Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

M/V-verschillen

In mijn sportschool zie ik hele stoere vrouwen en mannen die kletsen.

PW22/23 - 31-05-2019 | door Agnes Kant, Lareb
Verschillen tussen mannen en vrouwen, ik weet het, ze zijn er. Maar ik moet eerlijk bekennen, ik heb er niet zoveel mee. Tenminste, in het dagelijks leven. Oké, in mijn sportschool zie ik wel de nodige verschillen. En gelukkig, kijken mag. Ik kom daar ook hele stoere vrouwen tegen, en mannen die heel wat afkletsen.
M/V-verschillen

Waar het er zeker toe doet, de verschillen tussen mannen en vrouwen, is bij bijwerkingen. Recent hebben we daarover onderzoek gepubliceerd. Dit blad berichtte daar ook over. Over vrouwen worden ongeveer 50% meer bijwerkingen gemeld dan over mannen. Vrouwen gebruiken meer geneesmiddelen dan mannen, maar ook wanneer daarmee rekening wordt gehouden, bestaan er verschillen. Het kan uiteraard ook zo zijn dat vrouwen vaker melden, maar ook zorgverleners melden vaker over vrouwen.

Ook de perceptie van bijwerkingen speelt een rol. Overbeharing is bij vrouwen vervelender en borstvorming bij mannen. Maar er zijn ook daadwerkelijk verschillen in kansen op bijwerkingen, bijvoorbeeld door verschillen in farmacokinetiek en -dynamiek. In onze jaarlijkse monitor van bijwerkingen na de jaarlijkse griepvaccinatie ervaart 43% van de vrouwen bijwerkingen en 20% van de mannen.

Niet alleen in de sportschool, maar ook in de meldingen moet ik mijn ogen dus meer de kost geven. Oftewel: de hoogste tijd dat we hier eens dieper induiken.

Document acties

gearchiveerd onder: Vrouwen, Bijwerkingen
Back to top