerste workshop plaatsvond met zorgprofessionals en voedingsdeskundigen. “We hebben vastgesteld wat gezonde voeding is en gekeken naar creatieve manieren om mensen hiervan bewust te maken, bijvoorbeeld via een speciaal spreekuur in de apotheek”, vertelt Jalili, die deze maand haar farmaciestudie in Utrecht afrondt. 

“We vertellen patiënten dat ze door gezond te eten mogelijk hun medicatie kunnen afbouwen. Wie wil dat nou niet? Tijdens medicatiebeoordelingen vragen patiënten regelmatig of ze niet met wat minder pillen toekunnen. Ja dus, onder meer door goed te letten op wat je eet.”

Buurtsporten

Tijdens haar keuzestage richtte Jalili zich specifiek op diabetespatiënten. Uit gesprekken met hen bleek dat niet iedereen behoefte had aan nog meer adviezen (“We krijgen al zoveel informatie, van de huisarts en de diëtist”), maar de meesten beschouwden deze juist als aanvullend en stimulerend. Zoals het idee gezamenlijk een wandeling te maken met de buurtsportcoach van Schot­horst. “Mensen zien er vaak tegenop alleen te lopen; met een groep is het veel gezelliger en stimuleer je elkaar.”

Het werd Rona Jalili tijdens de patiëntgesprekken ook duidelijk dat velen nauwelijks beseffen dat ze onvoldoende bewegen en ongezond eten. “Ze denken dat ze het heel goed doen, maar bij doorvragen blijkt altijd ruimte voor verbetering.”

Dat hier een belangrijke taak is weggelegd voor de apotheek, is volgens Jalili evident. “Het draait bij ons om de gezondheid van mensen, niet alleen om medicijnen. Daar hoort informatie over leefstijl bij. Omdat de apotheek een makkelijk toegankelijke plek is waar je zonder afspraak terechtkunt, is dit dé plaats om die informatie te geven.” 

Document acties

Back to top