Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW36

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Gif

Daar kun je gif op innemen, is een fijne uitdrukking om je gelijk kracht bij te zetten. Wordt ook veelvuldig gebruikt, wij zijn tenslotte een gelijkhebberig volkje. Minder fijn zijn de gevolgen als je de tekst iets te letterlijk neemt. Toch komen er jaarlijks nogal wat mensen in een giftige situatie terecht, heel soms bedoeld maar meestal volkomen onbedoeld, blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

07-09-2018 | door Frans van den Houdt

Nieuwe stichting vecht tegen dure medicatie

Farmaceutische bedrijven aanpakken die te hoge prijzen vragen voor geneesmiddelen. Dat is het doel van de nieuwe stichting Farma Ter Verantwoording, die zich als eerste buigt over de prijsstelling van chenodeoxycholzuur (CDCA).

30-08-2018 | door E. Bos (420720)

Lang leve TIS

Een column is uiteraard niet bedoeld voor het verspreiden van heuglijk nieuws. Maar ik doe het toch. Ik word oma!

07-09-2018 | door Agnes Kant, directeur Lareb

Patiëntenfederatie: een op de vijf operaties niet foutloos

Bij meer dan een op de vijf patiënten die een operatie ondergaan in het ziekenhuis worden fouten gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder 955 patiënten die in de afgelopen twee jaar werden geopereerd.

27-08-2018 | door E. Bos (420720)

Herexamen 2018 PW36

Welke uitspraak over farmacogenetica is juist?

06-09-2018 | door Karen de Leest en Marga Nijenhuis, GIC

Naamgeving fentanyl-neussprays verhelderd in G-Standaard

Per 1 september 2018 is de naamgeving van de twee fentanyl-neussprays Instanyl en PecFent in de G-Standaard verhelderd. De namen van de producten zijn aangevuld met de specifieke merknamen, respectievelijk Instanyl en PecFent, om zo de verschillende doseervormen goed te kunnen onderscheiden.

04-09-2018 | door PW

CBG: Medacinase niet verdunnen met glucose

De activiteit van urokinase (Medacinase) gaat achteruit na verdunnen met glucose. Dat blijkt uit recent onderzoek, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

30-08-2018 | door E. Bos (420720)

Uitgaven aan farmaceutische zorg stegen in 2017 met 1,3%

De uitgaven aan de farmaceutische zorg binnen het basispakket die via de openbare apotheken is geleverd, stegen in 2017 met € 65 miljoen tot € 4390 miljoen. Dat is een stijging van 1,3% ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze cijfers publiceert de SFK in de jaarlijkse uitgave Data en feiten. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

07-09-2018 | door SFK

Intoxicaties dagelijkse kost in OLVG-ziekenhuisapotheek

Van onvoorspelbare effecten van recreatieve middelen tot monsters van crime scenes; ziekenhuisapotheker Eric Franssen ziet het allemaal langskomen in het toxicologisch laboratorium van het OLVG. “Iedereen wil in de binnenstad van Amsterdam uit zijn dak gaan. Neem Koningsdag, dan is er voor ons altijd wat te doen.”

07-09-2018 | door Maarke Roelofs

‘Niets zo mediageniek als een nieuwe, dodelijke drug’

De Nederlandse markt van illegale drugs wordt nauwlettend in de gaten gehouden met het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. Niet om veilige drugs te garanderen voor gebruikers, maar om de volksgezondheid te bevorderen. Projectleider Raymond Niesink: “Lachgas en psychoactieve stoffen die nog niet onder de Opiumwet vallen, zijn nu sterk in opkomst.”

07-09-2018 | door Maarke Roelofs

Calamiteitenvoorraad antidota uitkomst bij acute vergiftiging

Voor ziekenhuizen is het niet toegestaan om niet-geregistreerde genees-middelen op voorraad te houden als er geen patiënt is voor wie deze geneesmiddelen bestemd zijn. Bij acute vergiftigingen is dit een zeer onwenselijke situatie. De calamiteitenvoorraad van het RIVM, met ook de antisera en stralingsantidota, biedt uitkomst en wordt uitgebreid.

07-09-2018 | door Marieke A. Dijkman en Irma de Vries

Schot in behandelperspectief intoxicatie groene knolamaniet

Intoxicaties met de groene knolamaniet kunnen ernstig verlopen. De medicamenteuze behandeling is op dit moment voornamelijk gebaseerd op proefdieronderzoek en casuïstiek. Ex vivo-onderzoek met humane nier- en lever-slices biedt perspectief om de behandeling te optimaliseren.

07-09-2018 | door B.G.J. Dekkers, A.M. Broek, M. Ahmed, S. Notenboom, I.A.M. de Graaf, D.J. Touw

Intoxicatie: weten wat te doen

In bijna zeventig monografieën op toxicologie.org staat informatie over de behandeling van intoxicaties die apothekers in de praktijk kunnen tegenkomen. Vanuit het Informatorium wordt hiernaar gelinkt. In acute situaties kan deze informatie levensreddend zijn.

07-09-2018 | door Atty Hielema, Kees Kramers en Frank Jansman

Giftig gevolg van kauwen op blaadjes laurierkers

Een tiener van 16 jaar meldt zich met zijn ouders in het ziekenhuis. Hij heeft op laurierkersbladeren uit de tuin gekauwd en zijn ouders vragen zich af of dat kwaad kan. De kinderarts herinnert zich dat laurierkers mogelijk cyanide kan bevatten en raadpleegt de ziekenhuisapotheker, die een onderzoek naar de toxiciteit van laurierkers in gang zet.

05-09-2018 | door Daan J. Touw, Suayip Koç, Sharon Stoffers, Pauline Koopmans, Jan Willem Meints, Herman J. Woerdenbag

Geen verhoogde sterfte bij gebruik van tweede-generatie-antipsychotica

Het gebruik van antipsychotica lijkt de sterfte bij patiënten met schizofrenie niet te verhogen. Bij kwetsbare groepen is de kans om te overlijden mogelijk wel verhoogd.

06-09-2018 | door L. Zuur (462180)

Glucokinase: oud enzym, nieuw aangrijpingspunt bij diabetes

Dorzagliatine, een activator van glucokinase, verbetert de HbA1c-waarden bij patiënten met diabetes mellitus type 2. Het middel lijkt veilig en wordt goed verdragen. Er werden geen ernstige hypoglykemiën gerapporteerd.

07-09-2018 | door Linda de Graaf

Staken behandeling eerste stap bij optreden methemoglobinemie

Bijwerkingencentrum Lareb ontving de afgelopen jaren 23 meldingen van methemoglobinemie, een zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door hoge spiegels methemoglobine in het bloed. Verschillende geneesmiddelen werden als verdacht opgegeven, waaronder dapson, lidocaïne/prilocaïne-crème en prilocaïne. Onmiddellijk stoppen met de behandeling was noodzakelijk.

07-09-2018 | door Corine Ekhart, Florence van Hunsel

Vaker overdoseringen met opioïde pijnstillers

Een opmerkelijke trend uit 2017 is de sterke toename in overdoseringen met opioïde pijnstillers, blijkt uit de jaarrapportage van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Geneesmiddelen waren verantwoordelijk voor de helft van de blootstellingen aan potentieel toxische stoffen, vooral bij mensen ouder dan 18 jaar.

07-09-2018 | door Anne Kan, Annette Nugteren-van Lonkhuyzen en Irma de Vries

Apotheekhoudend ondernemer

Collega’s komen hun licht opsteken bij Hilda Nazaretyan, die vorig jaar in een Amstelveens winkelcentrum een gecombineerde apotheek/drogisterij is begonnen.

07-09-2018 | door Annemiek Veelenturf

KNMP: bijwerkingen prijsbeleid geneesmiddelen onacceptabel

Het prijsbeleid van geneesmiddelen kent onacceptabele bijwerkingen. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent in Nieuwsuur. Hij reageert in het televisieprogramma op het relaas van een huisarts die klaagt over de voortdurende geneesmiddelentekorten in relatie tot het preferentiebeleid. “Geneesmiddelen in Nederland zijn te goedkoop geworden. Daardoor is ons land een oninteressante afzetmarkt geworden”, zegt Klein Nulent.

07-09-2018 | door KNMP

The power of… Polaroid

Digitalisering van de fotografie was geen evolutie maar revolutie. Polaroids faillissement was lange tijd hét voorbeeld van een bedrijf dat te laat inzag dat de wereld waarin het groot was geworden veranderde en dat consumenten op een andere manier hun leven gingen vastleggen.

07-09-2018 | door Maayke Fluitman, voorzitter AGM

Van diabeteszorg tot toetsgroep: workshops van de StiPCO-dagen

Nog niet ingeschreven voor een van de StiPCO-dagen in september? Doe dat dan snel, want tijdens de workshops op de StiPCO-dagen in Veldhoven, Zwolle, Egmond aan Zee en Rotterdam komen veel facetten van het apothekersvak aan bod: van reflectie tot richtlijnen, van coaching tot multidisciplinaire samenwerking.

07-09-2018 | door KNMP

Klaar om te coachen

Deze apothekers staan klaar om intervisiegroepen van collega’s te begeleiden als coach. De uitgebreide profielen zijn vanaf nu in te zien op KNMP.nl.

07-09-2018 | door Karen Bos

Informatiestandaard maakt medicatieproces duidelijker

Het programma informatiestandaard Medicatieproces spitst de medicatie­bewaking beter toe op de patiënt. Niet alleen logistieke informatie wordt gedeeld, maar ook therapeutische informatie. De medische situatie van de patiënt wordt hiermee inzichtelijker. Met als doel optimale farmaco­therapie voor de patiënt, bijvoorbeeld bij opname en ontslag.

07-09-2018 | door Ilse Boekweg
Back to top