Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 21, jaar 2012

25 mei 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Salicylzuur op maat

Veel apotheekbereidingen kunnen tegenwoordig worden ingekocht. Toch blijft in veel apotheken de behoefte bestaan om op kleine schaal te kunnen bereiden. Op die manier kan de individuele patiënt ‘zorg op maat’ worden geboden, en kan de patiënt snel worden geholpen.

25-05-2012 | door Rik Wagenaar

Met certificering je zaakjes goed op orde

Certificering is behoorlijk ingeburgerd in apothekersland. Zo’n drie kwart van de apotheken heeft momenteel een certificaat aan de muur hangen. Kritiek is er van sommige apothekers op het vele papierwerk. En daar moet inderdaad voor worden gewaakt, vinden deskundigen uit het veld. Want rompslomp mag het doel van certificering, de eigen organisatie beter maken, niet in de weg staan.

25-05-2012 | door Mike Nettekoven

Geef de huisarts raad

De begeleiding van patiënten bij ontslag uit het ziekenhuis leidt tot minder medicatiefouten, maar de kosteneffectiviteit kan promovendus Fatma Karapinar niet hardmaken. Wel blijkt uit haar onderzoek dat huisartsen de farmacotherapeutische adviezen van apothekers waarderen.

25-05-2012 | door Linda de Graaf

‘Mensen gezond houden, dat is de toekomst’

Bespiegelingen over de toekomst van de apotheker vullen diverse sessies van de FIP Centennial, begin oktober in de RAI in Amsterdam. Zo zoeken congresgangers in een interactief samenzijn naar voorwaarden voor inspirerend leiderschap. Hoe leeft de toekomst van de farmacie onder Nederlandse apothekers? “Ik zie volop mogelijkheden richting preventive care.”

25-05-2012 | door Elma Stitzinger

Moe van antidepressiva

Antidepressiva kunnen hinderlijke bijwerkingen geven. Berucht zijn moeheid, gewichtstoename en seksuele stoornissen. Gelukkig kan worden uitgeweken naar andere middelen mochten deze bijwerkingen langdurig van aard zijn.

25-05-2012 | door Mike Nettekoven

Geen groei in arbeidsmarkt apothekers

Ondanks een sterke instroom van pas afgestudeerde apothekers is het aantal apothekers in de openbare farmacie in 2011 ongewijzigd gebleven. In de openbare apotheken blijft de vraag naar farmaceutische zorg evenwel toenemen. De animo voor de studie farmacie lijkt aan te trekken.

25-05-2012 | door SFK

Apotheker buiten de apotheek krijgt stem

Apothekers die werken buiten de openbare apotheek, de ziekenhuisapotheek of de industrie zijn als groep altijd minder zichtbaar geweest. Met de oprichting van de sectie BO3 wil de KNMP deze apothekers – op zeer uiteenlopende posities – actiever betrekken. KNMP-vicevoorzitter Maayke Fluitman: “We zullen hun visie op de farmacie beter benutten.”

25-05-2012 | door Edwin Bos

Tussen de regels

column

25-05-2012 | door Steven Verhagen-Smits

Wereldkundig

redactioneel

25-05-2012 | door Edwin Bos

Lichaamseigen cellen beschermen tumor tegen chemotherapie

Chemotherapie activeert een beschermingsmechanisme van lichaamseigen cellen in de directe omgeving van de tumor. Dit proces draagt bij aan het ontstaan van resistentie tegen chemotherapie. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Jeanine Roodhart aan de Universiteit Utrecht. Drie vragen aan Roodhart.

25-05-2012 | door PW

Metformine: geen effect op sterfte

Metformine toegevoegd aan de behandeling met insuline vermindert de sterfte niet. Wel geeft de combinatie betere glykemische controle, een lager lichaamsgewicht en een insulinesparend effect, blijkt uit Deens onderzoek.

25-05-2012 | door Loes Ariaans

Netvliesloslating door chinolonen

Het gebruik van fluorchinolonen is geassocieerd met een verhoogd risico op netvliesloslating.

25-05-2012 | door PW

Antipsychotica verhogen risico myocardinfarct

Het risico op myocardinfarct (MI) bij dementerende ouderen die antipsychotica gebruiken is enigszins verhoogd en van voorbijgaande aard.

25-05-2012 | door PW

Hartfalen: losartan niet slechter

Behandeling van hartfalen met losartan leidt niet tot meer sterfte dan behandeling met candesartan.

25-05-2012 | door PW

Uitkomsten arbitrage drospirenon

Het CHMP heeft twee arbitrageprocedures afgerond over drosperinon bevattende anticonceptiepillen.

24-05-2012 | door PW

Insuline glargine vanaf 2 jaar

Insuline glargine (Lantus) mag nu ook gebruikt worden bij kinderen vanaf 2 jaar, aldus het CHMP.

24-05-2012 | door DEB400060

Toelating ferumoxytol

Rienso (ferumoxytol) heeft het groene licht gekregen van het CMHP.

24-05-2012 | door PW

Toelating ruxolitinib

Het CHMP heeft positief geadviseerd over Jakavi (ruxolitinib).

24-05-2012 | door PW

Toelating dapagliflozine

Het nieuwe orale antidiabeticum Forxiga (dapagliflozine) heeft een positief advies gekregen van het CHMP.

24-05-2012 | door PW

Recall pemetrexed

Eli Lilly heeft drie batches Alimta (pemetrexed) 500 mg teruggehaald van de markt.

24-05-2012 | door PW

Speciale voeding verbetert leven kankerpatiënt

Ondervoeding bij kanker behoeft meer aandacht, vindt dr. Joyce Faber. Uit onderzoek dat ze uitvoerde blijkt dat een specifiek voedingsconcept de kwaliteit van leven van kankerpatiënten kan verbeteren.

24-05-2012 | door Marc de Leeuw

Fytotherapie

Omdat veel reumapatiënten kruidenpreparaten gebruiken, wilde poliklinisch apotheker Bart van den Bemt - gespecialiseerd in reuma - onderzoeken of kruiden effect hebben op de gezondheid. Hij las alle wetenschappelijke artikelen op dit gebied. Zijn conclusie: "Ik zal fytotherapie nu niet aanraden."

23-05-2012 | door Frits Baltesen

‘De Thuisapotheek maakt een doorstart’

De Thuisapotheek maakt een doorstart. Het bedrijf GH Apotheek is de nieuwe eigenaar van de internetapotheek die in april failliet werd verklaard. Dat meldt adviesbureau Main Corporate Finance, dat betrokken was bij de doorstart.

15-05-2012 | door DEB420720

Medicijnen in verkeer: gebrekkige voorlichting

In het Nederlandse verkeer vallen jaarlijks tussen de 33 en 66 doden door rijden onder invloed van geneesmiddelen. Het IVM stelt dat apothekers en huisartsen de patiënt beter moeten voorlichten. Volgens hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Han de Gier is de gele sticker dringend aan vervanging toe.

15-05-2012 | door DEB420720

Petitie laatste poging tot behoud Kinderformularium

Wegens gebrek aan geld voor onderhoud dreigt het Kinderformularium vanaf 1 juli 2012 te verdwijnen.

11-05-2012 | door DEB422443

Curcumine werkt bij reuma beter dan diclofenac

Curcumine werkt beter tegen reumatoïde artritis (RA) dan diclofenac. Dat is de conclusie van Indiase artsen nadat ze de werking van curcumine en diclofenac met elkaar vergeleken.

11-05-2012 | door DEB422443
Back to top