Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergronden 2011

Stage schaars goed

Tekort dreigt door toename studenten

Door het stijgende aantal farmaciestudenten neemt de vraag naar stages toe. Als er niets gebeurt, ontstaat een ernstig tekort aan stageplaatsen in ziekenhuisapotheken, verwacht stagecoördinator Lyda Blom.

PW Magazine 45, jaar 2011 - 11-11-2011 | door DEB432513

Juist extra fouten met zelfbedachte kleurcode

Richtlijn Etikettering biedt wel degelijk soelaas

Onvoldoende doordachte kleurcoderingen en extra aanduidingen die lokaal worden ontworpen kunnen juist tot extra fouten leiden. De auteurs reageren op het artikel van Veenbaas et al., gepubliceerd in PW 25, waarin gesteld werd dat de Richtlijn Etikettering volstrekt voorbij zou gaan aan het gevaar van verwisseling door sterk op elkaar lijkende etiketten.

PW Magazine 45, jaar 2011 - 09-11-2011 | door A.W. Boeke, R. Lange, R. Posthuma, O.S.N.M. Smeets, S. Samavati

Regels medicijnafval nog steeds ratjetoe

In iedere gemeente anders

Veel apotheken zamelen oude medicijnen en naalden in. Dit om te voorkomen dat ze in het huisvuil komen en schade aanrichten aan mens of milieu. Het is echter niet duidelijk wie voor de kosten van afvoer en vernietiging opdraait; het gaat namelijk niet om bedrijfsafval. Elke gemeente pakt dit anders aan.

PW Magazine 45, jaar 2011 - 09-11-2011 | door DEB409904

Dupe

Bij dit PW

PW Magazine 44, jaar 2011 - 04-11-2011 | door Léon Tinke

‘Blij met aandacht voor diabetespreventie’

Internist Paul de Meijer: ‘Serieus oppakken’

Het zijn in de eerste plaats de apotheekteams die met de KNMP Richtlijnen aan de slag moeten. Maar andere partijen kijken wel over hun schouder mee: patiënten, huisartsen en medisch specialisten. Internist Paul de Meijer vindt het een goede zaak dat de KNMP Richtlijn Diabetes uitnodigt tot overleg tussen zorgverleners.

PW Magazine 44, jaar 2011 - 04-11-2011 | door Frank van Wijck

‘Er was niet zo veel meer van me over …’

Diagnose na twintig jaar

Lucy Beugeling-Ramos liep twintig jaar rond met reumatische klachten die volgens de behandelaars vooral ‘psychisch’ waren. Twee jaar geleden kwam zij er zelf achter waar de pijn vandaan kwam. Nu houden Enbrel-injecties haar op de been. “Ik heb een nieuw leven gekregen.”

PW Magazine 44, jaar 2011 - 04-11-2011 | door DEB432513

Gebruikers bouwen mee aan G-Standaard

Feedback huisartsen en ziekenhuisapothekers

Is de G-Standaard typisch een product voor de openbare apotheker? Nee, al lang niet meer voor die doelgroep alleen, stelt beheerder Z-Index. Samen met gebruikersgroepen is geïnvesteerd in de ontwikkeling van een gericht aanbod voor ziekenhuisapothekers en huisartsen.

PW Magazine 44, jaar 2011 - 04-11-2011 | door Frank van Wijck

Medicijn altijd beschikbaar met servilocker

Pinautomaat voor geneesmiddelen

Als eerste apotheek in Nederland plaatste Kring-apotheek Blixembosch in Eindhoven de Servilocker, een pinautomaat voor geneesmiddelen. Klanten kunnen hun medicijnen nu op elk tijdstip afhalen. Deze vandaalbestendige automaat helpt bovendien mensen weg te houden bij de internetapotheek, zegt apotheker Birgit van Tuijl.

PW Magazine 44, jaar 2011 - 04-11-2011 | door DEB432513

‘Help, ik krijg mijn TNF-alfaremmer niet meer’

Onrust rond distributie reumageneesmiddel

Met de overheveling van TNF-alfaremmers naar het ziekenhuisbudget dreigt een compleet distributienetwerk van apotheken in de eerste lijn te verdwijnen. Naar verwachting gaan ziekenhuisapotheken deze middelen namelijk zelf distribueren. “Ons werk dreigt in de prullenbak te verdwijnen. Dat is extreem zuur.”

PW Magazine 44, jaar 2011 - 04-11-2011 | door Edwin Bos

Reumaconsulent neemt tijd voor de patiënt

‘Vreselijk, die Humira-prik’

Reumapatiënt Jenniver Kuijer-Cazenava brengt een bezoek aan reumaconsulent Etienne Blaas op de polikliniek in het UMC Utrecht. Ze vertelt over de pijn die ze heeft en doet verslag van haar ervaringen met geneesmiddelen. “De reumaconsulent neemt echt de tijd voor me. Dat is heel prettig.”

PW Magazine 44, jaar 2011 - 04-11-2011 | door Edwin Bos

Reuma: focus verschuift naar preventie

Reumatoloog Tom Huizinga: ‘Snel erbij zijn’

“Iemand met reuma moet zo vroeg mogelijk worden behandeld”, zegt reumatoloog Tom Huizinga. Hij heeft meegeholpen aan nieuwe internationale criteria die moeten helpen de diagnose te stellen. Wanneer effectieve, veilige en goedkope middelen beschikbaar zijn, kan de behandeling in de toekomst op preventie worden gericht.

PW Magazine 44, jaar 2011 - 04-11-2011 | door DEB409904

Denk na en pas de regels toe

Simpele oplossing voor ‘probleem’ Chinese kruiden

Het dubbelcommentaar van apotheker Charles Wauters en klinisch farmacoloog dr. Ary van der Kuy overschat de effectiviteit van Chinese kruiden en onderschat de toxiciteit hiervan. Apothekers kunnen de waarschuwingen in het artikel ‘Chinees kruid minder onschuldig dan gedacht’ niet naast zich neerleggen, zo stelt prof. dr. Henk Timmerman.

PW Magazine 44, jaar 2011 - 03-11-2011 | door Henk Timmerman

RA: afbouwen biologicals lijkt lonend

Grote gerandomiseerde studie van start

Afbouwen en staken van het gebruik van biologicals bij de behandeling van reumatoïde artritis staat op dit moment sterk in de belangstelling. Deze middelen zijn erg effectief, maar ook erg duur. Daarbij geven ze soms bijwerkingen zoals infecties en vergroten ze mogelijk de kans op maligniteiten.

PW Magazine 44, jaar 2011 - 03-11-2011 | door Marc de Leeuw

Apotheek eerlijker beloond

Motiverend beloningsmodel in de maak

Samen met de KNMP, de SFK en apothekers onderzoekt Achmea hoe apotheken te beoordelen op kwaliteit. Daarbij beloont de zorgverzekeraar voortaan ook goed presterende apotheken en niet meer uitsluitend de beste. “We komen een stap dichterbij een eerlijke beloning van kwaliteit.”

PW Magazine 43, jaar 2011 - 28-10-2011 | door Edwin Bos

Valproïnezuur: wees alert

Mogelijk insulineresistentie

Valproïnezuur verlaagt carnitinespiegels, wat leidt tot metabole stoornissen, zoals vetzucht en insulineresistentie.

PW Magazine 43, jaar 2011 - 28-10-2011 | door Lan Kiauw de Munck-Khoe

Controle apotheekprestaties: do’s and don’ts

Toezicht zorgverzekeraar aan spelregels gebonden

Door de afschaffing van de nacalculatie kunnen apothekers de komende periode rekenen op intensievere controles van zorgverzekeraars. Op grond van de Zorgverzekeringswet beschikken zorgverzekeraars daarvoor over diverse mogelijkheden. Hoever reikt de macht van de zorgverzekeraar en wat zijn de rechten en plichten van de apotheker?

PW Magazine 43, jaar 2011 - 28-10-2011 | door Lex Geerts en Jurriane Rendering

‘Essentiële rol voor apotheek in COPD-zorg’

Longarts Richard Dekhuijzen: ‘KNMP legt lat hoog’

Het zijn in de eerste plaats de apotheekteams die met de KNMP Richtlijnen aan de slag moeten. Maar andere partijen kijken wel over hun schouder mee: patiënten, huisartsen en medisch specialisten. Als het gaat om COPD-zorg voorziet longarts Richard Dekhuijzen nog wel wat werk. “De medicatie-instructie is een punt van aandacht.”

PW Magazine 43, jaar 2011 - 28-10-2011 | door Frank van Wijck

Hypo’s door varenicline

Patiënt stopt met roken: beoordeel medicatie

Een diabetespatiënt krijgt na starten met varenicline te maken met hypoglykemieën, nog voordat zij met roken is gestopt. Bekend is dat stoppen met roken kan leiden tot een veranderde insulinebehoefte. Dat dit ook geldt voor varenicline, daarvoor is nog geen hard bewijs.

PW Magazine 43, jaar 2011 - 28-10-2011 | door DEB409904 1 reactie

Systeem borgt veiligheid medische gassen

IGZ beoordeelt kwaliteit als goed

De ziekenhuisapotheek kan een belangrijke rol spelen bij het opzetten van een kwaliteitssysteem voor medische gassen. Dat bewijst het academisch ziekenhuis Maastricht, waar het systeem recent is gecertificeerd. In dit artikel beschrijven de initiatiefnemers het traject, de verantwoordelijkheden en de succesfactoren.

PW Magazine 43, jaar 2011 - 28-10-2011 | door Wim Mens, Martin Swart, Peter Meertens, Jan Dikmans, Harrie van As en Ellen Frankfort

Kritischer op nutraceutica

Apotheker, let op wat je verkoopt

Voormalig huisarts Roel Leerling vindt dat apothekers zich meer moeten verdiepen in de wetenschappelijke onderbouwing van de voedingssupplementen die zij verkopen.

PW Magazine 43, jaar 2011 - 28-10-2011 | door Roel Leerling

Document acties

Back to top