Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Imagoprobleem

Patiënt vaker in de apotheek dan naar de huisarts.

PW49 - 07-12-2018 | door Chiara van Rodijnen
De apotheker van nu kampt met een imagoprobleem. Ik dacht dat we op de goede weg waren; ons profilerend als medebehandelaar, officieel erkend als specialist.
Imagoprobleem

Een aflevering van Radar op tv gevolgd door een radio-uitzending op NPO Radio 1 zette mij weer met beide benen op de grond. Het is nog altijd onduidelijk wat we doen en waarom we het doen; dat blijkt wel uit de gesprekken die met de mensen werden gevoerd.

Hoe komt het toch dat onze patiënten nauwelijks weten wat onze rol is? Waarom we bepaalde interventies doen? Dat ze ons niet herkennen op straat? Vraag een willekeurige patiënt wie zijn apotheker is, en hij zal in negen van de tien gevallen antwoorden dat hij deze niet persoonlijk kent.

En dat, terwijl de chronische patiënt soms vaker in de apotheek komt, om bijvoorbeeld elk kwartaal zijn medicatie op te halen, dan naar de huisarts gaat; meestal alleen tijdens zijn jaarlijkse controle.

Onbekend maakt onbemind. Laten we beginnen met onszelf bekend te maken, zodat we in ieder geval herkend worden op straat. Hangt er al een foto van jezelf aan de wand van de apotheek?

Document acties

gearchiveerd onder: Radar, Onbemind, Imagoprobleem

Reacties

08-12-2018 17:32
C.C.E. Brodie-Meijer zegt:

Bedoeld is profilerend als behandelaar. Het verschil tussen behandelaar en medebehandelaar: Een medebehandelaar is een zorgverlener die onderdeel uitmaakt van dezelfde behandelingsovereenkomst die de patiënt met de oorspronkelijke zorgverlener (bijvoorbeeld de huisarts) heeft afgesloten. Je bent dus pas medebehandelaar als een andere behandelaar (bijvoorbeeld de huisarts) jou toelaat in zijn behandeling met de patiënt. In alle andere gevallen ben je behandelaar. Dit is zo sinds de opname van apothekers in de WGBO, daar stonden apothekers vroeger niet in. Apothekers noemen zich tegenwoordig steeds medebehandelaar, fout dus en ook heel erg jammer. Want er is hard voor gestreden om de apotheker als behandelaar in de WGBO opgenomen te krijgen.

12-12-2018 16:04
K.G.J. Schneider zegt:

Wat voegt een foto aan de wand toe als de cliënten je gezicht nooit in levende lijve zien.
De cliënten (her)kennen mij op straat, zij het niet altijd bij naam.
Apothekers worden door administratieve lasten in hun kantoor gehouden. Veel apothekers hebben een broertje dood aan baliewerkzaamheden. Tel het bij elkaar op en je weet waarom onbekend onbemind maakt. Je bent apotheker. Behandelaar, medebehandelaar. Wat maakt het uit. Ben ook drs. Zegt allemaal niet zo veel. Een patiënt wil weten met wie hij/zij te maken heeft en dus geen anoniempje die "iets" op de achtergrond doet.

Back to top