Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 40/41, jaar 2015

dossier Therapietrouw

2 oktober 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Drukken

column

01-10-2015 | door Léon Tinke

Nieuwe partij lanceert apotheekinformatiesysteem

Promedico ICT, een nieuwe toetreder in de openbare farmacie, introduceert begin volgend jaar een eigen apotheekinformatiesysteem (AIS). Volgens het softwarebedrijf is het een open systeem dat communiceert met andere zorgaanbieders in de eerste lijn.

25-09-2015 | door DEB420720

Onderzoek gestart naar één pensioenfonds voor apothekers en apotheekmedewerkers

De pensioenen voor alle openbaar apothekers moeten worden ondergebracht bij het Pensioenfonds Medewerkers Apothekers (PMA). Dat hebben de Vereniging van Zelfstandige Apothekers (VZA), de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Beroepsvereniging Pensioenfonds Openbare Apothekers (BPOA) vastgelegd in een intentieverklaring.

21-09-2015 | door DEB420720

NHG: medicatie kan visusdaling veroorzaken

Geneesmiddelen kunnen de oorzaak zijn van onverklaarbare, plots optredende visusklachten.

01-10-2015 | door Cindy Reinders

Herexamen 2015 PW 40/41

Een 68-jarige vrouw met reumatoïde artritis gebruikt 7,5 mg methotrexaat per week in combinatie met 40 mg adalimumab per subcutane injectie eens per twee weken. Ze komt in aanmerking voor de seizoensgebonden griepvaccinatie, maar twijfelt of dit wel kan aangezien ze geneesmiddelen gebruikt die effect hebben op haar immuunsysteem. Ze vraagt uw advies. Wat raadt u aan? a. Er is geen actie nodig. De griepvaccinatie kan gewoon gegeven worden. b. Drie weken voorafgaand aan de vaccinatie geen adalimumab en methotrexaat gebruiken; dan vaccineren; veertien dagen na vaccinatie weer starten van methotrexaat en adalimumab. c. Alleen methotrexaat vermijden gedurende 21 dagen. Vaccineer direct na het stoppen van de methotrexaat. Na 21 dagen methotrexaat 7,5 mg per week hervatten. d. Griepvaccinatie kan aan deze patiënte niet veilig worden toegediend. Het stoppen van de immunomodulerende therapie weegt niet op tegen de voordelen van griepvaccinatie.

01-10-2015 | door M.J.A. Zeemeijer

Spironolacton bij resistente hypertensie

Toevoeging van spironolacton aan de standaardbehandeling van resistente hypertensie verlaagt de bloeddruk en is effectiever dan toevoeging van bisoprolol of doxazosine. Dit duidt er mogelijk op dat resistente hypertensie wordt veroorzaakt door een excessieve natriumretentie.

01-10-2015 | door PW

Dextromethorfan met kinidine bij alzheimer-agitatie

De combinatie dextromethorfan+kinidine is effectief bij agitatie die wordt veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer.

01-10-2015 | door PW

Therapietrouw bisfosfonaten in gemiddelde apotheek 67%

Bij de gemiddelde apotheek is 67% van de gebruikers van bisfosfonaten therapietrouw. Bij een tiende van de apotheken bedraagt de therapietrouw van deze populatie meer dan 77%. De SFK constateert een licht afnemend aantal gebruikers van bisfosfonaten bij osteoporose.

02-10-2015 | door SFK

Browser belangrijk voor weergave KNMP Kennisbank

Voor een goede weergave van de KNMP Kennisbank adviseert de KNMP de gebruikers hun internetbrowsers te actualiseren. Vanaf januari 2016 is het niet meer mogelijk om de applicatie te raadplegen via Internet Explorer 8 of lager.

02-10-2015 | door Ilona Jansen
Back to top