Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Prik

PW26 - 01-07-2016 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen
“Laat jij jouw kindje wel vaccineren? Ik twijfel nog. Je hoort toch allerlei dingen over autisme en zo. Wat is jouw professionele mening?”
Prik

Deze vraag is mij de afgelopen weken al door enkele jonge moeders gesteld. Blijkbaar is de geldende opinie onder veel ouders nog steeds dat vaccineren schadelijk, onnatuurlijk en niet nodig zou zijn. In deze mening worden zij bevestigd door enge filmpjes en blogs op internet. Je zou er inderdaad bang van worden.

Toch verbaast het mij dat dit onderwerp onder zo veel mensen leeft. Het is namelijk geen moment in mij opgekomen om mijn kind niet te laten vaccineren. Dat is dan ook het antwoord dat ik geef. Dat er tot op heden geen bewijs is voor associaties tussen kindervaccinaties en autisme.

Dat er wel bewijs is voor de werkzaamheid van de vaccins en het terugdringen van de diverse kinderziektes in de populatie. Dat het heel gevaarlijk kan zijn als je kind deze ziektes wel krijgt. Dat het RIVM de vaccinatieschema’s baseert op zorgvuldig en voortgaand onderzoek. Dat ik ze daarom adviseer om wel het Rijksvaccinatieprogramma te volgen, maar dat het hun eigen keuze is.

Waarna vervolgens vaak argumenten met termen als overheidsbemoeienis, inhalige farmaceutische industrie, complot door het RIVM, rijke artsen en apothekers mij om de oren vliegen. En de discussie niet meer om de feiten gaat, maar complottheorieën gaan meespelen.

Jammer dat de stem van het kind dan niet altijd gehoord zal worden.

Document acties

gearchiveerd onder: Kinderen, Vaccinatie
Back to top