Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW6

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Niet hopeloos

Paniek. Het woord duikt veelvuldig op in berichten waarin patiënten worden beschreven die plots te horen krijgen dat hun geneesmiddel niet beschikbaar is, dat ze voor de zoveelste keer moeten wisselen, dat ze denken van ernstige bijwerkingen last te zullen krijgen en hun herstel eronder te lijden zal hebben.

10-02-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Green deal 3.0

Ik houd van kaas met een bite! Oude kaas dus, of desnoods belegen. Maar opeens was die niet meer te krijgen binnen het bedrijfsrestaurant. Er was alleen ontzéttend veel jonge kaas.

10-02-2023 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

30% minder bijwerkingen door farmacogenetica

Patiënten hebben 30% minder last van ernstige bijwerkingen als de dosering van hun medicatie wordt afgestemd op hun DNA-profiel. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek onder zevenduizend patiënten in zeven landen, onder leiding van het LUMC.

03-02-2023 | door F.J.M van den Houdt (461233)

8,2% verzekerden wisselt van zorgverzekeraar

Tussen 2022 en 2023 zijn bijna 1,5 miljoen verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar. Een overstapcijfer van 8,2%, dat hoger is dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van Vektis.

03-02-2023 | door PW

Patiënt met ziekte van Crohn kan toe met minder medicatie

Een deel van de patiënten met de ziekte van Crohn kan onder begeleiding veilig het geneesmiddel adalimumab minder vaak nemen, bijvoorbeeld omdat ze last hebben van bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en Radboudumc.

02-02-2023 | door PW

Hoge concentraties psychofarmaca ontdekt in oppervlaktewater

Het Nederlands oppervlaktewater bevat dusdanig hoge concentraties van verschillende psychofarmaca, zoals oxazepam en carbamazepine, dat risico’s voor het waterleven niet zijn uitgesloten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het RIVM, die artsen oproepen alerter te zijn op de hoeveelheid die ze voorschrijven.

01-02-2023 | door PW

VWS verhoogt maximumprijzen medicijnen met lage omzet

De maximumprijzen voor geneesmiddelen met een relatief lage jaaromzet worden met 15% verhoogd. Dat heeft de ministerraad besloten na een voorstel van VWS-minister Ernst Kuipers. Door deze verhoging is de kans groter dat medicijnen met een beperkte financiële ruimte voor de leverancier toegankelijk blijven voor patiënten.

30-01-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW6

Welk vaccin wordt afgeraden tijdens de zwangerschap?

08-02-2023 | door Karin Hagendoorn-Becker, apotheker, KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum

GLP-1-agonist dulaglutide ook bij kinderen met diabetes toe te passen

Het diabetesmiddel dulaglutide (Trulicity) kan bij kinderen worden gebruikt, vindt de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. De commissie heeft de registratie-aanvraag van de fabrikant voor toepassing bij kinderen vanaf 10 jaar met diabetes mellitus type 2 positief beoordeeld.

10-02-2023 | door PW

6,2% meer gebruikers astma/COPD-medicatie

Openbare apotheken verstrekten in 2022 aan 1,5 miljoen mensen een geneesmiddel voor astma of COPD, 6,2% meer dan in 2021. Deze stijging komt vooral voor rekening van het monopreparaat salbutamol met ruim 840.000 gebruikers, 60.000 meer dan in 2021. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

10-02-2023 | door SFK

‘Door mailings raken patiënten beter betrokken bij hun behandeling’

Zo’n 18.000 Enschedese patiënten krijgen regelmatig een mailing met informatie van hun apotheek. Doel hiervan is ze voor te lichten en te motiveren zelf meer de regie te nemen over hun behandeling. Het brede bereik van digitale communicatie heeft voordelen, meent apotheker René Dull. “Zo leveren we ook goede zorg aan mensen die minder vaak in de apotheek komen.”

10-02-2023 | door Linda de Jonge

Patiënt vindt PGO handig bij verificatie van eigen medicatie

Medicatieverificatie reduceert medicatiefouten in de zorg. Het proces is echter tijdrovend en de rol van de patiënt is beperkt. Door een online persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) te gebruiken voor het medicatieverificatieproces, kan de betrokkenheid van de patiënt worden vergroot, laat apotheker Denise van der Nat zien in haar proefschrift.

10-02-2023 | door Denise van der Nat

Patiënt veel trouwer met Medicatie na jaargesprek

Drie apotheken in Amersfoort voeren jaargesprekken met patiënten die gebruikmaken van de herhaalservice. Hierdoor verbetert de therapietrouw. Een patiëntenpanel denkt tijdens het hele proces van invoering van het jaargesprek mee en geeft adviezen.

10-02-2023 | door Marieke van Gene

‘IJsvreters’ Op barre Expeditie

Voor de vierde keer rijdt Edgard Weening met ‘Navigate North’ naar het noordelijkste punt van het Europa. Voor de ervaring, maar ook om geld op te halen voor de lokale voedselbank. “Het is mooi om ons plezier te koppelen aan een goed doel.”

10-02-2023 | door Linda de Jonge

Inzichtelijk

Met gepaste trots zag ik afgelopen weken onze collega-apothekers landelijke, regionale en lokale media te woord staan over de geneesmiddelentekorten. Door de buitenwereld worden die optredens nog wel eens opmerkelijk bevonden. De tekorten brengen een negatieve connotatie met zich mee. En dat zou effect hebben op hoe er naar ons wordt gekeken. “Moeten we wel meewerken aan zulke reportages?”, vragen ook sommige collega’s zich af.

10-02-2023 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

KNMP neemt vakblad voor apothekersassistenten UA per 1 februari over

De KNMP neemt per 1 februari 2023 het vakblad voor apothekersassistenten UA over. Met deze overname kan de KNMP ook apothekersassistenten van waardevolle informatie voorzien over nieuwe ontwikkelingen binnen de farmacie, als belangrijke ondersteuning bij hun dagelijkse zorg voor patiënten.

10-02-2022 | door KNMP

KNMP Voorjaarscongres Psychofarmaca: inschrijven

De inschrijving voor het KNMP Voorjaarscongres 2023 is geopend. Het congres vindt plaats op dinsdag 14 maart in het Beatrix Theater te Utrecht en heeft als thema ‘Psychofarmaca, stof tot nadenken’.

10-02-2023 | door KNMP
Back to top