Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW9

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Blij

Zou je weer apotheker worden als je opnieuw zou kunnen kiezen, was de vraag die onlangs op LinkedIn opdook. De reacties waren, uiteraard, verdeeld.

01-03-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Baanbrekend

Collega’s in de eerste lijn, hoe doet u dat toch? Zorg verlenen zonder inzage in het patiëntendossier?

01-03-2024 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Link tussen resistentie en antibioticagebruik mens en dier

Landen die het gebruik van antibiotica bij zowel mensen als dieren hebben verminderd, merken ook een afname van antibioticaresistente bacteriën. Dit meldt het laatste rapport van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en de instanties European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en European Food Safety Authority (EFSA).

22-02-2024 | door D.M. Titre

Herexamen 2024 PW9

Wanneer breng je permetrinecrème bij voorkeur aan op het lichaam voor de behandeling van schurft?

28-02-2024 | door Apothekers van Service Apotheek Groep Maas & Waal

Unieke screening moet verspreiding gevaarlijke gisten voorkomen

Het Radboudumc/CWZ expertisecentrum voor schimmelinfecties gaat samen met het RIVM en UMCG een screening en surveillance opzetten voor gisten, met name de gevaarlijke Candida auris. Door het screeningssysteem kan snel worden gereageerd op een uitbraak en verdere verspreiding worden voorkomen. Infecties met gisten zijn aan een opmars bezig en antischimmelmiddelen blijken vaak niet effectief.

21-02-2024 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Zorgverleners ervaren structurele problemen met levering hulpmiddelen

Van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die voor patiënten hulpmiddelen aanvragen en bestellen ervaart 42% wekelijks of vaker problemen. Dit varieert van moeizaam contact met de leverancier, tot tekorten, het niet op tijd en de verkeerde producten leveren. Dit blijkt uit een peiling onder vijfduizend leden van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

19-02-2024 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Snel starten met immunomodulantia bij artritis psoriatica

Patiënten met de reumatische aandoening artritis psoriatica en meerdere gezwollen gewrichten (polyartritis) moeten zo snel mogelijk starten met methotrexaat (MTX). Dit staat in de nieuwe richtlijn Medicamenteuze behandeling van artritis psoriatica van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

19-02-2024 | door D.M. Titre

Tenecteplase ook bij acute ischemisch beroerte in te zetten

Het indicatiegebied van het trombolyticum tenecteplase (Metalyse) is uitgebreid na een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.

01-03-2024 | door PW

19% meer uitgegeven aan niet-vergoede middelen

Receptplichtige geneesmiddelen die niet uit het basispakket worden vergoed, moeten zelf worden betaald door de gebruiker. In 2023 steeg het aantal gebruikers van zelfbetaalde geneesmiddelen met 21% ten opzichte van 2022 door het vervallen van de vergoeding van vitamine D. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

01-03-2024 | door SFK

‘Zorgverleners moeten altijd alert zijn op interacties tussen medicijn en kruidenmiddel’

Veel mensen gebruiken naast hun medicatie ook kruidenproducten zonder te beseffen dat dit interacties kan geven, van milde tot zeer ernstige. Maar ook zorgverleners zijn zich hiervan vaak onvoldoende bewust. Reden voor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een campagne te starten. “Apothekers moeten standaard vragen of een patiënt ook kruidenmiddelen gebruikt.”

01-03-2024 | door Frans van den Houdt

Verfijning in doseren en monitoren tacrolimus

De tacrolimusbehandeling na transplantatie is complex door de nauwe therapeutische breedte en grote variabiliteit in de farmacokinetiek. Het gebruik van farmacokinetische modellen en alternatieve matrices, zoals intracellulaire concentraties en dried blood spot (DBS)-microsampling, kunnen mogelijk het doseren en monitoren van tacrolimus optimaliseren, blijkt uit promotieonderzoek van Marith I. Francke.

01-03-2024 | door Marith I. Francke

Significante daling in verspilling RTA-spuiten

Verspilling van RTA-spuiten op de intensive care (ic) kan significant worden verminderd door de introductie van prefilled sterilized syringes (PFSS’en). Daarnaast wordt de hoeveelheid verspilling van het voor toediening gereed maken (VTGM) op voorraadproducten significant beïnvloed door de duur van de quarantaine. Dit blijkt uit een studie die is uitgevoerd op de ic van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

01-03-2024 | door Thomas G. van Gelder, Arief Lalmohamed, Kim D. Dorst-Mooiman, Jan C. Dekker, Marcel J. Schinkel, Maaike A. Sikma, Esther V. Uijtendaal, Marleen M. Kemper en Toine C.G. Egberts

Snellere maturatie na de geboorte zorgt voor hogere klaring

Over het doseren van geneesmiddelen bij dysmature neonaten, ook wel small for gestational age (SGA)-neonaten genoemd, is nog weinig bekend. Daarom is onderzoek gedaan naar de farmacokinetiek van gentamicine bij SGA-neonaten. Daaruit blijkt dat de renale klaring van gentamicine zich sneller ontwikkelt bij SGA-neonaten dan bij gemiddelde neonaten, ook wel appropriate for gestational age (AGA)-neonaten genoemd.

01-03-2024 | door Nicole ter Laak, Anne van Rongen, Robert Flint, Sinno Simons, Karel Allegaert en Catherijne Knibbe

Nirsevimab vermindert risico op opname door RSV

Nirsevimab beschermt kinderen tegen ziekenhuisopname vanwege een lage luchtweginfectie met het respiratoir syncytieel virus (RSV) en tegen zeer ernstige RSV-infecties. Het middel werd goed verdragen.

01-03-2024 | door Linda de Graaf

Ruimte maken voor verandering

Het vraagt leiderschap om in de apotheek een nieuwe manier van werken te introduceren, weet poliklinisch apotheker Vincent Rijntjes van het CWZ, die daarom een masterclass over leiderschap volgt. “Je moet regelmatig in de spiegel kijken.”

01-03-2024 | door Edwin Bos

Nieuwe adviezen antipsychotica bij obesitas en na bariatrische chirurgie

Nieuwe adviezen voor de diverse antipsychotica, lithium en methylfenidaat na bariatrische chirurgie en bij obesitas met BMI ≥ 40 kg/m2 (voorheen morbide obesitas) zijn per 1 maart beschikbaar.

01-03-2024 | door KNMP

Kwaliteitsindicatoren 2023 invullen kan vanaf 2 april

Openbaar apothekers en apothekers die dienst- of instellingsapotheken beleveren, kunnen tussen 2 april en 21 mei 2024 de kwaliteitsindicatoren over 2023 invullen. De uitvraag vindt jaarlijks plaats en richt zich nadrukkelijk op drie KNMP-richtlijnen uit de Professionele Standaard.

01-03-2024 | door KNMP

Koppel

Ik ben er eentje. U misschien ook? Farmakoppels worden ze genoemd.

01-03-2024 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP
Back to top