Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 14

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Vrouwenhart

Onderzoek naar het vrouwenhart is hard nodig. Bij zo’n zin kun je de meest uiteenlopende gedachten krijgen, maar in dit geval gaat het om een puur medische kwestie. Hartaandoeningen zijn op dit moment namelijk de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen, maar signalen dat er iets mis is met het hart worden in veel gevallen niet herkend. Ook komt bij vrouwen vaker een stil infarct voor: het is wel op een hartfilmpje te zien, maar de patiënt heeft er niks van gemerkt.

08-04-2016 | door Frans van den Houdt

Onderzoek: marktmacht verzekeraars niet groot

De marktmacht van zorgverzekeraars is niet te groot. Het beeld van veel Nederlanders dat zij meer marktmacht hebben dan ziekenhuizen, huisartsen en apothekers is onterecht. Eerder geldt het omgekeerde.

31-03-2016 | door Frits Baltesen

Heerlijk leven

Pomphouders aan de Belgische grens zien vol afgrijzen klanten omrijden vanwege een benzineprijs die tot dertig cent onder de Nederlandse prijs ligt.

08-04-2016 | door Ruud Coolen van Brakel

Herexamen 2016 PW 14

Welke uitspraak over clioquinol is juist?

07-04-2016 | door S.D. Borgsteede

Evolocumab vanaf 1 april in het basispakket

Het cholesterolverlagende middel evolocumab (Repatha) wordt vanaf 1 april vergoed vanuit het basispakket voor patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vanochtend bekendgemaakt.

30-03-2016 | door PW

Broodje kaas bespaart veel medicijnkosten

Door het dure kankergeneesmiddel pazopanib in te nemen met een broodje kaas, kan € 10.000 per patiënt per jaar worden bespaard. Het medicijn voor niercelkanker en kanker in weke delen werkt na een ontbijt beter dan op nuchtere maag, zodat de dosering omlaag kan.

30-03-2016 | door PW

Dendritischeceltherapie vergoed

Dendritischeceltherapie tegen huidkanker wordt per 1 april voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering.

30-03-2016 | door PW

Aanpassingen productinformatie

De samenvattingen van productkenmerken (SmPC’s) en bijsluiters van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) heeft dit besloten op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

11-03-2016 | door PW

Zes uitbreidingen indicaties, februari 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zes uitbreidingen van indicaties.

09-03-2016 | door PW

Verdubbeling van gebruik nieuwe antistollingsmiddelen

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2015 aan ruim 4,4 miljoen inwoners een geneesmiddel dat hoort tot de groep CVRM-middelen. Dat zijn er ruim 50.000 meer (+1,5%) dan in 2014. Gebruikscijfers van deze middelen vertonen een stabiel beeld. De antistollingsmiddelen vormen daarop een uitzondering. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

08-04-2016 | door SFK

Toename diastolisch hartfalen vraagt om effectieve therapie

Voor systolisch hartfalen bestaat de medicamenteuze therapie nog steeds uit diureticum, ACE-remmer en bètablokker, eventueel aangevuld met een aldosteronantagonist. Welke plek het nieuwe middel Entresto moet krijgen, zal de tijd leren. Volgens hoogleraar Dirk Jan van Veldhuisen is het vooral tijd om een effectieve therapie te vinden voor diastolisch hartfalen.

08-04-2016 | door Cindy Reinders

‘Boze patiënt’ wordt een gewaardeerde participant

Nederland telt ruim één miljoen hart- en vaatpatiënten. De patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep maakt dankbaar gebruik van hun ervaring voor beleid en onderzoek. “Het besef is doorgedrongen dat patiënten heel zinnige dingen te zeggen hebben over behandelrichtlijnen”, vindt directeur Anke Vervoord.

08-04-2016 | door Frans van den Houdt

‘Ik ga graag de strijd aan tegen te veel en onnodige medicatie’

Op en top gezond leven en toch een hartinfarct krijgen en van het ene op het andere moment met een “batterij aan medicijnen” opgezadeld zitten. Het overkwam Carola Franken. Tijdens het hardlopen leek er plots een olifant op haar borst te zitten. “Met de statine ben ik gestopt, ik werd er diepongelukkig van.”

08-04-2016 | door Frans van den Houdt

Interacties QT-interval: valkuilen en praktische tips

Frequent worden apothekers geconfronteerd met geneesmiddel-interacties waarbij het QT-interval wordt verlengd. De afhandeling van deze signalen is niet eenvoudig of eenduidig. In dit artikel geven we achtergronden van QT-interval, risico’s en risicofactoren. Dit mondt uit in praktische adviezen.

08-04-2016 | door Emma Kasteel, Marcel van den Broek, Yves Liem, Menno van den Bergh en Christian Blank

Meedenken over optimale therapie bejaarde hartpatiënt

Een oude dame van 92 jaar is plotseling gevallen, zonder iets te breken. Wel is ze erg verward en sinds een paar dagen komt ze haar bed niet meer uit. Ze is bekend met hartfalen, maar is uitbehandeld door de cardioloog en ook de huisarts wil niet veel meer voor haar doen. De arts vraagt de apotheker wel naar de medicatie van mevrouw te kijken.

08-04-2016 | door Harm Geers

RAAS-remmer niet superieur bij diabeten

RAAS-remmers zijn niet superieur aan andere antihypertensiva bij het verlagen van het risico op harde cardiovasculaire en renale eindpunten. Dat blijkt uit een meta-analyse.

08-04-2016 | door Loes Ariaans

Ook 80-plus invasief behandelen

Bij patiënten van 80 jaar of ouder met NSTEMI of instabiele angina pectoris is een invasieve behandelstrategie superieur aan een conservatieve behandeling, zo blijkt uit een gerandomiseerde studie [Lancet, epub 12 jan 2016].

07-04-2016 | door PW

Acetylsalicylzuur doorgebruiken

Patiënten die een bypassoperatie ondergaan, kunnen acetylsalicylzuur veilig doorgebruiken.

07-04-2016 | door PW

Mutatie beperkt coronairziekte

Dragers van inactiverende mutaties in het gen ANGPTL4 hebben lagere concentraties triglyceriden (TG) en een lager risico op coronaire hartziekte, blijkt uit twee studies [NEJM, epub 2 maart 2016].

08-04-2016 | door PW

Langetermijnstudies gewenst voor nieuwe cholesterolverlagers

De recent geregistreerde PCSK9-remmers evolocumab en alirocumab behoren tot een nieuwe klasse van cholesterolverlagers. Ze zijn geregistreerd voor de behandeling van familiaire en niet-familiaire hypercholesterolemie en van gemengde dyslipidemie, maar ze zijn nu – in afwachting van cardiovasculaire uitkomststudies – vooral geschikt voor hoogrisicopatiënten.

08-04-2016 | door Illiana Meurs, Peter Mol en Frank Holtkamp

Probleem ligt bij zorgverleners

Ziekenhuisapotheker Lieke Mitrov-Winkelmolen pleit er in haar column in het Pharmaceutisch Weekblad 11 (18 maart 2016) voor de ontwikkeling van uniforme software voor ziekenhuizen onder te brengen bij de overheid. Apotheker Peter Wittop Koning, oprichter van Microbais, vindt dat geen goed idee.

08-04-2016 | door Peter Wittop Koning

SIG Hart- en Vaatziekten zoekt praktijkvoorbeelden

De Special Interest Group Hart- en Vaatziekten is op zoek naar praktijkvoorbeelden om inzicht te krijgen in wat er leeft in het veld. Ook helpt de groep collega-apothekers of andere zorgverleners bij het beantwoorden van vragen.

08-04-2016 | door Fong Sodihardjo-Yuen

Controle medicinale cannabis

Apotheker Kathrin Höner houdt voor het ministerie van Volksgezondheid de teelt, verwerking en distributie van medicinale cannabis in de gaten. Een toenemend aantal patiënten heeft baat bij dit middel.

08-04-2016 | door Frits Baltesen
Back to top