Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW36

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Schadelijk

Kinderen al op jonge leeftijd bewustmaken van de gevaren van UV-straling voor hun huid, is een lovenswaardig initiatief van het Huidfonds, dat tijdens de Zonnetjesweek 116.000 kinderen op 2500 kinderopvanglocaties op speelse wijze tips gaf hoe ze hun huid het beste kunnen beschermen. Zoals goed insmeren, beschermende kleding aantrekken of de schaduw opzoeken.

08-09-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Oneerlijk

Laatst kwam een buurmeisje sip vertellen dat ze een maand geen zakgeld kreeg. Ze moest een gevalideerde landelijke toets maken en ze had een 8,2 gehaald.

08-09-2023 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

WHO lanceert strategie voor digitale gezondheidszorg

Om de implementatie te versnellen van digitale gezondheidszorg lanceert de Wereldgezondheidszorgorganisatie (WHO) tijdens de komende G20-top in India een mondiaal initiatief. Digitale interventies verbeteren de gezondheid en stellen zorgverleners in staat hoogwaardige zorg te bieden.

31-08-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW36

Is er voor de behandeling van deze patiënt met zinkdeficiëntie een voorkeur uit te spreken?

06-09-2023 | door Rik Wagenaar, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Zorginstituut: aanpak hart- en vaatziekten moet veranderen

Bij het voorkomen van hart- en vaatziekten moet het ondersteunen van patiënten bij gezond blijven veel meer centraal komen te staan. Leefstijladviezen leiden zelden tot gedragsverandering. Dat concludeert het Zorginstituut Nederland.

01-09-2023 | door PW

Nivolumab breder inzetbaar bij melanoom na positief advies CHMP

Door een positief advies van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is het oncolyticum nivolumab (Opdivo) nog breder in te zetten. Eerder dit jaar kreeg het middel al groen licht om het indicatiegebied uit te breiden, waardoor het toepasbaar werd bij zowel volwassenen als kinderen vanaf 12 jaar met gevorderd inoperabel of gemetastaseerd melanoom.

08-09-2023 | door PW

Afwijken preferentiebeleid vooral logistiek gedreven

Verzekeraars en apothekers maken jaarlijks afspraken over de preferentie-compliance. Dat is de mate waarin apothekers het door verzekeraars preferent aangewezen geneesmiddel afleveren. Bij afwijking van het preferentiebeleid kunnen apothekers de reden daarvoor vastleggen. De afwijking om logistieke reden verdubbelde de afgelopen anderhalf jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

08-09-2023 | door SFK

Studenten doen praktijkervaring op met real life-onderwijs

Om in de praktijk ervaring op te doen met medicatiebeoordelingen hebben apotheek Vleuten en de Universiteit Utrecht de pilot real life-onderwijs opgezet voor eerstejaarsmasterstudenten farmacie. Studenten ervaren het sparren met medestudenten en een docent en apotheker als leerzaam. “Je kunt zo echt het maximale uit een beoordeling halen.”

08-09-2023 | door Linda de Jonge

‘Ik heb alles uit de farmacie gehaald wat voor mij mogelijk was’

Patiëntenzorg, opleiding en onderzoek zijn de drie pijlers van de ruim veertigjarige carrière van ziekenhuisapotheker en hoogleraar Jos Beijnen, die in mei met emeritaat ging. Oncologie vormde een rode draad. “Uiteindelijk hoop je een bijdrage te hebben geleverd aan het geheel van geneesmiddelenontwikkeling.”

08-09-2023 | door Frans van den Houdt

Doelgerichte therapie TKI’S moet meer patiëntgericht

Farmacologische interacties tussen tyrosinekinaseremmers (TKI’s) en comedicatie en allerhande voeding zijn talrijk. Doordat de blootstelling aan TKI’s hierdoor kan veranderen, dreigt het gevaar van therapiefalen of ernstige toxiciteit. Marijn Veerman geeft in zijn proefschrift klinisch toepasbare adviezen om TKI’s veilig en effectief te doseren. “De doelgerichte therapie bij patiënten met niet-kleincellige longkanker kan en moet meer patiëntgericht.”

08-09-2023 | door Marijn Veerman

‘Samenwerken, niet concurreren bij inkoop van dure geneesmiddelen’

Het inkoopbeleid van dure geneesmiddelen is onderdeel van onderhandelingen tussen ziekenhuis en verzekeraar en leidt tot een veelvoud aan contractafspraken per ziekenhuis. Voor de zorgaanbieder is het een grote uitdaging al die afspraken goed in te regelen en te borgen. Een oplossing is het non-concurrentieel verklaren van het inkoopbeleid voor dure geneesmiddelen, betoogt Pieter Knoester.

08-09-2023 | door Pieter Knoester

Lenacapavir effectief bij multiresistente hiv-1

Bij personen met multidrug-resistente hiv-1 geeft subcutaan toegediend lenacapavir in combinatie met een optimale achtergrondbehandeling bij veel patiënten virologische suppressie. De first in-class hiv-1-capsideremmer wordt goed verdragen.

08-09-2023 | door Linda de Graaf

Clinical rule levercirrose draagt bij aan de medicatieveiligheid

Patiënten met levercirrose lopen risico op gezondheidsschade door geneesmiddelen. Om die reden heeft de ziekenhuisapotheek van het HagaZiekenhuis de clinical rule levercirrose geïmplementeerd en geëvalueerd. Deze clinical rule verbetert de medicatieveiligheid in de hele keten voor deze groep patiënten.

08-09-2023 | door Chang Yue Chui en Karen Zaky

Oplossing op zoek naar een probleem

Invoering van de Falsified Medicin Directive was al een overbodige exercitie, vindt Raymond Kolman. Nu wil de inspectie ook nog dat openbare apotheken hun waarschuwingssignalen rechtstreeks aan het NMVS rapporteren. Wordt hier opnieuw veel tijd en geld gestoken in een oplossing op zoek naar een probleem?

08-09-2023 | door Raymond Kolman

Zelf vaccinaties toedienen

Apotheker Sahra Ebrahimkheil dient reizigersvaccinaties toe; inmiddels heeft ze er zo’n twintig gezet. Daarvoor zijn afspraken nodig met huisartsen, die eindverantwoordelijk zijn. “Het zou mooi zijn als we volgens de wet zelfstandig mogen vaccineren.”

08-09-2023 | door Linda de Jonge

KNMP: ‘Geen besluit over uitstroom geneesmiddelen uit het basispakket’

De KNMP roept Tweede Kamerleden op om het demissionair kabinet te vragen geen besluit meer te nemen over de mogelijk nieuwe uitstroom van geneesmiddelen uit het basispakket. Dat schrijft de KNMP in een brief aan de Kamer.

08-09-2023 | door KNMP

Kans op zesde award ‘Website van het Jaar’ voor Apotheek.nl

Apotheek.nl maakt voor het zesde jaar op rij kans op de award ‘Website van het Jaar’, in de categorie gezondheid. De KNMP roept apothekers, apothekersassistenten en apotheekmedewerkers op om op Apotheek.nl te stemmen. De stemperiode loopt nog tot en met 20 oktober 2023.

08-09-2023 | door KNMP

Inzet

De kiezer is op 22 november aan zet.  Het wordt voor velen van ons niet eenvoudig om een keuze te maken uit de waslijst aan politieke partijen die met de Tweede Kamerverkiezingen gaan meedoen. Een week voor de verkiezingen pas je inzet bepalen? Of sterker nog: met het rode potlood in de hand? Als kiezer kun je je dat permitteren. 

08-09-2023 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP
Back to top