Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lang leve TIS

PW36 - 07-09-2018 | door Agnes Kant, directeur Lareb
Een column is uiteraard niet bedoeld voor het verspreiden van heuglijk nieuws. Maar ik doe het toch. Ik word oma!
Lang leve TIS

Een column is ook niet bedoeld om reclame te maken voor belangrijk werk van je eigen organisatie. Maar ook dat doe ik toch!

Zoals veel zwangere vrouwen had mijn dochter vreselijk last van ochtendmisselijkheid. Het werd steeds erger, ze braakte de hele dag. De verloskundige wilde het nog even aankijken. Mijn dochter viel in mijn ogen te veel af en ik drong aan op medicatie.

Ik zocht op onze website naar geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en keek in de brochure Geneesmiddelen, zwangerschap en borstvoeding van onze Teratologie Informatie Service (TIS). Het antwoord was duidelijk: er zijn middelen die je tijdens de zwangerschap veilig kunt gebruiken. De bloeddruk van mijn dochter werd te laag en ook plaste ze niet meer. De huisarts schreef medicatie voor en daarna ging het snel beter.

Terughoudendheid bij geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap is begrijpelijk. Maar niet altijd terecht. Het is daarom goed dat het TIS kenniscentrum voor informatie over mogelijke effecten van geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap zorgt.

Het probleem van mijn dochter was wel bekend bij de meeste zorgverleners, maar soms is een afweging ingewikkelder. Zorgverleners kunnen dan voor overleg of een individuele risico-inschatting terecht bij de TIS telefoonservice.

Een column is ook niet bedoeld om iemand te feliciteren, maar dat doe ik toch. TIS bestaat veertig jaar. Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren!

Document acties

gearchiveerd onder: Misselijkheid, Zwangerschap
Back to top