Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 28/29, jaar 2013

met PW Wetenschappelijk Platform

12 juli 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Mariël Croon naar PW

Het Pharmaceutisch Weekblad heeft sinds 1 juli een nieuwe hoofdredacteur: Mariël Croon volgt in die functie Martine Boelsma op, die binnenkort begint als speechschrijver van VWS-minister Edith Schippers.

12-07-2013 | door PW

Nieuwe leden

12-07-2013 | door KNMP

Extra werk door dubbele zorgregistratie

Apothekers verlenen zorg en deze zorg dient inzichtelijk te zijn. Daarom staat zorgregistratie hoog op de agenda. Ketens en systeemhuizen brengen verschillende systemen op de markt. Binnen één apotheek lijkt deze diversiteit niet aan te raden.

12-07-2013 | door Anna Fokkema en Nadine Janssen

Ankers

column

12-07-2013 | door Wilma Göttgens

Vrijpartij

redactioneel

12-07-2013 | door Edwin Bos

Lage prijs sildenafil moet man verleiden

Viagra is uit patent en de eerste generieken liggen voor de halve prijs in de apotheek. Of die lagere prijs mannen verleidt van internet over te stappen naar de legale markt, daarover zijn de meningen verdeeld. Een bezoek aan de huisarts blijft een hindernis. “Gebruikers weten heel goed dat de kwaliteit op internet onbetrouwbaar is.”

12-07-2013 | door Edwin Bos

Interactie-expert

Marianne le Comte, apotheker bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP, is betrokken bij het opzetten van een interactie-bewakingssysteem in de VS. In Rockville, Maryland, introduceerde zij de Nederlandse G-Standaard en de werkwijze van het beoordelen van interacties.

12-07-2013 | door Cindy Reinders

Prostaatwijzer geeft duiding aan PSA-test

Screening op prostaatkanker met een PSA-meting verlaagt de kans op het overlijden aan prostaatkanker met zo’n 30%. Maar de test kan ook leiden tot overbehandeling en onnodige onrust. Patiënten moeten zich daarom vooraf goed laten informeren over de voor- en nadelen, vindt uroloog prof. dr. Chris Bangma. De prostaatwijzer helpt patiënten die een PSA-test hebben ondergaan het kankerrisico in te schatten.

12-07-2013 | door Marc de Leeuw

‘Ik raak gewend aan teleurstellingen’

Schrijver, arts, hoogleraar en medicijnexpert Ivan Wolffers leeft al tien jaar met prostaatkanker. Zijn PSA blijft gestaag stijgen, maar hij heeft ermee leren leven. Hij schrijft nu weer boeken. “In het begin was het heel moeilijk een paar jaar vooruit te denken.”

12-07-2013 | door Frits Baltesen

Mictieklachten: twijfels bij effect medicatie

De nadruk bij de behandeling van mictieklachten moet voortaan liggen op de niet-medicamenteuze aanpak. Dit staat in de herziene NHG-Standaard. Opvallend is verder het advies om na katheterisatie bij acute urineretentie te starten met een alfablokker, vindt apotheker Wilma Kwee.

12-07-2013 | door Cindy Reinders

Urologen schrijven vooral prostaatmedicatie voor

Van de recepten van specialisten nemen de urologen 2,4% voor hun rekening. Ruim een kwart van de urologierecepten betreft een geneesmiddel bij goedaardige prostaatvergroting. Toch schrijven urologen maar ongeveer 10% van deze middelen voor.

12-07-2013 | door SFK

'Resultaten NOAC-studie niet zorgwekkend'

Nieuwe orale anticoagulantia (NOAC’s) geven een hoger risico op maag- en darmbloedingen dan de klassieke therapie met vitamine K-antagonisten. Dit geldt vooral bij mensen die worden behandeld voor diepveneuze trombose, een longembolie of voor acuut coronair syndroom, blijkt uit onderzoek. Toch zijn deze resultaten geen directe reden tot zorg, stelt prof. dr. Koos Brouwers, klinisch farmacoloog en verbonden aan het Expertisecentrum voor Pharmacotherapie bij Ouderen te Utrecht (Ephor).

03-07-2013 | door DEB422443

ACM: groen licht voor gezamenlijk contract

Zelfstandige apotheken mogen voortaan, als zij geen concurrenten zijn, gezamenlijk een contract sluiten met zorgverzekeraars. Apothekerscoöperatie Pact heeft daarvoor toestemming gekregen van de Autoriteit Consument & Markt, de opvolger van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Een gelijk speelveld voor onderhandelingen lijkt hiermee een stuk dichterbij gekomen.

01-07-2013 | door DEB420720

Marleen Barth beoogd vicevoorzitter KNMP

Het hoofdbestuur van de KNMP stelt haar leden voor om Marleen Barth te benoemen als vicevoorzitter. Barth is fractieleider van de PvdA in de Eerste Kamer en tot 1 september voorzitter van GGZ Nederland. Als vicevoorzitter van de KNMP gaat ze de contacten onderhouden met zorgverzekeraars, het ministerie van VWS, patiëntenorganisaties en de eerste- en tweedelijnsorganisaties.

26-06-2013 | door DEB422443
Back to top