Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW22/23

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Geschiedenis

Stichting Medisch Farmaceutisch Museum De Griffioen in Delft stuurde onlangs haar jaarverslag 2018, waarin onder meer te lezen is hoe in 1849 vijftig op de duizend inwoners van Delft overleden aan cholera – ook wel de blauwe dood of Aziatische braakloop genoemd. Een ander artikel gaat over de door Reinier de Graaf (1641-1673) vervaardigde clysteerspuit die de patiënt zelf kon gebruiken. De Graaf had namelijk gemerkt dat “bij zijn patiënten nogal wat weerstand bestond om zich een clysteer te laten zetten door een chirurg of vroedvrouw”.

31-05-2019 | door Frans van den Houdt

M/V-verschillen

Verschillen tussen mannen en vrouwen, ik weet het, ze zijn er. Maar ik moet eerlijk bekennen, ik heb er niet zoveel mee. Tenminste, in het dagelijks leven. Oké, in mijn sportschool zie ik wel de nodige verschillen. En gelukkig, kijken mag. Ik kom daar ook hele stoere vrouwen tegen, en mannen die heel wat afkletsen.

31-05-2019 | door Agnes Kant, Lareb

Patiënten vertrouwen eigen geneesmiddelen

Nederlanders geven het vertrouwen in hun eigen medicijnen een 7,9. Bijna de helft geeft aan dat het soms moeten wisselen redelijk tot veel invloed heeft op dat vertrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

23-05-2019 | door PW

Opwijrda-prijs 2018 voor onderzoek ciprofloxacinedoseringen

De Opwijrda-prijs 2018 is toegekend aan ziekenhuisapotheker Alan Abdulla van het Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam. De Peter de Smet-prijs voor beste casuïstische mededeling gaat naar Judith Derijks-Engwegen. De prijzen zijn vanochtend uitgereikt tijdens het PRISMA-symposium voor farmaceutisch praktijkonderzoek in Amersfoort.

21-05-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 22-23

Welke uitspraak over de parenteralia is juist?

30-05-2019 | door Rob Essink, IVM

DOAC's beperkt bij antifosfolipidensyndroom

Direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) worden niet langer aanbevolen bij patiënten met het antifosfolipidensyndroom die eerder een trombose hadden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert bij deze patiënten omzetting naar een vitamine K-antagonist te overwegen.

30-05-2019 | door PW

Herbeoordeling tofacitinib vanwege longembolieën

De Pharmacovigilance Risk Assess­ment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is een herbeoordeling gestart van het geneesmiddel tofacitinib (Xeljanz).

29-05-2019 | door PW

Erectiepillen meest verstrekt rond de pensioenleeftijd

Het aantal verstrekte erectiemiddelen lag in 2018 8,4% onder het niveau van 2012. Vooral de grootste gebruikersgroep, mannen van 65 tot en met 71 jaar, liet een sterke daling in aantal verstrekkingen zien. Door het gebruik van vooral generiek sildenafil zijn de kosten aan erectiemiddelen veel harder gedaald dan de afname in aantal verstrekkingen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

31-05-2019 | door SFK

Technologie als verlengde arm van de apotheker

Technologie gaat apothekers niet vervangen, maar maakt hun werk er juist leuker en makkelijker op, wat gezien de snel toenemende zorgvraag van wezenlijk belang is. Dat is de stellige overtuiging van apotheker Claudia Rijcken die samen met andere deskundigen het boek Pharmaceutical Care in Digital Revolution schreef. “Apothekers die het hebben gelezen, zeggen weer meer zin in hun vak te hebben gekregen.”

31-05-2019 | door Frans van den Houdt

DokterDichtbij: efficiëntieslag verwerking herhaalmedicatie

Vier apotheken in Deventer en omstreken zijn een pilot gestart voor het verwerken van herhaalmedicatie met de door huisartsen ontwikkelde app DokterDichtbij. Aanvragen van patiënten gaan via deze regionale app direct naar de apotheek en belanden niet eerst in de fiatteringsbuffer van de huisarts. Apotheker Henk Esselink: “We kunnen herhaal­recepten direct verwerken, dat werkt efficiënter.”

31-05-2019 | door Edwin Bos

Adviezen bij QTc-verlenging aangepast na evaluatie

De werkgroep QT-interacties heeft de adviezen geëvalueerd en de praktische afhandeling verder verbeterd. Bij de evaluatie zijn opmerkingen vanuit de praktijk meegenomen. Deze aangepaste adviezen van 2019 vloeien voort uit de evaluatie van de (destijds nieuwe) bewakingen van de QT-interacties van april 2018 [1].

31-05-2019 | door Leden werkgroep QT-interacties

Beroepsverbod buiten tuchtrecht

Tuchtrechters zijn binnenkort bevoegd om zorgverleners in de individuele gezondheidszorg een beroepsverbod op te leggen (PW 15). Maar de apotheker wordt hierdoor, net als andere BIG-professionals, in zijn grondrechten aangetast, betoogt Anton Loonen.

31-05-2019 | door Anton Loonen

‘Koppeling onderzoek, onderwijs en praktijk van eminent belang’

Iedere dag maken gebruikers van geneesmiddelen zich zorgen over effectiviteit en mogelijke bijwerkingen, maar ook over beschikbaarheid, kosten en vergoedingen. Om op deze terreinen voortgang te boeken is koppeling van onderzoek, onderwijs en praktijk van eminent belang, vindt hoogleraar Farmacie en internationaal gezondheidsbeleid Aukje Mantel. In januari sprak zij haar oratie uit aan de Universiteit Utrecht.

31-05-2019 | door Aukje Mantel

Combinatie antipsychotica alternatief voor monotherapie

Van alle monotherapie en polytherapie met anti­psychotica is de combinatie aripiprazol met cloza­pine geassocieerd met het laagste risico op een relapse bij patiënten met schizofrenie.

31-05-2019 | door Linda de Graaf

Vaker ijzertekort bij chronisch gebruik protonpompremmer

Chronisch gebruik van een protonpompremmer verhoogt de kans op ijzertekort. Dit blijkt uit een case control-onderzoek op basis van een Engelse database met gegevens van 11 miljoen patiënten.

31-05-2019 | door PW

Herkenning en begrip essentieel voor therapietrouw bij COPD

COPD-patiënten gebruiken hun inhalatiemedicatie vaak niet goed. Patiënten met een slechtere longfunctie gebruiken dikwijls te veel medicatie uit angst voor een benauwdheidsaanval. Terwijl patiënten met een betere longfunctie nogal eens te weinig nemen. De apotheek is de juiste plek voor probleemsignalering en verbetering van de therapietrouw, concludeert promovenda Kirsten Koehorst-ter Huurne.

31-05-2019 | door Kirsten Koehorst-ter Huurne, Kris Movig, Paul van der Valk, Job van der Palen en Marjolein Brusse-Keizer

Rechtstreeks vanuit de broekzak

Poliklinisch apotheker Jelmer Faber creëerde ruimte om op een rustig moment op vragen te reageren, doordat patiënten deze nu ook via een app kunnen stellen. “Zo kunnen we de vraag nóg beter beantwoorden.”

31-05-2019 | door Maarke Roelofs

Aangepast advies voor regels geneesmiddelen in het verkeer

De Gezondheidsraad brengt een aangepast advies uit voor de regels van geneesmiddelen in het verkeer. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) beoordeelt dit advies op korte termijn en past dan mogelijk de regeling aan. De Gezondheidsraad verwijst voor specifieke geneesmiddelen naar de rijgeschiktheidsadviezen van de KNMP.

31-05-2019 | door KNMP

Vijf nieuwe campagnefilmpjes Apotheek.nl beschikbaar

Apotheek.nl lanceert 5 nieuwe campagnefilmpjes die apothekers kunnen inzetten als narrowcast, social media-post, of op de eigen website kunnen plaatsen.

31-05-2019 | door KNMP

Van onderzoek naar praktijk

‘Effectief inzetten van een medicatiebeoordeling leidt tot minder klachten, minder pillen en een hogere kwaliteit van leven en het is naar alle waarschijnlijkheid kostenbesparend’. Dat concludeerde openbaar apotheker en promovenda Sanne Verdoorn in haar proefschrift Clinical medication review: one step beyond afgelopen maart. Vele proefschriften belanden na de verdediging helaas al vrij snel op de stapel, maar deze zeker niet.

31-05-2019 | door Evelyn Schuil-Vlassak, bestuurslid WSO

‘Meeste apothekers in dienstverband over vijf jaar nog steeds in loondienst’

Veruit het grootste deel van de apothekers in dienstverband denkt over vijf jaar nog steeds in dienstverband werkzaam te zijn. Dit blijkt uit bijna 500 reacties op de enquête die de KNMP, VJA en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) vorig jaar hebben uitgezet onder apothekers in dienstverband. Een compact overzicht van de resultaten.

31-05-2019 | door KNMP
Back to top