Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 12, jaar 2014

met PW Wetenschappelijk Platform

21 maart 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Stof, zand en scheuren

Apotheker Erik van Tuin was de laatste twee jaar bijna dagelijks bezig met tramrails, tunnels, zand, ambtenaren en ProRail: zijn apotheek Hof van Delft Apotheek ligt bij het stationsgebied van Delft, dat verbouwd wordt.

21-03-2014 | door Frits Baltesen

Zo min mogelijk zolpidem

De PRAC stelt dat de risico/batenbalans van zolpidem positief is. Voorwaarde is dat de aanbevolen dosering van 10 mg niet wordt overschreden. Patiënten moeten de laagst effectieve dosering nemen, in een enkele dosering voor het slapengaan.

21-03-2014 | door PW

Domperidon overwegend positief - onder voorwaarden

De balans tussen werkzaamheid en risico’s bij domperidon blijft positief. Voorwaarde is wel dat een aantal beperkingen en voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen.

21-03-2014 | door PW

Prijs voor medicatiebewaking bij leverfalen

Apotheker Sandra van Putten van de poliklinische Apotheek de Brug uit Almere heeft de KNMP Zorginnovatieprijs gewonnen voor haar multidisciplinaire initiatief ‘Medicatiebewaking bij leverfalen’.

21-03-2014 | door PW

Macroliden: hogere kans op IHPS

Jonge kinderen die worden behandeld met macroliden hebben een sterk verhoogd risico op infantiele hypertrofische pylorische stenose (IHPS).

21-03-2014 | door PW

Herexamen 2014 PW 12

Een man van 75 jaar, woonachtig in een verzorgingshuis, bekend met atriumfibrilleren en hypertensie, gebruikt metoprolol, diltiazem, acenocoumarol, simvastatine en pantoprazol. Welk oordeel geeft u over de combinatie metoprolol en diltiazem? A. Rationele combinatie, gezien de comorbiditeit atriumfibrilleren. B. Irrationele combinatie, want er is een verhoogd risico op blokkade van de atrioventriculaire geleiding. C. Irrationele combinatie, er zou eigenlijk een ACE-remmer in plaats van een bètablokker, en amlodipine in plaats van diltiazem gegeven moeten worden. D. Rationele combinatie bij ouderen in het algemeen, omdat een ACE-remmer en een diureticum vaak resulteren in een slechte nierfunctie.

21-03-2014 | door T. Schalekamp

Niet rationeel

column

21-03-2014 | door Wilma Göttgens

Alertheid

redactioneel

21-03-2014 | door Marc de Leeuw

70% verstrekkingen generiek

Nederlandse apothekers verstrekten in 2013 151 miljoen keer een generiek geneesmiddel dat wordt vergoed vanuit het basispakket. Dat is bijna elf miljoen keer vaker dan in 2012. Het aandeel steeg naar 70%.

21-03-2014 | door SFK

Kont tegen de krib van wurgend therapieregime

De puberteit kan ingrijpend zijn. Deze levensfase gaat voor jongeren met een chronische aandoening vaak gepaard met meer complicaties en een verslechtering van de gezondheid. Oorzaak kan zijn dat jongeren zich afzetten tegen het strakke, dagelijkse behandelingsregime.

21-03-2014 | door Ellen Koster

Representatieve werknemersorganisatie LAD zet in op cao

De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) zal als representatieve werknemersorganisatie trachten een cao tot stand te brengen voor apothekers in loondienst. De KNMP zal daarbij de beroeps- en vakinhoudelijke kernwaarden bewaken. Daarover hebben de KNMP en de LAD deze maand een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

21-03-2014 | door KNMP

Recalls van geneesmiddelen

Bij recalls van geneesmiddelen is het belangrijk dat apothekers tijdig over juiste en volledige informatie beschikken, bijvoorbeeld met de oranje hand envelop. CBG, IGZ en KNMP zijn in overleg om dit nog beter te regelen.

21-03-2014 | door Oscar Smeets

Bereiden in opleiding verzekerd

KNMP, SBA, NVZA en Vereniging Doorleverende Bereidingsapotheken (VDB) ondertekenden op 3 maart een intentieverklaring met tien ROC’s. Aanleiding is de opdeling per 1 augustus 2016 van het vak ‘bereiden’ in de apothekersassistentenopleiding in een basisdeel ‘productzorg’ en een keuzedeel ‘bereiden en aseptisch handelen’. Hiermee committeren partijen zich aan het organiseren van voldoende opleidings- en stageplaatsen.

21-03-2014 | door Marnix Westein

‘Ongrijpbare’ zoönosen kunnen ineens opduiken

Wanneer zoönosen – van dier op mens overdraagbare infectieziekten – zullen optreden, is moeilijk te voorspellen. Ook de impact is ongewis. Wel is zeker dat artsen en apothekers hierbij een signalerende functie hebben. Hoogleraar Roel Coutinho: “Worden bepaalde antibiotica opeens vaker voorgeschreven, dan is er mogelijk wat aan de hand.”

21-03-2014 | door Marc de Leeuw

‘Libido soms blijvend weg na stoppen SSRI’

Antidepressiva veroorzaken mogelijk nog lange tijd na het stoppen van de medicatie seksuele bijwerkingen. Het aantal mensen dat zegt last te hebben van gebrek aan libido en melding maakt van erectie- en orgasmestoornissen stijgt.

17-03-2014 | door DEB420720
Back to top