Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 17, jaar 2015

24 april 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Kinderpsychiaters: nieuwe richtlijn ADHD

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP) wil een nieuwe Multidisciplinaire Richtlijn voor ADHD. Het sterk toegenomen gebruik van methylfenidaat van de laatste jaren baart de kinder- en jeugdpsychiaters zorgen. Volgens hen wordt nog te vaak zonder grondig onderzoek medicatie voorgeschreven aan kinderen.

22-04-2015 | door Frits Baltesen

Manifest

column

21-04-2015 | door Ruud Coolen van Brakel

Herexamen 2015 PW 17

Welke van de onderstaande uitspraken over inhalatiecorticosteroïden bij astma is onjuist? a. Bij rokers zijn inhalatiecorticosteroïden minder werkzaam. b. Door het gebruik van inhalatiecorticosteroïden kunnen hematomen ontstaan. c. Een inhalatiecorticosteroïde is net zo effectief als montelukast. d. De dosering van een inhalatiecorticosteroïde bij een niet-ernstige exacerbatie bedraagt een viervoudige verhoging van de startdosering.

23-04-2015 | door Cindy Reinders

Medicijnonderzoek bij GGZ-instelling zonder toestemming

In een GGZ-instelling in het Noordhollandse Heiloo zijn psychiatrische patiënten tegen de regels in gebruikt bij een onderzoek met geneesmiddelen. Het gaat om mensen met zware aandoeningen die in deze instelling wonen en volgens hun familie wilsonbekwaam zijn. Dat meldt het televisieprogramma Zembla vanavond.

15-04-2015 | door f.baltesen@pw.nl

Bijna 30% omzetgroei grootbereider Fagron

Grootbereider Fagron heeft in het eerste kwartaal van 2015 een fors hogere omzet geboekt dan vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers die het bedrijf vorige week bekend heeft gemaakt.

15-04-2015 | door DEB420720

Insulten bij antidepressiva

Therapeutische doseringen van sommige antidepressiva – waaronder SSRI’s en SNRI’s – verhogen de kans op insulten.

21-04-2015 | door PW

Hartfalen opnemen bij informatie saxagliptine

In de productinformatie van de DPP-4-remmer saxagliptine (Onglyza) moet informatie over het risico op hartfalen worden toegevoegd.

21-04-2015 | door PW

Hart-vaatproblemen bij hoge doses ibuprofen

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) heeft in een herbeoordeling van ibuprofen een kleine toename van het risico op hart- en vaatproblemen bevestigd bij het gebruik van hoge doseringen van ibuprofen (vanaf 2400 mg/dag).

22-04-2015 | door PW

€ 15 miljoen minder betaald aan middelen buiten pakket

Vooral dankzij forse prijsverlagingen bij veelgebruikte anticonceptiepillen kwam in 2014 zo’n € 15 miljoen minder aan geneesmiddeluitgaven voor rekening van de gebruikers zelf. In totaal bedroegen de uitgaven aan niet-pakketmiddelen € 170 miljoen. Daarnaast moest voor € 36 miljoen worden bijbetaald.

21-04-2015 | door SFK

Apps, pills & bytes

De farmaceutische patiëntenzorg van de toekomst zal steeds meer gebruikmaken van informatietechnologie. Daarover gaat het jaarlijkse PRISMA symposium, met deze keer de naam Apps, pills & bytes, dat op 19 mei plaatsvindt in Amersfoort.

24-04-2015 | door KNMP
Back to top