Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW20

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Heksenjacht

Amerikaanse toestanden, wordt al snel geroepen als de forse stijging van het opioïdgebruik in Nederland ter sprake komt, gevolgd door de waarschuwing dat een nieuwe, grootschalige verslavingsproblematiek op de loer ligt. Als grote boosdoener wordt meestal oxycodon genoemd, waarvan het aantal gebruikers tussen 2008 en 2017 verviervoudigde. Opvallend genoeg steeg het aantal vorig jaar nauwelijks: volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) verstrekten apotheken toen aan 485.000 mensen oxycodon, ongeveer evenveel als in 2017.

17-05-2019 | door Frans van den Houdt

#Doeslief

Vandaag op NOS.nl: Protest Gooise apothekers: ‘Schreeuwen en slaan zijn dagelijkse dingen’. Het doel van de staking was het publiek bewust te maken van de situatie van vandaag de dag in de apotheek. Agressie vanwege wisselende doosjes, en medicijnen die niet leverbaar zijn.

17-05-2019 | door Chiara van Rodijnen

'Innovatieve medicatie moet sneller naar patiënt'

Om de tijd vanaf registratie tot en met vergoeding van innovatieve geneesmiddelen te verkorten gaan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Zorginstituut Nederland (ZIN) intensiever samenwerken.

09-05-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 20

Welke uitspraak over medicinale cannabis is juist?

16-05-2019 | door Marloes Dankers, IVM

Patiënten positief over taken zorgbuddy

Patiënten zijn positief over de begeleiding door een zorgbuddy, die helpt begrijpen wat de arts bedoelt en patiënten emotioneel bijstaat tijdens ziekte of herstel. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

10-05-2019 | door PW

Inbrekers slaan toe bij apotheek in Zwijndrecht

Twee inbrekers hebben zondagnacht rond vijf uur ingebroken in de Centraal Apotheek in Zwijndrecht. Volgens apotheker Ale Bosma hebben de inbrekers niets buitgemaakt. “Maar de materiële schade is groot.”

06-05-2019 | door PW

Uitgaven intramurale medicatie stijgen met 10%

De uitgaven aan dure intramurale geneesmiddelen zijn in een jaar tijd met bijna 10% gestegen naar € 1,9 miljard in 2017. 42% van de totale geneesmiddeluitgaven was voor intramuraal gebruik. Dat blijkt uit de rapportage GIPeilingen van het Zorginstituut Nederland.

07-05-2019 | door PW

Hiv-middel nu ook bij hepatitis B

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicatie van het geneesmiddel tenofovir disoproxil (Viread).

14-05-2019 | door PW

Substituut bij opioïdenonafhankelijkheid: implantaat buprenorfine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over een nieuwe handelsvergunning in de Europese Unie voor een langdurig buprenorfine-implantaat (Sixmo) als substitutietherapie bij opioïdenafhankelijkheid. Het implantaat geeft voor een periode van zes maanden doorlopend een constante lage dosis buprenorfine af. Het is geïndiceerd voor klinisch-stabiele volwassen patiënten die niet meer dan 8 mg buprenorfine sublinguaal per dag nodig hebben, binnen het kader van medische, sociale en psychologische behandeling.

13-05-2019 | door PW

'Nee' voor middel tegen prostaatkanker

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een negatief advies gegeven over een nieuwe handelsvergunning voor Cabazitaxel Teva (cabazitaxel).

15-05-2019 | door PW

Na pakketmaatregel betaalt ruim 40% paracetamol zelf

Van paracetamol is een variant met een sterkte van 1000 mg geregistreerd voor de aandoening artrose. Tot en met 2018 werd deze variant vanuit de basisverzekering vergoed. Van minimaal 40% van de gebruikers ziet de SFK dat ze de paracetamol trouw zijn gebleven en het middel zelf betalen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-05-2019 | door SFK

Voorkom pijn lijden, maar geef opioïd alleen waar echt nodig

Iedereen heeft recht op adequate pijnbestrijding en indien nodig met opioïden. Ook patiënten die mogelijk gevoeliger zijn om verslaafd te raken, vindt psychiater Arnt Schellekens. “Die moeten we alleen intensief begeleiden.” Volgens hoogleraar Marcel Bouvy is hierbij de indicatie wel van belang: “Bij niet-maligne chronische pijn zijn opioïden helemaal niet zo effectief.”

17-05-2019 | door Cindy Reinders

Meldingen over bijwerkingen opioïden nemen gestaag toe

Bij Bijwerkingencentrum Lareb kwamen in tien jaar tijd meer dan tweeduizend meldingen binnen over opioïden. De sterkste toename was te zien bij oxycodon. Misselijkheid is de meest gemelde bijwerking, naast duizeligheid, braken, slaperigheid, constipatie en jeuk. Ook wordt regelmatig melding gemaakt van een interactie tussen een opioïd en andere medicatie.

17-05-2019 | door Corine Ekhart en Florence van Hunsel

Toename acute intoxicaties door opioïde pijnstillers

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) ziet sinds 2006 een toename in het aantal acute overdoseringen met opioïde pijnstillers. Vooral uit de groep jongeren tot 25 jaar ontving het NVIC relatief veel meldingen. Een voorzichtig voorschrijfbeleid, goede beoordeling van herhaalrecepten en alertheid op mogelijke risicopatiënten kan het aantal vergiftigingen helpen terugdringen.

17-05-2019 | door C.C. Visser, C. Oerlemans, A.J.H.P. van Riel en I. de Vries

Poor metabolizer van CYP2D6 kan toe met minder risperidon

Het CYP2D6-genotype heeft een significant effect op het metabolisme van en de blootstelling aan risperidon en aripiprazol. Preventief genotyperen kan van waarde zijn om de behandeling met deze antipsychotica te optimaliseren.

17-05-2019 | door Linda de Graaf

‘Luister naar de patiënt, die weet dat medicinale cannabis werkt’

De enige legale kweker van medicinale cannabis in Nederland, Bedrocan, levert via het Bureau Medicinale Cannabis aan apotheken en farmabedrijven in binnen- en buitenland. De productie groeit gestaag, maar het aantal voorschrijvers in Nederland is nog altijd gering. “Het is nu aan wetenschappers om meer diepgravend onderzoek te doen en bewijs voor effectiviteit te verzamelen.”

17-05-2019 | door Frans van den Houdt

Praktijk toont waarde cannabis, maar bewijzen nog flinterdun

Voor patiënten met chronische pijn kan volgens deskundigen medicinale cannabis verlichtend werken, maar goed klinisch onderzoek ontbreekt. Volgens sommigen is medicinale cannabis daarom slechts een alternatief voor gangbare behandelingen. Anderen stellen dat alle pijnpatiënten het onder begeleiding van een arts moeten kunnen uitproberen.

17-05-2019 | door Edwin Bos

Remifentanil-PCA op grote schaal toegepast bij bevalling

Remifentanil-PCA was in 2017, na epidurale anesthesie, de meest toegepaste pijnbehandeling durante partu ondanks hogere pijnscores en lagere tevredenheid. Het ging om ruim 21.000 toepassingen. Bij strikte naleving van de standard operating procedure ten aanzien van dosering en maternale monitoring is de kans op complicaties extreem klein.

17-05-2019 | door Sabine Logtenberg

‘Cartoonist’ kiest patiëntenzorg

Chuck van de Cappelle, winnaar van de spotprenten­wedstrijd van de farmacieopleiding in Utrecht, kiest heel bewust voor de openbare farmacie. “Een unieke combinatie van ondernemerschap en patiëntenzorg.”

17-05-2019 | door Frans van den Houdt

Andere samenstelling Euthyrox: zonder lactose

Euthyrox (levothyroxinenatrium) verandert van hulpstoffen, zonder lactose. De tabletten blijven exact dezelfde werkzame stof houden. Dit geldt voor alle sterktes. De kwaliteit van de tabletten is verbeterd, waardoor de dosering nauwkeuriger en constanter is, aldus het CBG. Patiënten kunnen precies dezelfde dosis gebruiken als ze gewend zijn. De nieuwe tabletten zijn vanaf juni in Nederland op de markt.

17-05-2019 | door KNMP

Groen

Vicevoorzitter Katja van Oirschot tekende afgelopen woensdag de Green Deal Duurzame Zorg. Hiermee laten apothekers zien dat zij al ruim inzetten op duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan het reguleren van het medicijnafval, wat inmiddels in ruim 90% van de gemeenten geregeld is. Of denk aan onze contacten met Rijkswaterstaat om medicijnresten in het afvalwater te beperken. En natuurlijk het tegengaan van verspilling van medicatie door het stimuleren van goed geneesmiddelgebruik en therapietrouw onder patiënten. Dit doen apothekers door voor een passende periode af te leveren en door patiëntbegeleiding bij het afbouwen van medicatie.

17-05-2019 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Ramadan en diabetespatiënten

De meeste moslims in Nederland zijn zondag 5 mei begonnen met de ramadan. Door de veranderingen in het dagritme en het eten op ongewone tijden kunnen diabetes-patiënten hier hinder van ondervinden. Apothekers kunnen hen speciale adviezen meegeven. De ramadan duurt tot omstreeks 4 juni 2019.

17-05-2019 | door KNMP

Verlenging stabilisatieperiode (soft launch) veiligheidskenmerken geneesmiddelen

De stabilisatieperiode (soft launch) van de implementatie van de nieuwe veiligheidskenmerken (FMD) voor geneesmiddelen wordt eenmalig verlengd tot 1 oktober 2019. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten.

17-05-2019 | door KNMP

RIVM ondersteunt bij Juiste Zorg op Juiste Plek

Het RIVM ondersteunt apothekers en andere zorgaanbieders, verzekeraars en gemeenten bij het inzichtelijk maken van huidige en toekomstige zorgbehoeften en het huidige zorgaanbod.

17-05-2019 | door KNMP

Eerste PGO’s met MedMij-label

De eerste twee persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) hebben onlangs een MedMij-label ontvangen. PGO’s krijgen het label als zij voldoen aan het MedMij-afsprakenstelsel. Vorig jaar werd een impuls-financiering vanuit VWS beschikbaar gesteld. Meer dan zeventig ICT-leveranciers meldden zich aan als kandidaat-deelnemer van MedMij.

17-05-2019 | door KNMP
Back to top