Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW21

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Nee zeggen

Het is giftig, verstoort de ontwikkeling van de hersenen en erg verslavend. Bovendien kan het tot een zeldzame longaandoening leiden, bleek onlangs uit Amerikaans onderzoek. Toch doen veel jongeren het dagelijks. Vapen. Een serieus probleem dus, vindt ook staatssecretaris Vincent Karremans. Zo serieus dat de overheid een speciale campagne is gestart – Nee tegen vapen – onderdeel van het grotere Actieplan tegen vapen.

23-05-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Voetenklei

Op de radio hoorde ik een voormalig Tweede Kamer-politica vertellen over haar huidige functie in de Eerste Kamer. Ze vertelde dat ze nu daarnaast zij-instromer in het onderwijs is, en ze was trots op het feit dat ze nu ook met ‘de gewone mens’ in aanraking kwam. Ze keek terug op haar tijd in de Tweede Kamer en kwalificeerde zichzelf retrospectief als enigszins wereldvreemd en niet met de voeten in de klei. Want de dingen die ze bedachten in de Tweede Kamer, moesten ook echt worden uitgevoerd en daar werd toch niet altijd even goed over nagedacht. Nu deed ze dat wel. Wat een opluchting. Wijsheid komt met de jaren zullen we maar zeggen.

23-05-2025 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

‘Europees beleid voor lagere prijzen weesgeneesmiddelen faalt’

Het Europees beleid om de prijzen omlaag te krijgen van weesgeneesmiddelen schiet tekort. Ook jaren na het aflopen van marktexclusiviteit blijven de prijzen van medicijnen voor zeldzame ziekten hoog en ontbreekt concurrentie. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, FAST en Zorginstituut Nederland.

15-05-2025 | door Edwin Bos

Herexamen 2025 PW21

Welke beweringen over benzodiazepineagonisten is onjuist?

21-05-2025 | door Fleur Pikkaart, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Risico op zelfmoordgedachten beperken bij finasteride

Zelfmoordgedachten kunnen voorkomen bij gebruik van 5-α-reductaseremmer finasteride. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC heeft maatregelen aanbevolen om het risico op deze bijwerking te minimaliseren.

09-05-2025 | door D.M. Titre

ZN-formulieren vervallen voor bempedoïnezuur/ezetimib

Zorgverzekeraars laten per 1 mei 2025 de ZN-formulieren vervallen voor de geneesmiddelen bempedoïnezuur en bempedoïnezuur/ezetimib. De afschaffing geldt voor alle patiënten die deze medicijnen op of na 1 mei 2025 met een recept komen ophalen in de apotheek. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

15-05-2025 | door Edwin Bos

Twee nieuwe handelsproducten voor behandeling cystische fibrose

Van het combinatiepreparaat Kaftrio, dat ivacaftor/tezacaftor/elexacaftor bevat, zijn twee nieuwe handelsproducten op de markt gekomen. Het gaat om granulaat in sachet in de sterktes 60/40/80 mg en 75/50/100 mg. Het preparaat was al beschikbaar in tabletvorm in de sterktes 37,5/25/50 mg en 75/50/100 mg. Zowel het granulaat als de tabletten dienen te worden ingenomen met vetrijk voedsel.

23-05-2025 | door PW

Semaglutide blijft stijgen in top 10 van uitgaven

Diabetesmiddel semaglutide was met een uitgaventoename van 39% de grootste stijger in de uitgaven-top 10 van 2024. Antistollingsmiddelen apixaban en rivaroxaban blijven koploper met respectievelijk € 162 miljoen en € 137 miljoen aan uitgaven. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

23-05-2025 | door SFK

GO-KIDS: hulp bij juist gebruik van ondansetron aan kind met buikgriep

Kinderen met buikgriep die blijven braken kunnen baat hebben bij ondansetron. Het kan dan helpen als de apotheker aan ouders uitlegt dat het off-labelgebruik van ondansetron veilig en effectief is, zegt Gea Holtman, projectleider van GO-KIDS, dat het juiste gebruik van dit middel wil ondersteunen. “Ons onderzoek laat zien dat één gift vaak voldoende is.”

23-05-2025 | door Delia Titre

Hogere concentratie van MTX-PG3 verbetert behandelresultaat

Veel patiënten met de ziekte van Crohn stoppen met methotrexaat vanwege bijwerkingen of onvoldoende effect. Therapeutic drug monitoring (TDM) kan mogelijk de behandeling optimaliseren. Een vereiste is een concentratie/effect-relatie: een hogere MTX-PG3-concentratie hangt samen met een langere behandelduur en lagere ziekteactiviteit.

23-05-2025 | door Maartje van de Meeberg

Rechter: boete voor off-label voorschrijven coronamedicatie is terecht, maar te hoog

Tijdens de coronapandemie voelden sommige huisartsen zich machteloos en schreven off-label medicatie voor, wat resulteerde in een boete opgelegd door de minister. In een eerder besproken uitspraak in PW 46 oordeelde de rechter dat de wetgeving onvoldoende duidelijk was en vernietigde de boete. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is het hier echter niet mee eens en concludeert dat de boete terecht was, maar acht een halvering passend.

23-05-2025 | door Catelijne Bach en Martijn Bernaards

E-coach helpt MM-patiënten bij juist innemen van medicijnen

Een e-coach die is ontwikkeld en geïmplementeerd door zorgverleners samen met patiënten met multipel myeloom, ondersteunt en draagt bij aan een verbeterde therapietrouw. Door verschillen te meten tussen de interventiegroep die de e-coach gebruikt versus patiënten die standaardzorg krijgen, is er een trend in verbeterde therapietrouw in de interventiegroep. Deze uitkomsten bieden inzicht en ook ruimte voor doorontwikkeling.

23-05-2025 | door Silke Oosting, Karin Kamminga-van de Burgwal, Tamara van der Vegte-Bak, Marleen de Jong, Paul Geerts en Job Eijsink

Artikel als sluitstuk

Door farmaciestudenten te stimuleren een artikel te schrijven over hun bevindingen in de openbare apotheek onderstreept Willem Groenendijk hoe waardevol het delen van ervaringen is. “Het draagt bij aan betere farmaceutische zorg.”

23-05-2025 | door Frans van den Houdt

Subsidie

Als wetenschappelijke beroepsvereniging voor het specialisme Openbaar Apotheker is de WSO ook verantwoordelijk voor de academische onderbouwing van de werkzaamheden die door de apotheker worden verricht. Zeker in een tijd waarin gewerkt moet worden met schaarse personele en financiële middelen, vinden we het van groot belang dat ons werk zinvol en doelmatig wordt gedaan en de inspanningen van de apotheker van waarde zijn voor de patiënt en/of de maatschappij. Eén van de pijlers van de WSO is dan ook het stimuleren van onderzoek in de apotheekpraktijk.

23-05-2025 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP

Code van apothekers staat open voor consultatie

De Code van apothekers, die regels bevat voor houding en gedrag van apothekers, staat open voor consultatie.

23-05-2025 | door KNMP

KNMP-subsidiedesk ondersteunt bij drie nieuwe subsidies

De KNMP-subsidiedesk ondersteunt, in samenwerking met de VvAA, vanaf nu bij drie nieuwe subsidies.

23-05-2025 | door KNMP
Back to top