Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW26

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Prudent use

Het mag niet, maar het gebeurt wel. Op grote schaal. In de meeste landen in Zuid- en Oost-Europa kun je zonder problemen, zonder recept, antibiotica kopen bij de apotheek. Het wordt als zelfmedicatie gezien. Alsof het paracetamolletjes zijn.

01-07-2016 | door Frans van den Houdt

Helft kandidaten zakt voor eerste BIG-toets

Van de 39 apothekers die in mei de eerste toets voor de BIG-herregistratie hebben gemaakt, zijn er twintig geslaagd. Dat heeft de BIG-examencommissie laten weten. Als de commissie niet twaalf van de zeventig vragen had geschrapt, zou het aantal geslaagden lager zijn.

22-06-2016 | door Frits Baltesen

Prik

“Laat jij jouw kindje wel vaccineren? Ik twijfel nog. Je hoort toch allerlei dingen over autisme en zo. Wat is jouw professionele mening?”

01-07-2016 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen

‘Pharmaceutisch Weekblad vakblad op niveau’

Betrouwbaar, relevant en belangrijk om op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de farmacie, kortom een vakblad op niveau. Dat zijn enkele kwalificaties die lezers geven aan het Pharmaceutisch Weekblad, zo blijkt uit een lezersonderzoek onder 534 respondenten.

28-06-2016 | door PW

Herexamen 2016 PW 26

Welke uitspraak over morfine is juist?

29-06-2016 | door Cindy Reinders

Zes positieve adviezen, mei 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zes handelsvergunningen voor geneesmiddelen.

07-06-2016 | door PW

Levofloxacine vernevelvloeistof past in GVS

Levofloxacine vernevelvloeistof (Quinsair) kan volgens het Zorginstituut Nederland (ZIN) een plaats krijgen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.

23-05-2016 | door PW

Zes uitbreidingen indicaties, mei 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zes uitbreidingen van indicaties.

03-06-2016 | door PW

Tariefinkomsten stijgen met 1,5% tot niveau van 2011

De gemiddelde Nederlandse openbare apotheek behaalde in 2015 een omzet van € 2,15 miljoen aan farmaceutische zorg die wordt vergoed uit het basispakket. Dat is 3,1% meer dan in 2014. De tariefinkomsten stegen met 1,5% tot € 644.000. Dat is precies gelijk aan het niveau van 2011. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

01-07-2016 | door SFK

Hoe Viekirax en Exviera de EMA-finishlijn haalden

Hoe verloopt een toelatingsprocedure voor een nieuw geneesmiddel bij het EMA? Waar kijken CHMP-teams naar? Binnen 210 dagen gaf het CHMP-team, waarvan Nederland co-rapporteur was, toestemming voor toelating van de hepatitis C-middelen Viekirax en Exviera. “Ik ben onder de indruk van hoe het systeem functioneert en hoe iedereen naar elkaar luistert.”

01-07-2016 | door Frits Baltesen

Samenwerking in EU brengt snellere vergoeding dichterbij

Als het EMA een geneesmiddel toelaat, volgt in de aangesloten 28 landen van de Europese Unie de procedure voor vergoeding. Sarah Kleijnen schreef vorige maand een proefschrift over dit onderwerp. Volgens haar is harmonisatie van de methode voor therapeutische waardebepaling van nieuwe medicijnen goed mogelijk.

01-07-2016 | door Sarah Kleijnen

Samenwerken in de wijk

In Amsterdam wordt met succes gewerkt aan het verbeteren van de samenwerking tussen apotheekteams en thuiszorg, een initiatief van het Farmaceutisch Bureau Amsterdam (FBA). In twaalf wijken zijn inmiddels bijeenkomsten geweest met apothekers en andere zorg- en welzijnsaanbieders waar werkafspraken zijn gemaakt.

01-07-2016 | door Yvonne Groenstege

Anticholinergica: minder cognitie

Het gebruik van anticholinerge medicatie door ouderen is geassocieerd met slechter cognitief functioneren en een toegenomen atrofie van de hersenen.

28-06-2016 | door PW

Opioïden matig effect bij rugpijn

Bij lage rugpijn hebben opioïden slechts een matig effect op de korte termijn.

29-06-2016 | door PW

Stof uit paddo helpt bij depressie

Psilocybine, een serotoninereceptoragonist die voorkomt in sommige paddenstoelen, heeft mogelijk antidepressieve eigenschappen.

30-06-2016 | door PW

Aromataseremmer langer na borstkanker

Door na borstkanker de adjuvante therapie met een aromataseremmer te verlengen van vijf naar tien jaar neemt de ziektevrije overleving toe en de kans op terugkeer van de ziekte af.

01-07-2016 | door Loes Ariaans

Voor- en nadelen generiek middel en spécialité gelijk

Er is geen verschil in variatie in blootstelling tussen generieke middelen en merkgeneesmiddelen. Ook niet direct na het omschakelen op een generiek middel. Dit blijkt uit een retrospectieve re-analyse van een bio-equivalentieonderzoek van zeven verschillende werkzame stoffen.

01-07-2016 | door Yang Yu en Marc Maliepaard

Kwartaal in beeld

De geneesmiddelentekorten, de introductie van Amfexa, medicijnafval en de ICT-systemen in de zorg. Ze houden de apotheker en de KNMP bezig in het tweede kwartaal van 2016. Een overzicht.

01-07-2016 | door KNMP

Rekenmodule Kinderformularium

Het berekenen van een kinderdosering is foutgevoelig. Onderzoek van het Kinderformularium wijst uit dat in 28% van de berekeningen een fout wordt gemaakt. Om het aantal rekenfouten te beperken is een speciale rekenmodule ontwikkeld.

01-07-2016 | door Inge Holsappel

Ladies night in de apotheek

Van beurzen tot kledingwinkels en bioscopen: ladies nights zijn populair.

01-07-2016 | door Edwin Bos
Back to top