Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2015 PW 5

PW Magazine 5, jaar 2015 - 28-01-2015
Een tandarts vraagt u advies over het wel of niet stoppen van acenocoumarol bij het trekken van een verstandskies bij een van uw patiënten. Welk advies geeft u? a. Tijdelijk stoppen met acenocoumarol, een eenmalige dosis vitamine K en een dag na extractie de acenocoumarol hervatten. b. Doorgaan met acenocoumarol, maar wel eenmalig een dosis vitamine K voorafgaand aan de extractie. c. Doorgaan met acenocoumarol, maar wel eenmalig een dosis vitamine K voorafgaand aan de extractie en tevens gedurende enkele dagen de mond spoelen met tranexaminezuur 5% mondspoeling. d. Alleen gedurende enkele dagen de mond spoelen met tranexaminezuur

Goede antwoord: d.

Bij ingrepen met een laag bloedingsrisico (extractie van 1-3 elementen) wordt stoppen met cumarine of tijdelijke coupering met vitamine K afgeraden omdat het bloedingsrisico kleiner is dan het tromboserisico bij staken. Wel kan een eventuele bloeding beperkt worden door te spoelen met tranexaminezuur 5%.

Document acties

Reacties

02-02-2015 18:55
E. Bos zegt:

Naar aanleiding van de herexamenvraag in PW 5 bereikte ons een aanvulling van kaakchirurg prof. dr. Fred Rozema: bij een behandeling (met een laag bloedingsrisico) van patiënten die VKA’s gebruiken, dient een INR beschikbaar te zijn en lager te zijn dan 3.5. In dat geval volstaat spoelen van de mond met tranexaminezuur 5% en hoeven de VKA’s niet gestaakt te worden. De gehele richtlijn is te vinden op acta.nl, zoekwoord: richtlijn antistolling.

Back to top