Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Green deal 3.0

De groenste zorg is zorg die niet geleverd hoeft te worden.

PW6 - 10-02-2023 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium
Ik houd van kaas met een bite! Oude kaas dus, of desnoods belegen. Maar opeens was die niet meer te krijgen binnen het bedrijfsrestaurant. Er was alleen ontzéttend veel jonge kaas.
Green deal 3.0

Ik dacht eerst: het is vast een leveringsprobleem. Maar toen ik na een paar weken vroeg wanneer er weer oude kaas zou komen, bleek dit product uit het assortiment. Vanaf nu mocht het personeel alleen jonge kaas eten; dit was namelijk gezonder.

Met mij waren er veel collega’s die hierdoor wat uit het lood waren geslagen. Ook al omdat ook alle comfort food was verdwenen. Er ontstond een protestbeweging. Waarom was mijn werkgever opeens zo met mijn gezondheid begaan?

Pas maanden later – de oude kaas is inmiddels gelukkig weer terug – begrijp ik waarom. Het staat namelijk in de Green Deal 3.0, een akkoord tussen de overheid en verschillende partijen om ‘de gezondheidszorg’ groener te maken. De groenste zorg is immers de zorg die niet geleverd hoeft te worden en daarom moeten medewerkers een “gezonde, gevarieerde, meer plantaardige en duurzame voeding” consumeren.

Ik sta daar voor 100% achter. Maar het was misschien wel handig als in het akkoord ook iets had gestaan over de winstmarges van de groene opties. Want lunchen in de kantine is inmiddels wel een elitaire aangelegenheid geworden. Of zoals een van mijn collega’s zei: “Ik neem mijn eigen lunch mee van huis, dan kan ik een keer extra op vakantie.”

Lekker duurzaam binnen Nederland, dat dan weer wel.

Document acties

Back to top