Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 03, jaar 2012

met PW Wetenschappelijk Platform

20 januari 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Klantenbinding

redactioneel

20-01-2012 | door Edwin Bos

Vervalste hulpmiddelen

Het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg roepen zorgprofessonials op in februari vervalste en niet-wetsconforme medische hulpmiddelen te melden.

20-01-2012 | door PW

Minder maagzuur geremd

Steeds meer patiënten besluiten, in verband met de nieuwe maatregel van het kabinet, geen maagzuurremmers meer te slikken. Dat meldt de KNMP naar aanleiding van tientallen vragen van apothekers die zijn binnengekomen op de helpdesk. Maagzuurremmers worden sinds begin dit jaar niet meer altijd vergoed in de basisverzekering.

20-01-2012 | door PW

Uitgave Informatorium Medicamentorum 2012

Eind deze maand komt het Informatorium Medicamentorum in boekvorm uit. Het Informatorium wordt maandelijks geactualiseerd op de KNMP Kennisbank en op smartphone (IM Mobiel) en het wordt jaarlijks in boekvorm uitgegeven.

20-01-2012 | door Atty Hielema

Dumpprijzen verzieken markt

Generieke fabrikanten kunnen nauwelijks nog produceren; de groothandel is gedwongen een aflevertoeslag te vragen. Volgens apotheker Hans Mulder heeft de laagsteprijsgarantie geleid tot een zieke markt met dumpprijzen. Hij pleit voor duurzaam ondernemen.

20-01-2012 | door Hans Mulder

Prognose geneesmiddelkosten over 10 jaar

De geneesmiddelkosten per inwoner van Nederland zullen in 2021 uitkomen op gemiddeld € 280, als de trends van de afgelopen tien jaar zich ongewijzigd voortzetten. Dit komt neer op een stijging van in totaal 25%.

20-01-2012 | door SFK

650 patiënten

In het UMC Utrecht is een tijdelijke apotheek geopend voor de uitgifte van TNF-alfaremmers. Ziekenhuisapotheker in opleiding Margriet van Dijk nodigde in de eerste twee weken van januari 650 patiënten uit hun geneesmiddel te komen ophalen. “Vier assistenten hielpen zestien patiënten per uur.”

19-01-2012 | door Edwin Bos

Brandwond door fenol: PEG aanbrengen

Door de anestheserende werking van fenol bestaat het gevaar dat een onopzettelijke verbranding met dit middel niet wordt opgemerkt. De auteurs geven in dit artikel enkele aanvullingen op een eerder artikel in het PW over verbranding als gevolg van een verwisseling met fenol.

19-01-2012 | door J.W. Popma, K.M. Bosman, P. Brummelhuis-Visser, W.A. ten Cate

Ook voor een hoortest naar de apotheek

Voor een hoortoestel gaan mensen naar de audicien. Zo gaat het al jaren. Maar ook apothekers kunnen de meeste slechthorenden prima van dienst zijn. “Door het aanbieden van hoortoestellen kunnen zij klanten aan zich binden”, aldus apotheker Jan van der Lende.

17-01-2012 | door DEB409904

Dabigatran: verhoogd risico op hartinfarct

Dabigatran geeft een verhoogd risico op een myocardinfarct en een acuut coronair syndroom. Vooralsnog lijkt de baten/risicobalans positief. Nader onderzoek is nodig naar de cardiovasculaire risico’s van dit middel.

16-01-2012 | door DEB422443

Export leidt niet tot een tekort aan geneesmiddelen

Het is niet waarschijnlijk dat Nederland te maken krijgt met een tekort aan geneesmiddelen als gevolg van grootschalige export van medicijnen naar andere landen. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

13-01-2012 | door DEB432513

Elektronische sigaret aangemerkt als geneesmiddel

Minister Schippers van VWS heeft de nicotinehoudende elektronische sigaret definitief aangemerkt als geneesmiddel. Deze sigaret mag hierdoor alleen worden verkocht met een vergunning van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Zonder vergunning is handel in de e-sigaret verboden.

12-01-2012 | door DEB432513

Commissie vindt reclame Vichy misleidend

De Reclame Code Commissie vindt een reclame voor antirimpelcrème van cosmeticabedrijf Vichy misleidend. In deze advertentie stelt Vichy dat de gezichtscrème een ´langdurig liftend effect´ heeft.

10-01-2012 | door DEB432513
Back to top