Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW49

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Hoofdpijn

Het hoofdpijndossier, noemden wij dit themanummer tijdens de voorbereidingen. Niet omdat we onze hersenen moesten pijnigen om er een zinvolle inhoud aan te geven, integendeel. Maar omdat je bij neurologie nou eenmaal ook aan hoofdpijn denkt.

07-12-2018 | door Frans van den Houdt

Imagoprobleem

De apotheker van nu kampt met een imagoprobleem. Ik dacht dat we op de goede weg waren; ons profilerend als medebehandelaar, officieel erkend als specialist.

07-12-2018 | door Chiara van Rodijnen

Toestemming Amsterdam UMC voor bereiden CDCA

Het Amsterdam UMC mag chenodeoxycholzuur (CDCA) zelf bereiden, oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) naar aanleiding van een claim van fabrikant Leadiant. Het ziekenhuis krijgt wel twee waarschuwingen: voor bereiden met een onzuivere grondstof en het maken van reclame.

29-11-2018 | door Edwin Bos

Herexamen 2018 PW49

Welke uitspraak over contactlenzen is waar?

06-12-2018 | door M. Olthoff, Stichting Health BAse

Bijwerking branderig gevoel bij fluorodopa F-18

De Co-ordination group for Mutual recognition and Decentralised procedures – human (CMDh) besloot tot aanpassing van de productinformatie van enkele geneesmiddelen op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

05-12-2018 | door PW

Vergoeding hepatitis C-middelen blijft

De vergoeding van acht nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van hepatitis C blijft bestaan.

04-12-2018 | door PW

Bijna kwart miljoen mensen met recept van neuroloog

Een vijfde van de geneesmiddelen die Nederlandse apotheken in 2017 op recept van neurologen verstrekten, betrof anti-epileptica. Van alle specialistenrecepten nemen de neurologen 4% voor hun rekening. Dat zijn ongeveer een miljoen voorschriften, bedoeld voor 230.000 patiënten. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

07-12-2018 | door SFK

‘Bij multiple sclerose sneller en agressiever toeslaan’

Sommige MS-patiënten functioneren na dertig jaar nog steeds goed, anderen zitten binnen een paar jaar in een rolstoel. Bij de diagnose is het beloop van de ziekte moeilijk te voorspellen. MS-hoogleraar Rogier Hintzen verwacht de komende jaren betere testen, maar pleit vooral voor eerder starten met behandelen en vroeger inzetten van meer effectieve middelen.

07-12-2018 | door Geert Westerhuis

Infuus schept weer ruimte voor ambities en dromen

Ze ervoer hoezeer multiple sclerose haar beperkte in werk, levenslust en liefde. Een maandelijks infuus natalizumab geeft Wietske Lutgendorff nu weer ruimte voor ambities en dromen, onder meer door haar creatieve bijdrage aan MS-hackatons. “Terugkijkend denk ik vaak: hoe héb ik het gered.”

07-12-2018 | door Annemiek Veelenturf

Game changer in onderzoek hersenen bij Dravetsyndroom

De techniek om stamcellen te differentiëren naar hersencellen, hebben Radboudumc-onderzoekers Hans van Bokhoven en Nael Nadif Kasri goed in de vingers. Hiermee speuren ze naar het juiste geneesmiddel voor de individuele epilepsiesyndroompatiënt. “Dat we nu epilepsie bekijken was een beetje toeval.”

07-12-2018 | door Maarke Roelofs

Neurotoxische klachten door veel te hoge concentraties vitamine B6

Gebruikers van multivitaminen lopen risico op neurotoxische verschijnselen als doof gevoel, tintelingen en spierpijn aan handen en voeten. Bijwerkingencentrum Lareb heeft hierover meer dan honderd meldingen gekregen. Grote boosdoener is een veel te hoge hoeveelheid vitamine B6 in vitaminepreparaten. Sinds 1 oktober geldt daarom een maximum van 21 milligram per dagdosering.

07-12-2018 | door Frans van den Houdt

Parkinsonisme door gebruik geneesmiddelen onderschat

Parkinsonisme is een neurologische aandoening die verschillende oorzaken kan hebben, zoals de ziekte van Parkinson en genees­middelgebruik. Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot 20 augustus 226 meldingen van parkinsonisme door het gebruik van onder meer valproïnezuur, metoclopramide, risperidon en haloperidol.

07-12-2018 | door Annet van Erp-van Boekel

Antilichaam verlost een derde van patiënten van migraine

De eerste CGRP-blokker ter preventie van migraine is sinds kort beschikbaar. Nog drie andere komen eraan. Hoogleraar en neuroloog Michel Ferrari acht de monoklonale antilichamen “minimaal net zo effectief als de huidige preventieve middelen” maar vindt de “minder acute bijwerkingen” een belangrijk voordeel. Of ze op de lange termijn veilig zijn, moet worden uitgezocht.

07-12-2018 | door Cindy Reinders

Laaggedoseerd imipramine vermindert symptomen dyspepsie

Behandeling met laaggedoseerd imipramine is een optie bij patiënten met functionele dyspepsie, die refractair is voor protonpompremmers en prokinetica. Patiënten moeten wel gewaarschuwd worden voor het bijwerkingenprofiel.

06-12-2018 | door PW

Filgotinib vermindert klachten bij de ziekte van Bechterew

De selectieve Januskinase 1 (JAK1)-remmer filgotinib is effectief en veilig bij de behandeling van patiënten met actieve ziekte van Bechterew, die niet reageren op eerstelijnsbehandeling met NSAID’s.

07-12-2007 | door Linda de Graaf

‘Oud’ brein wijst weg naar effectievere psychofarmaca

Psychofarmaca beïnvloeden emotionele processen, geregeld door het primaire en secundaire brein. Het is daarom zinvol de effecten van bestaande en potentieel nieuwe psychofarmaca te onderzoeken in het brein van de kaakloze vis lamprei (prik) en de kikker, en de opbrengst vervolgens te vertalen naar de mens. Daarmee wint de psychofarmacotherapie aan effectiviteit, betoogt Anton Loonen.

07-12-2018 | door Anton Loonen

Regio kiest alternatief

Ruim veertig apotheken in de regio Gooi en Omstreken hebben met de tweede lijn afgesproken dat zij bij een geneesmiddelentekort een alternatief kiezen.

07-12-2018 | door Edwin Bos

Goed, beter, best

Apotheek.nl is eind november verkozen tot beste website van het jaar in de categorie gezondheid. Een prijs waar we trots op zijn en die we breed uitdragen. Daarom start de KNMP binnenkort een landelijke Apotheek.nl-campagne.

07-12-2018 | door Eric Janson

IGJ: gefaseerde invoering FMD

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) handhaaft vanaf 9 februari 2019 nog niet meteen op alle eisen die vanuit de Falsified Medicines Directive (FMD) worden gesteld. Dit is gisteren bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Bogin symposium. De Nationale Medicijn Verificatie Organisatie (NMVO), waar de KNMP onderdeel van uitmaakt, heeft nauw overleg met IGJ over het vaststellen van de fasering.

05-12-2018 | door KNMP

Nieuw op KNMP.nl: folder over levodopa en voeding

Op KNMP.nl is de nieuwe patiëntenfolder met vijf praktische tips over levodopa en voeding gepubliceerd. Levodopa heeft een interactie met eiwitten uit voeding, maar voor patiënten is het soms ondoenlijk om eiwitten volledig te vermijden. Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP heeft de folder in samenwerking met zorgverleners van ParkinsonNet en Punt voor Parkinson opgesteld.

07-12-2018 | door KNMP

De minister vraagt zorgpartijen implementatie PrEP uit te werken

Minister Bruins geeft in een recente Kamerbrief aan dat het RIVM gevraagd is om samen met de GGD-en en andere betrokken zorgpartijen de implementatie van Pre-ExpositieProfylaxe (PrEP) uit te werken. De Kamer wordt begin volgend jaar geïnformeerd over de implementatie en verstrekking van PrEP. Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP heeft alvast enkele aandachtspunten onder elkaar gezet.

07-12-2018 | door KNMP

Financiële hulp voor apothekers in nood

Stichting Ondersteuningsfonds KNMP helpt apothekers die persoonlijke financiële problemen hebben. Onlangs zijn de statuten van het fonds gewijzigd. Niet alleen Nederlandse apothekers kunnen nu financiële hulp krijgen, maar bijvoorbeeld ook buitenlandse apothekers die naar Nederland zijn gevlucht.

07-12-2018 | door Ilse Boekweg
Back to top