Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW18

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Bodycam

Bodycams aan de balie? Het ideetje kwam zomaar op bij een collega na het lezen van het nieuwsbericht dat de politie veel profijt heeft van het gebruik van deze cameraatjes. Omdat het de-escalerend schijnt te werken. Agenten die bodycams droegen kregen, zo bleek uit onderzoek binnen alle politie-eenheden in Nederland, minder vaak te maken met bedreigingen en agressie.

03-05-2019 | door Frans van den Houdt

Twee bereidingsapotheken Brocacef in Losser sluiten

Twee bereidingslocaties van Brocacef Ziekenhuisfarmacie in Losser sluiten in het derde kwartaal van dit jaar de deuren. Vooruitlopend op de overheveling naar het intramurale budget in 2021, wil Brocacef deze activiteiten onderbrengen in haar vestiging in Oostrum, zodat ze kan voldoen aan de regelgeving die dan gesteld wordt.

23-04-2019 | door PW

Vaccineren

Normaal gesproken sta ik te springen bij zorginhoudelijke ontwikkelingen die ons beroep verrijken. Consulten samen met de huisarts? Leuk! De regie hebben bij farmacogenetisch onderzoek? Graag! Labformulieren beheren en desgewenst bloedonderzoek aanvragen? Goed idee!

03-05-2019 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker

Onderzoek naar rol darmflora bij hart- en vaatziekten

Voor een vervolgonderzoek naar de rol van de darmflora bij het ontstaan van atherosclerose en hart- en vaatziekten en voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, ontvangen onderzoekers van het Radboudumc, Amsterdam UMC en het UMCG € 3 miljoen subsidie van de Hartstichting.

24-04-2019 | door PW

Leverschade door rustgevend kruidensupplement

Het kruidensupplement NMDA Relief Exendo, rustgevend bij geestelijke druk, kan leiden tot ernstige leverschade. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

23-04-2019 | door PW

Ruim 20% vraagt herhaalmedicatie via internet

Van de volwassenen in Nederland heeft 22% vorig jaar via internet herhaalmedicatie aangevraagd bij de huisarts. 12% maakte ook online een afspraak. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

19-04-2019 | door PW

Marktaandeel kleine zorgverzekeraars groeit verder

Het marktaandeel van kleine zorgverzekeraars groeit gestaag door: van 9,3% in 2010 naar 14% in 2019. De vier grote zorgverzekeraars leveren ook dit jaar marktaandeel in, maar in totaal hebben zij nog steeds 85% van de markt. Dat blijkt uit cijfers van het informatiecentrum voor de zorg Vektis.

24-04-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 18

Welke uitspraak over farmacogenetisch onderzoek is juist?

02-05-2019 | door Marieke van den Berk-Bulsink en Marjorie Nelissen-Vrancken (IVM)

Aanvraag pacritinib citraat ingetrokken

De aanvraag voor een handelsvergunning voor pacritinib citraat (Epjevy) is ingetrokken. Het middel was bedoeld als behandeling van symptomen van myelofibrose bij pa­tiënten met ernstige trombocytopenie.

02-05-2019 | door PW

Groen licht voor volanesorsen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over een voorwaardelijke handelsvergunning voor volanesorsen (Waylivra). Het is het eerste geneesmiddel voor de behandeling van het Familiair Chylomicronemie Syndroom, een zeldzame genetische stofwisselingsziekte.

01-05-2019 | door PW

Herbeoordeling crème tegen vaginale atrofie

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is een nieuwe herbeoordeling gestart naar crèmes die een hoge sterkte estradiol bevatten: 100 microgram estradiol per gram crème. Deze crèmes worden gebruikt door postmenopauzale vrouwen ter behandeling van vaginale atrofie. De PRAC onderzoekt het risico op systemische absorptie van estradiol uit de crèmes. Dit resulteert mogelijk in bijwerkingen zoals een veneuze trombo-embolie, hersenbloeding of endometriumcarcinoom.

01-05-2019 | door PW

Generieke middelen in halfjaar 5,5% duurder

De prijzen van receptgeneesmiddelen binnen het basispakket zijn per 1 april gemiddeld met ongeveer 0,2% gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Deze daling is gelijk aan die in het afgelopen halfjaar waarin het prijspeil van generieke geneesmiddelen en van spécialités tegengestelde ontwikkelingen hebben ondergaan. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

03-05-2019 | door SFK

Farmabuddy ook regisseur van zorg rondom parkinsonpatiënt

Parkinsonpatiënten hebben door lichamelijke klachten en het complexe medicatiegebruik baat bij intensieve farmaceutische zorg. SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy heeft het Farmabuddy-project palliatie daarom ook ontwikkeld voor parkinsonpatiënten. “Farmabuddy’s, apothekers, neurologen en verpleegkundigen vormen samen één team.”

03-05-2019 | door Edwin Bos

Samen op huisbezoek

Medicatiebeoordelingen bij niet-westerse patiënten blijven in aantal structureel achter en worden zelfs gemeden door zorgverleners, blijkt uit onderzoek. In Amersfoort zijn apotheker en huisarts samen met een nieuwe aanpak begonnen die door alle partijen enthousiast is begroet, meldt apotheker Mark Slager.

03-05-2019 | door Mark Slager

Alternatieve strategie voor afgifte cytostatica beloftevol

Door een drug delivery-systeem te binden aan een marker in de extra­cellulaire matrix van ovariumtumoren en niet aan de tumorcellen zelf, is geprobeerd alle typen tumorcellen én tumorondersteunende cellen aan te pakken. Dit moet, aldus promovendus René Raavé, uiteindelijk leiden tot een betere therapie met minder vervelende bijwerkingen voor patiënten.

03-05-2019 | door René Raavé

Bijwerkingen van DOAC’s herstellen veelal spontaan

Bijwerkingen van direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) treden meestal op in de eerste week van de behandeling. Meer dan de helft van de bijwerkingen herstelt spontaan, ondanks continueren van de DOAC. Bij dabigatran werd diarree opvallend vaker gemeld dan staat beschreven in de bijsluiter, meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

03-05-2019 | door Lèan Rolfes en Corine Ekhart

Levodopa-inhalaties effectief bij parkinson

Geïnhaleerd levodopa kan tijdens een off-periode de motorische verschijnselen bij patiënten met de ziekte van Parkinson verbeteren.

03-05-2019 | door Linda de Graaf

Intensieve chemo verbetert overleving borstkankerpatiënt

Door de dosisintensiteit van adjuvante chemotherapie bij borstkanker te vergroten – door het interval tussen giften te verkorten of door middelen sequentieel te geven – wordt het tienjaarsrisico van terugkeer en overlijden verlaagd.

02-05-2019 | door PW

Ontbreken stoprecept leidt tot risico recidief longembolie

Als een medicatiedossier niet volledig is, bijvoorbeeld omdat stop­berichten ontbreken, kunnen fouten ontstaan, zo blijkt uit onderstaande rifampicine-casus. Ook de patiënt moet zich hiervan bewust zijn. In Amersfoort gebruikt Apotheek Orion hiervoor speciale flyers die bij elke verstrekking worden meegegeven, ook bij bezorgrecepten.

03-05-2019 | door Milad Rahigh en Mark Slager

Hart voor implantaten

RIVM-apotheker Joëlle Hoebert coördineert het Meldpunt en Expertise­centrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI), dat nu bijna twee jaar bestaat. Inmiddels omarmt ze implantaten net zo als geneesmiddelen. “Vooral na media-aandacht zien we een piek in het aantal meldingen.”

03-05-2019 | door Cindy Reinders

Ziekenhuisapotheker

We behartigen als KNMP de belangen van alle apothekers. Voor de apothekers binnen en buiten de apotheek en voor de openbare farmacie en ziekenhuisfarmacie. Een ziekenhuisapotheker in het KNMP-bestuur is statutair bepaald en noodzakelijk voor een goede afspiegeling van de beroepsgroep.

03-05-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Koninklijke onderscheiding voor Peter de Smet

Prof. dr. Peter de Smet is op 26 april 2019 benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit is de hoogste onderscheiding voor bijzondere prestaties, talent of uitzonderlijke verdiensten. De Smet ontvangt de onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van drie kerngebieden: apotheker en geneesmiddel, apotheker en patiënt en apotheker en omgeving.

03-05-2019 | door KNMP

Minister neemt Wlz-advies niet over

Minister De Jonge (VWS) gaat het pakketadvies van het Zorg­instituut, om de aanspraakvergoeding van Wlz-cliënten op integrale zorg volledig onder de Wlz te brengen, niet opvolgen. Dit schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

03-05-2019 | door KNMP

Een goed consult is de basis voor persoonsgerichte patiëntenzorg

De conceptrichtlijn Consultvoering krijgt steeds meer vorm. De eerste consulten worden al gevoerd in de praktijk. Farmaciestudent Djaliela Imamdi deed onderzoek bij de KNMP naar de patiëntervaringen met consultvoeren. “Met consultvoering komt er meer ruimte voor de vragen die bij de patiënt leven. Dat levert betere persoonsgerichte patiëntenzorg op.”

03-05-2019 | door Ilse Boekweg

De apotheker als farmaciehistoricus

Stichting Farmaceutisch Erfgoed organiseert op woensdag 8 mei het symposium ‘De apotheker als farmaciehistoricus, een hommage aan dr. D.A. Wittop Koning (1911-2011)’. Er wordt ruime aandacht besteed aan dr. D.A. Wittop Koning als gezinslid, collectioneur en farmaciehistoricus. Daarnaast is er aandacht voor farmaciegeschiedenis als multidimensionaal aandachtsgebied in de geesteswetenschappen.

03-05-2019 | door KNMP
Back to top