Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apotheekbereidingen

Soms zijn oplossingen betrekkelijk eenvoudig

PW35 - 30-08-2019 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid WSO
Neem nou de oplossing voor de slecht beschikbare flucloxacilline-drank. Import daarvan bleek lastig. De drank was meer niet dan wel te krijgen. Het was werkelijk om tureluurs van te worden. En dan had je eindelijk een flacon bemachtigd, tuft het kindje in al haar ellendigheid de vloeistof over je balie uit. Bah, wat bitter. En inderdaad, na een kleine smaaktest door mezelf, spuwde ook ik het brouwsel uit. In de gootsteen wel te verstaan.
Apotheekbereidingen

En een ander antibioticum als alternatief? Afhankelijk van de indicatie soms mogelijk, maar soms ook niet. Wat nu? Zou bereiden soelaas bieden? In de Martindale staat bij stofeigenschappen een goede oplosbaarheid van de grondstof in water. En de grondstof als injectiepoeder is goed verkrijgbaar. Ons LNA stelt een mini-Standard Operation Procedure (SOP) op en adviseert een houdbaarheid van een week. Dat is perfect. En ze geven aan dat ik erom moet denken de smaak te maskeren. Dat leek me ook verstandig, gezien mijn eigen ervaring met het bittere spul. In kindertaal: aanlengen met limonade.

Eigenlijk best simpel dus, dat bereiden. Tenminste als je kennis van zaken hebt, de verschillende oplossingsmogelijkheden herkent, een expertisecentrum tot je beschikking hebt en snel kan schakelen tussen voorschrijver, product en gebruiker. Een unieke vaardigheid én voorbehouden handeling van apothekers. Dat zouden we vaker moeten doen, toch?!

Document acties

Back to top