Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 5, jaar 2015

30 januari 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Beslisregels

column

27-01-2015 | door Jaap Dik

‘Hulpmiddelverstrekking via landelijke leveranciers versnippert zorg’

De KNMP vindt de verstrekking van hulpmiddelen via landelijke leveranciers verwarrend voor patiënten. Dat heeft KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent vorige week geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vindt de versnippering van de zorg die hierdoor optreedt nadelig voor patiënten: zij krijgen steeds vaker niet alleen met hun eigen apotheek te maken, maar moeten veel andere leveranciers benaderen voor de gewenste zorg.

27-01-2015 | door Frits Baltesen

Herexamen 2015 PW 5

Een tandarts vraagt u advies over het wel of niet stoppen van acenocoumarol bij het trekken van een verstandskies bij een van uw patiënten. Welk advies geeft u? a. Tijdelijk stoppen met acenocoumarol, een eenmalige dosis vitamine K en een dag na extractie de acenocoumarol hervatten. b. Doorgaan met acenocoumarol, maar wel eenmalig een dosis vitamine K voorafgaand aan de extractie. c. Doorgaan met acenocoumarol, maar wel eenmalig een dosis vitamine K voorafgaand aan de extractie en tevens gedurende enkele dagen de mond spoelen met tranexaminezuur 5% mondspoeling. d. Alleen gedurende enkele dagen de mond spoelen met tranexaminezuur

28-01-2015 | door Marcel Bouvy

Partijen eerste lijn tegen klachtenwet

Invoering van de nieuwe klachtenwet geeft een forse lastenverzwaring voor zorgverleners en burgers. In een brief aan de Eerste Kamer uiten tien eerstelijnspartijen, waaronder de KNMP, hun bezwaren tegen deze wet.

29-01-2015 | door PW

FDA positief over isavuconazol

De FDA heeft geadviseerd isavuconazol (Cresemba) goed te keuren voor de behandeling van invasieve aspergillose en mucormycose.

28-01-2015 | door PW

Dosering en verdeling bij obesitas

Artsen en apothekers moeten bij de dosering van geneesmiddelen meer rekening houden met overgewicht. De verdeling en afbraak van een middel in het lichaam kan bij obese patiënten afwijken. Dat stelt klinisch farmacoloog Catherijne Knibbe in Annual Review of Pharmacology and Toxicology.

28-01-2015 | door PW

Topjaar toelatingen FDA

De FDA keurde in 2014 het hoogste aantal nieuwe geneesmiddelen goed sinds achttien jaar. De Amerikaanse registratieautoriteit ging akkoord met 41 nieuwe middelen, 14 meer dan in 2013.

29-01-2015 | door PW

Schengenverklaringen via Centraal Administratie Kantoor

Het Centraal Administratie Kantoor legaliseert vanaf 1 januari 2015 de verklaringen voor reizen met opiaten.

27-01-2015 | door PW

Diclofenac verliest bijna 10% gebruikers aan naproxen

Openbare apotheken verstrekten vorig jaar diclofenac aan ruim 1,3 miljoen gebruikers. Daarmee staat het middel ondanks een afname met 135.000 gebruikers bovenaan de lijst van pakketgeneesmiddelen met de meeste gebruikers. Van naproxen, ook een ontstekingsremmer, nam het aantal gebruikers juist met 135.000 toe.

27-01-2015 | door SFK

Nieuwe medicijnen bij hyperkaliëmie

Bij de behandeling van hyperkaliëmie zijn positieve resultaten geboekt met de kaliumion-vanger zirconiumsilicaat (ZS-9, ZS Pharma) en het kaliumbindend polymeer patiromer (Relypsa). De middelen gaven een significante reductie van de serumkaliumconcentratie.

29-01-2015 | door Lennard Bonapart

Vitamine D gunstig bij hartfalen

In de helft van de door promovendus Nicolas Schroten onderzochte patiënten die aanvullende vitamine D-tabletten kregen, daalde het reninegehalte. In de andere helft nam het reninegehalte alleen maar verder toe.

29-01-2015 | door PW

Preventief antibioticum zinloos

Een preventieve behandeling met antibiotica is niet zinvol bij patiënten met een beroerte. Dat publiceren neurologen van het Academisch Medisch Centrum in The Lancet.

28-01-2015 | door PW

Stamcellen goed voor MS-patiënt

Patiënten met multipele sclerose boeken vooruitgang na een hematopoëtische stamceltransplantatie (HSCT), blijkt uit onderzoek. Autologe HSCT verbetert de fysieke en cognitieve functie en de kwaliteit van leven bij mensen met MS.

27-01-2015 | door PW

Fluoropyrimidinemetabolisme

Genetische variaties in het fluoropyrimidinemetabolisme verhogen het risico op ernstige toxiciteit. Omdat de benodigde dosisverlaging verschilt, is het aantal contra-indicaties uitgebreid.

30-01-2015 | door Marga Nijenhuis
Back to top