Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW20

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Depressies

Mensen die leven met een depressie delen hun ervaringen op het platform allesgoed.org, een initiatief van oud-collega Rianne Spit die tegen de verhalen aanliep door haar werk voor de stichting Het Witte Bos, die onderbelichte maatschappelijke kwesties op de kaart zet. Zelf worstelt ze ook al jaren met een depressie en ze merkte dat het haar enorm hielp van anderen te horen hoe zij hiermee omgaan en hoe ze de wanhoop en uitzichtloosheid overleven waarmee ze soms te kampen hebben.

19-05-2017 | door Frans van den Houdt

Planning

Het is stil en verlaten in de apotheek.

19-05-2017 | door Esther Kuipers, apotheker

Actieplan voor aanpak geneesmiddeltekorten

Fors hoge boetes vormen een van de twintig maatregelen waarmee een speciale werkgroep de geneesmiddelentekorten wil terugdringen. Dat heeft VWS-staatssecretaris Martin van Rijn vorige week gemeld aan de Tweede Kamer.

15-05-2017 | door Edwin Bos

Grote gapertentoonstelling in Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen toont de grootste tentoongestelde collectie gapers van Nederland. In het apothekerspand in het buitenmuseum staan gehelmde politieagenten, brandweerlieden, donkere manen met tulbanden en narren met bellen.

12-05-2017 | door PW

Herexamen 2017 PW 20

Welke uitspraak over apotheekbereiding is juist?

17-05-2017 | door Oscar Smeets, LNA

Meer financiële relaties met industrie gemeld

In het Transparantieregister Zorg, dat de financiële relaties publiceert die zorgprofessionals, zorgorganisaties en patiëntenorganisaties hebben met geneesmiddelenbedrijven, is vorig jaar € 58,5 miljoen gemeld. Dat is een toename van 13% ten opzichte van 2015.

12-05-2017 | door PW

Migalastat niet GVS-waardig

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) ziet voor migalastat (Galafold) geen plaats in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

09-05-2017 | door PW

Drie uitbreidingen indicaties, april 2017

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over drie uitbreidingen van indicaties.

08-05-2017 | door PW

Aanpassingen productinformatie, april 2017

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

03-05-2017 | door PW

Patiënten met astma/COPD gebruiken meest salbutamol

Openbare apotheken verstrekten in 2016 aan ongeveer 1,7 miljoen mensen een geneesmiddel voor astma/COPD. Dat zijn er vrijwel evenveel als in 2015. De kosten van de astma/COPD-medicatie namen in 2016 met 5% af tot € 325 miljoen. Deze daling kan in zijn geheel worden toegeschreven aan de combinatie salmeterol met fluticason. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-05-2017 | door SFK

Placebo-effect: bij iedere patiënt, bij elke aandoening

De belangstelling voor placebo’s is nog nooit zo groot geweest, constateert hoogleraar Andrea Evers. Mede dankzij het eerste wereld-congres over dit onderwerp, dat begin april plaatsvond in Leiden. Als die populariteit leidt tot extra onderzoeksgelden zou dat helemaal mooi zijn. “Het placebo-effect treedt in principe op bij iedere patiënt en bij elke aandoening.”

19-05-2017 | door Frans van den Houdt

Eindcontrole kan efficiënter

Apothekers willen (mede)behandelaar zijn, maar kunnen hier in de dagelijkse praktijk te weinig tijd voor vrijmaken. Apothekers Bram Mertens, Jeroen van de Pol, Henk-Frans Kwint en Marcel Bouvy roepen op tot discussie over een andere invulling van de eindcontrole van recepten.

19-05-2017 | door Bram Mertens, Henk-Frans Kwint, Marcel Bouvy en Jeroen van de Pol

Duloxetine helpt afkicken

Duloxetine lijkt onttrekkingsverschijnselen na staken van venlafaxine tegen te gaan.

18-05-2017 | door PW

1 op 3 antidepressiva off-label

In de eerste lijn wordt bijna een derde van de antidepressiva off-label voorgeschreven.

18-05-2017 | door PW

Laag D en K stuwen samen bloeddruk op

Lage vitamine D-spiegels zowel als lage vitamine K-spiegels houden verband met een vergroot risico op hart- en vaatziekten. Als beide spiegels laag zijn, heeft dat een additief verhogend effect op de bloeddruk.

18-05-2017 | door Arjan Polderman

Opioïden snel chronisch

De kans dat incidenteel gebruik van opioïden overgaat in chronisch gebruik, neemt na drie dagen toe en stijgt vervolgens snel.

17-05-2017 | door PW

Vaak toch weer depressie na afbouw van antidepressiva

Mensen die depressies hebben doorgemaakt, blijven vaak antidepressiva gebruiken om te voorkómen dat zij opnieuw depressief worden. Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) werkt ook om terugval te voorkómen, blijkt uit studies. Vervolgonderzoek toont echter dat anti-depressiva afbouwen allesbehalve gemakkelijk is, zelfs na MBCT.

19-05-2017 | door Marloes J. Huijbers

Veel mensen met depressie en angst missen juiste behandeling

Onderbehandeling komt vaak voor bij patiënten die antidepressiva gebruiken. En bijwerkingen blijven aanwezig bij langdurig gebruik. Tevens zijn depressie en angst belangrijke risicofactoren voor therapieontrouw. In de eerstelijnszorg zijn de problemen groter dan in de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Pierre Bet.

19-05-2017 | door P.M. Bet, J.G. Hugtenburg, W.J.G. Hoogendijk en B.W.J.H. Penninx

eHealth: rol voor patiënt bij medicatieoverdracht

Patiënten die naar het ziekenhuis komen voor een orthopedische ingreep, plastische chirurgie, gynaecologische chirurgie, een hernia-operatie of een ingreep op de KNO komen doorgaans in aanmerking voor online medicatieverificatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. De patiënt is positief: “Lekker makkelijk vanuit huis gegevens doorgeven.”

19-05-2017 | door Kim Linnemann, Henrike van der Heijden-Westerink en Elsbeth Helfrich

Receptverwerking op de schop

Assistenten van Apotheek De Schelft in Noordwijkerhout handelen sinds kort elk recept van begin tot einde zelf af. Kees-Jan Smak: “Dat werkt efficiënter dan wat we voorheen deden: apart aanschrijven, klaarmaken, controleren en opruimen.”

19-05-2017 | door Cindy Reinders

Apothekers passen jaarlijks nog steeds 10 miljoen recepten aan

Apothekers passen op jaarbasis nog steeds 10 miljoen recepten voor hun patiënten aan. Dit blijkt uit onderzoek van het instituut SIR onder 275 apotheken. De cijfers bevestigen gegevens uit een onderzoek uit 1999. KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent: “Wij vonden het van belang opnieuw onderzoek te laten doen naar deze aantallen. Ze zijn zoals verwacht nog steeds actueel. Het laat zien hoe belangrijk het werk van de apotheker is. Medicijngebruik vraagt om grote zorgvuldigheid en extra controles.”

19-05-2017 | door KNMP

Drugstoerisme

Amsterdam barst uit zijn voegen van het aantal toeristen. Sommige delen van de stad geven je permanent het benauwde gevoel van Koningsdag. 1 op de 3 toeristen wordt aangetrokken door de verlokkingen van de coffeeshops. Op de fiets is het een voortdurende uitdaging om de toeristenplaag te ontwijken. Uit het niets doemen ze voor je op. Met rolkoffer en al krioelen ze nietsvermoedend en nietsontziend door de stad op zoek naar hun Airbnb. Plaag of zegen? De middenstand en huisjesmelkers varen er wel bij.

19-05-2017 | door Léon Tinke

‘175 jaar beter beter door de apotheker’ doet Delft aan

“Of je nu apotheker bent of arts of een andere zorgverlener: je helpt te zorgen dat mensen zich weer goed gaan voelen, aan het werk kunnen blijven. Heel belangrijk”, aldus de Delftse wethouder Raimond de Prez bij de opening van de tweede editie van de reizende jubileumtentoonstelling.

19-05-2017 | door KNMP
Back to top