Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW43

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Wereldwijd sentiment

Niet eerder werd op een FIP-congres zoveel aandacht besteed aan hybride zorg en de rol van apothekers daarin, zegt Claudia Rijcken over het internationale apothekerscongres dat in september plaatsvond in het Australische Brisbane.

27-10-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Dieren

Ik denk dat iedere apotheek er wel een paar in zijn bestand heeft staan: dieren die mensenmedicatie ontvangen. Keurig op recept van de dierenarts; ad usum veterinarium. Ik denk dat insuline voor katten eruit springt, maar ook een oogzalf zonder conserveermiddelen voor een hond is een goed voorbeeld.

27-10-2023 | door Jaap Dik, was apotheker in Vianen

Twee op drie huisartsenpraktijken hebben patiëntenstop

Twee op de drie huisartsenpraktijken hebben op dit moment een gedeeltelijke of zelfs volledige patiëntenstop. Na een verhuizing of bij het pensioen van een huisarts is het moeilijk een vervanger dichtbij huis te vinden. Dit blijkt uit onderzoek van Independer onder 1145 huisartsen.

18-10-2023 | door PW

Herexamen 2022 PW43

Voor welke patiëntengroep zijn de CKD-EPI en MDRD-formules WEL geschikt?

25-10-2023 | door Jeanne van Berkel en Bart Kremers, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)

EMA waarschuwt voor vervalste Ozempic-pennen

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) waarschuwt voor voorgevulde pennen die valselijk zijn gelabeld als het diabetesmedicijn Ozempic (semaglutide). De vervalste pennen, met Duitse labels, zijn aangetroffen bij groothandels in de EU en het Verenigd Koninkrijk en zijn afkomstig van groothandelaren in Oostenrijk en Duitsland.

19-10-2023 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Nieuw middel voor patiënten met multipel myeloom

Voor patiënten met multipel myeloom die verschillende behandelingen hebben gehad, komt een nieuwe behandeling dichterbij. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een voorwaardelijke vergunning geadviseerd voor het oncolyticum elranatamab (Elrexfio).

16-10-2023 | door D.M. Titre

Glycopyrronium-crème inzetbaar bij overmatig zweten

Een nieuwe farmaceutische vorm met glycopyrronium is beschikbaar. Het gaat om Axhidrox, een crème die 8 mg werkzame stof per gram bevat. De crème kan worden ingezet bij primaire hyperhidrose.

27-10-2023 | door PW

Toename volwassen gebruikers ADHD-medicatie

Het totaal aantal gebruikers van ADHD-medicatie nam in 2022 toe met 8,0%. De grootste stijging was zichtbaar onder lisdexamfetamine-gebruikers. Onder kinderen steeg het aantal gebruikers van dit middel met 23%, onder volwassenen met 36%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

27-10-2023 | door SFK

Risico switch VKA/DOAC bij kwetsbare ouderen

Regelmatig worden ouderen met atriumfibrilleren omgezet van een vitamine K-antagonist (VKA) naar een direct werkend oraal anticoagulans (DOAC). Uit studies bij volwassenen en ouderen blijkt dat DOAC’s minstens zo effectief zijn en tot minder bloedingen zouden leiden. Dat dit niet geldt voor kwetsbare ouderen blijkt uit het onderzoek van Geert-Jan Geersing en collega’s. “We zagen bij deze groep, die was overgezet naar een DOAC, 69% meer bloedingen.”

27-10-2023 | door Linda de Jonge

Caribische ziekenhuisapotheek kent vele logistieke uitdagingen

De ziekenhuisapotheek van het Curaçao Medical Center (CMC) kent vele logistieke uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving en doorgeleverde bereidingen. Deze kunnen mogelijk worden opgelost door samenwerking op het gebied van inkoop en logistiek tussen de verschillende eilanden. “Zo kan de beschikbaarheid van geneesmiddelen worden verbeterd.”

27-10-2023 | door Julia Roks

Inmiddels is 56% van de apothekers in Nederland vrouw

De Farmaceutisch Historische Dag staat dit jaar in het teken van vrouwen in de farmacie. Wegbereider was Charlotte Jacobs, die in 1881 als eerste vrouw het apothekersdiploma behaalde. Sindsdien zijn vrouwen gestaag opgerukt in de sector, en op dit moment is 56% van de apothekers in Nederland vrouw.

27-10-2023 | door Annemieke Horikx en Toine Pieters

Lorundrostat brengt ongecontroleerde hypertensie omlaag

Bij personen met ongecontroleerde hypertensie is het gebruik van lorundrostat, in vergelijking met placebo, effectief in het verlagen van de bloeddruk.

27-10-2023 | door Linda de Graaf

Ruimte voor aanscherping lijst contra-indicaties

Zorgverleners zijn over het algemeen tevreden over de Nationale lijst Contra-Indicaties, maar vinden dat het vastleggen, overdragen en signaleren van contra-indicaties beter kan, blijkt uit onderzoek. Zo zouden artsen actiever en consequenter contra-indicaties moeten (kunnen) toevoegen in hun systeem. Nu worden nierfunctiestoornissen vaak gemist omdat ze niet goed worden vastgelegd.

27-10-2023 | door Joost Wakka, Gert Koelewijn, Marleen Journee-Gilissen en Sander Borgsteede

Voor nieuwe aanwas zorgen

De combinatie van lesgeven aan toekomstige apothekersassistenten met werken in de apotheek heeft zo z’n voordelen, vindt apotheker Sjanne van Roijen. “Je kunt oefenen met echte patiëntsituaties en actuele gebeurtenissen gebruiken in de lessen.”

27-10-2023 | door Delia Titre

Minister Helder ontvangt rapport ‘Stop de stapeling’

De stapeling van administratieve lasten uit wet- en regelgeving heeft grote impact op de kwaliteit en continuïteit van de eerstelijnszorg. Dat blijkt uit het narratieve onderzoek ‘Stop de stapeling’ van de Eerstelijnscoalitie, dat minister Conny Helder van VWS in ontvangst nam van onder anderen KNMP-bestuurder Reinier Bax.

27-10-2023 | door KNMP

Wijzigingen in vergoeding apotheekbereidingen 2024

Zorgverzekeraars hebben bekendgemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2024 niet meer vergoeden en/of waarvoor een voorwaarde geldt om voor vergoeding in aanmerking te komen.

27-10-2023 | door KNMP

Week van ons water

Tijdens het verschijnen van dit PW is het zover: de Week van Ons Water is aan de gang. Jaarlijks, in oktober, is er landelijk aandacht voor ‘ons water’. En dat is maar goed ook.

27-10-2023 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP
Back to top