Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW7

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Herhalen

Het is dramatisch gesteld met de therapietrouw van patiënten met osteoporose. Meer dan de helft van hen stopt binnen twee jaar met hun medicatie, terwijl ze deze in principe minimaal vijf jaar moeten gebruiken.

17-02-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Aambeien

Het komt voor dat een geneesmiddel off-label wordt gebruikt voor andere indicaties dan waarvoor het is geregistreerd. Onlangs hoorde ik dat dit ook het geval is bij xylometazoline-neusspray.

17-02-2023 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Nieuw landelijk akkoord voor preventie en gezondheid

Fysieke en mentale gezondheid bevorderen door lokaal en regionaal slim samen te werken aan meer preventie. Dat is het doel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ondertekend samen met gemeenten, zorgverzekeraars en GGD’en.

06-02-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW7

Wat is de verwachte minimale gewichtsafname bij liraglutide en naltrexon/bupropion?

15-02-2023 | door Marloes Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Betere leefstijl bij diabetes verkleint kans op depressie

Diabetespatiënten hebben een verhoogd risico op depressie maar kunnen dat mogelijk beperken door gezonder te eten en hoge bloeddruk aan te pakken. Dit concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+ en UMC Utrecht, die hiervoor gegevens analyseerden van bijna 78.000 patiënten.

09-02-2023 | door PW

Waarschuwing voor illegale afslankpil Iomax

Na gebruik van het afslankmiddel Iomax is een tweede melding van een subarachnoïdale bloeding binnengekomen bij Bijwerkingencentrum Lareb. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt opnieuw dit illegale product niet in te nemen.

07-02-2023 | door PW

Uitbreiding arsenaal pijnstillers door komst nieuwe varianten

Voor volwassenen met milde tot matige pijnklachten is het combinatiepreparaat paracetamol/ibuprofen (Nuralgan) beschikbaar. Een tablet bevat 500 mg paracetamol en 200 mg ibuprofen.

17-02-2023 | door PW

Forse toename aantal gebruikers amoxicilline

Openbare apotheken verstrekten in 2022 aan ongeveer 1 miljoen mensen minstens één keer het antibioticum amoxicilline, een stijging van bijna 28%. Hiermee komt het op plek 5 in de top 10 gebruikers. Net als vorig jaar staat macrogol in combinatiepreparaten bovenaan. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-02-2023 | door SFK

‘Het is belangrijk dat apotheker en arts osteoporosepatiënt zelfde verhaal vertellen’

De nieuwe richtlijn Osteoporose en Fractuurpreventie helpt om de zorg aan patiënten met botontkalking te verbeteren. Maar waar het volgens apotheker Maartje van Gerven echt op aankomt is goede begeleiding en er continu op wijzen hoe belangrijk de medicatie is. “Als u een been of heup breekt, bent u veel verder van huis. Dat blijf ik maar herhalen.”

17-02-2023 | door Frans van den Houdt

Algoritme voorspelt respons op SGLT-2- en DPP-4-remmer

Een algoritme gebaseerd op HbA1c, leeftijd, BMI, eGFR en alanine aminotransferase (ALAT) kan de respons op behandeling met een SGLT-2-remmer en een DPP-4-remmer voorspellen. Dit model kan daarmee de keuze voor een optimale behandeling van personen met diabetes type 2 ondersteunen.

17-02-2023 | door Linda de Graaf

Fluconazol veilig bij gebruik van DOAC

Patiënten die een DOAC gebruiken en met fluconazol worden behandeld, hebben geen significant hoger risico op een bloeding.

17-02-2023 | door Linda de Graaf

IVM: claim fabrikant over finerenon is onduidelijk

“Zodat uw patiënten langer kunnen blijven doen wat hen lief is.” Dat vermeldt een advertentie over finerenon in diverse digitale nieuwsbrieven en tijdschriften. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) checkte deze bewering en concludeert: onduidelijk. Aangetoond is dat finerenon het optreden van renale en cardiovasculaire complicaties vertraagt. Het effect van finerenon op kwaliteit van leven is echter niet onderzocht.

17-02-2023 | door H. Polat en M. Dankers

Apothekers maken actuele podcast en krijgen zorg via huisarts vergoed

Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven die de farmaceutische zorg verbeteren, zoals Brabantse apothekers die worden ingehuurd door huisartsen voor een medicatiebeoordeling en apothekers in Noord-Holland-Noord die een publiekscampagne zijn gestart.

17-02-2023 | door Edwin Bos

Nieuwe MS-middelen geassocieerd met heel scala aan bijwerkingen

Er is sprake van een opmerkelijke vooruitgang in de behandeling van multiple sclerose, die de langetermijnvooruitzichten voor veel patiënten in gunstige zin verandert. Tegelijkertijd worden deze geneesmiddelen ook geassocieerd met bijwerkingen die dusdanig ernstig kunnen zijn dat de behandeling moet worden gestaakt.

17-02-2023 | door Annemieke Louters, Salma Bouzeryouh, Jenny Hartman, Leanne Kosse en Naomi Jessurun

In actie tegen agressie

De campagne ‘Wees vriendelijk voor uw apotheker’ leverde Philip Noordholland Reekers aandacht op voor de toenemende agressie in de apotheek van zowel patiënten als media. “Het begint met meer begrip voor het probleem.”

17-02-2023 | door Delia Titre

Preferent

Mijn vorige column schreef ik eind vorig jaar, toen we aankeken tegen forse maatregelen met een flinke impact op de apotheek. De enorme wijzigingen in het preferentiebeleid heb ik toen niet beschreven.

17-02-2022 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

KNMP Zorginnovatieprijs: de stemming is geopend

De stemming voor de KNMP Zorginnovatieprijs 2023 is geopend. KNMP-leden kunnen tot en met 20 februari hun stem uitbrengen op een van de genomineerde innovaties.

17-02-2023 | door KNMP

Themakalender 2023: overzicht van speciale dagen en weken geüpdatet

Online én offline aan de slag met bepaalde themaweken en -dagen in de apotheek? De KNMP stelt een overzicht beschikbaar van een aantal dagen en weken die interessant kunnen zijn om aandacht aan te besteden.

17-02-2023 | door KNMP

53ste editie informatorium medicamentorum is uit

De vernieuwde editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) is uit. De 53ste uitgave van het IM bevat 52 nieuwe stofmonografieën, een recordaantal ten opzichte van de vorige edities. Ook beschikt deze hernieuwde druk over een onderscheid in dosering voor volwassenen en kinderen bij een aantal hoofdstukken en meerdere tabellen.

17-02-2023 | door Atty Hielema, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP
Back to top