Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Als het over farmacie gaat in de verkiezingsprogramma’s vliegen de meest scherpe formuleringen je om de oren. De macht van de farmaceutische industrie moet worden ingeperkt, apothekers dienen extra mogelijkheden te krijgen om dure medicijnen zelf te maken en de noodzaak is groot om de productie van geneesmiddelen uit Azië naar Europa te halen. Alles blijft betaalbaar, transparantie over prijzen is essentieel en misbruik van patenten wordt aangepakt.
De KNMP zette vorig jaar het probleem rondom de afvoer van overtollige genees-middelen op de kaart. Ondertussen zijn op verschillende plekken afspraken gemaakt, maar de gesprekken lopen niet overal soepel. Zorgelijk, want correcte afvoer voorkomt vervuiling van oppervlakte- en drinkwater.
Ierland heeft zich als vijfde land aangesloten bij de Beneluxa, een initiatief om geneesmiddelen betaalbaar en duurzaam in te kunnen kopen. Het land tekende hiervoor vorige week een overeenkomst met Nederland, Oostenrijk, België en Luxemburg.
Veelbelovende geneesmiddelen moeten vanuit de academische wereld vaker voor patiënten op de markt kunnen komen. Met dat doel hebben medicijnautoriteiten uit achttien Europese landen gezamenlijk 21 aanbevelingen opgesteld, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Bij een no deal-Brexit kunnen problemen ontstaan met de beschikbaarheid van ongeveer vijftig kritische geneesmiddelen waarvoor geen of onvoldoende alternatieven bestaan. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.
De Nederlandse farmacopees die tussen 1851 en 1966 verschenen weerspiegelen de vooruitgang in de farmaceutische wetenschappen, die met enige vertraging de ontwikkelingen in de natuurwetenschappen volgen. Piet Vree gaat in zijn proefschrift in op de wetenschappelijke vorderingen die in ruim een eeuw zijn geboekt.
Om bewustzijn te creëren onder voorschrijvers en apothekers over voorschrijfcascades hebben onderzoekers van OLVG samen met collega’s van de UMC’s in Amsterdam en Groningen in kaart gebracht welke cascades problematisch zijn en welke niet. “Het allermooiste is voorschrijfcascades helemaal te voorkomen.”
Meer dan achthonderd onderzoeken zijn vorig jaar gestart naar vaccins en geneesmiddelen tegen COVID-19. Daarvan heeft het Europees Medicijn Agentschap (EMA) drie vaccins en twee geneesmiddelen goedgekeurd. Dat blijkt uit de MedicijnMonitor van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).
De inzameling van medicijnafval in Nederland is een chaos. Het vervoer, de verwerking en de kosten voor de apotheker zijn verschillend of helemaal niet geregeld. Alleen in de grotere steden is sprake van eenduidig beleid: daar hoeven apothekers meestal niet te betalen voor de inzameling.
Het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten is gisteren geopend. Farmaceutische bedrijven en handelsvergunningshouders kunnen er terecht om te melden dat ze de handel van een geneesmiddel stopzetten, onderbreken of in kleine hoeveelheden op de markt brengen, waardoor een tekort kan ontstaan.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap