Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 41, jaar 2012

12 oktober 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Demonstreren

redactioneel

12-10-2012 | door Edwin Bos

Dieren als patiënt

Met iets meer kennis kunnen apothekers een rol krijgen in de afgifte van diergeneesmiddelen, vindt apotheker Esther Winter van de apotheek van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. “Niet elk middel is geschikt voor elk dier.”

12-10-2012 | door Mike Nettekoven

Stand van zaken Specialistenregister

Per 1 januari 2012 is het Specialistenregister openbaar apothekers opengesteld. Het Specialistenregister is openbaar, dat wil zeggen dat aan een ieder die daarnaar vraagt, door de Specialisten Registratie Commissie (SRC) wordt meegedeeld of een persoon in het register is ingeschreven.

12-10-2012 | door Marcelle Groothand

Vertrouwen apotheker op de proef gesteld

Alle preferente geneesmiddelen met een handelsvergunning voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Kunnen apothekers vertrouwen op het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Inspectie? Of staat met prijzen van soms nog maar 17 cent per doosje de kwaliteit onder druk?

12-10-2012 | door Edwin Bos

Aanjager Menzis verdedigt preferentiebeleid

Bij het vertrek van Julius van Dam, deskundige op het gebied van medicijnprijzen, noemde de zorgverzekeraar het preferentiebeleid ‘geslaagd’, omdat het premiebetalers veel geld bespaart. Nu wil bestuursvoorzitter Rogier van Boxtel de ziekenhuizen aanpakken: “Daar is een wereld te winnen.”

12-10-2012 | door Frits Baltesen

Veel klachten van patiënten na substitutie

Lareb ontvangt elk jaar honderden meldingen van vermoedelijke bijwerkingen die optreden na substitutie. De meeste meldingen gingen over doorbraakbloedingen na omzetting van de anticonceptiepil Microgynon naar een generieke variant.

12-10-2012 | door Leàn Rolfes, Petra van der Horst en Florence van Hunsel

Slachtoffer van het preferentiebeleid

Frank Betcke heeft diabetes mellitus type 2 en slikte al jaren Glucophage. Hij had er veel baat bij. De switch naar preferente middelen viel bij hem helemaal verkeerd. “Uit ervaring weet ik dat die middelen echt allemaal anders werken, ook al beweren apothekers van niet.”

12-10-2012 | door Elma Stitzinger

Groei van dementiemiddelen stagneert

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2011 aan 33.000 mensen een geneesmiddel dat wordt toegepast bij dementie. Dat is een stijging van 9% ten opzichte van een jaar eerder. Dit jaar lijkt er een einde te komen aan de toename van het gebruik van deze middelen.

12-10-2012 | door SFK

Vertrouwen in de apotheker

column

12-10-2012 | door Wilma Göttgens-Jansen

Hoe een parkinsonpatiënt ineens zieker werd

De omzetting van spécialité naar generiek verloopt niet altijd vlekkeloos. Een man met de ziekte van Parkinson kreeg ineens weer klachten na tien jaar stabiel te zijn geweest. De apotheker bleek zonder overleg met de neuroloog de patiënt op de generieke versie van ropinirol te hebben overgezet. Overleg is in dit geval echter onontbeerlijk.

11-10-2012 | door Marc de Leeuw

500 miljard besparing mogelijk door beter medicijngebruik

Wereldgezondheidsorganisatie WHO en onderzoeksbureau IMS (Institute for Healthcare Informatics) willen dat de rol van apothekers wordt versterkt. Dat verhoogt het niveau van de gezondheidszorg en bespaart wereldwijd ongeveer 500 miljard dollar (390 miljard euro) aan medicijnkosten per jaar.

10-10-2012 | door PW

Schippers: wereldwijde aanpak antibiotica nodig

Wereldwijd moeten landen in actie komen tegen onzorgvuldig gebruik van antibiotica. Anders dreigt het gevaar van teruglopende werkzaamheid van antibiotica door toenemende resistentie. “Als dit zich uitbreidt, is het probleem dat we dan hebben nauwelijks te overzien”, liet minister Schippers van Volksgezondheid weten op de ministerstop aan de vooravond van het FIP-congres in Amsterdam.

08-10-2012 | door Frits Baltesen

KNMP-voorzitter Smits: ‘We staan er niet goed voor’

Apothekers kunnen een enorme gezondheidswinst boeken maar zorgverzekeraars weigeren dit in te zien. Dat stelde KNMP-voorzitter Jan Smits in zijn jaarrede op het KNMP-Congres. Hij roept zorgverzekeraars op een einde te maken aan de ongezonde omstandigheden in de apothekersbranche. “Er is veel onrust onder apothekers.”

05-10-2012 | door PW

KNMP draagt Sjaak de Vries voor als nieuwe voorzitter

Het hoofdbestuur van de KNMP draagt Sjaak de Vries (55) voor als opvolger van Jan Smits, wiens termijn eind volgend jaar afloopt. Dat heeft het secretariaat van de KNMP woensdag bekendgemaakt.

04-10-2012 | door f.baltesen@pw.nl
Back to top