Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW23

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Passend

Passende zorg is zorg die bewezen effectief is en waarde toevoegt, die samen met zorgverlener en patiënt tot stand komt en die zich meer richt op gezondheid dan op ziekte. Deze definitie haal ik uit een persbericht van het ministerie van VWS, waarin wordt aangekondigd dat er een speciale gezant passende zorg is benoemd. Het gaat om Jan Kremer, hoogleraar zorg en samenleving aan het Radboudumc.

09-06-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Heldhaftige reis

De patient journey: een bekend begrip in de farmaceutische industrie maar niet bij eenieder daarbuiten. Wie het begrip niet kent kan denken dat het een heldhaftige ontdekkingsreis is die een persoon maakt als patiënt. Het zit iets anders: een patient journey heeft betrekking op het zorgpad, met fases en beslissingen in een behandeling. Maar desalniettemin kan die heldhaftig tegemoet worden getreden door patiënten en hun naasten.

09-06-2023 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical manager Novartis

Ervaringen longpatiënten: veel wisselingen medicatie

Ruim 40% van de patiënten met een longziekte geeft aan in het afgelopen jaar één of meer keer gewisseld te zijn van geneesmiddel. Reden voor deze wisselingen zijn verandering in vergoeding van medicatie of de verkrijgbaarheid ervan. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

01-06-2023 | door PW

Topicale NSAID’s voorkeur bij handartrose

Topicale NSAID’s hebben de voorkeur boven systemische behandeling bij handartrose, volgens de nieuwe richtlijn Behandeling van handartrose. Deze behandeling heeft beperkte bijwerkingen in vergelijking met die met orale analgetica en heeft gunstige effecten op de pijn en functie.

26-05-2023 | door D.M. Titre

Foslevodopa: eerste dagen niet rijden

Het nieuwe parkinsonmiddel foslevodopa heeft een licht tot matige invloed op de rijvaardigheid. Patiënten zouden daarom na start van dit middel en bij elke dosiswijziging de eerste paar dagen niet moeten rijden. Dat staat beschreven in een nieuw verkeersdeelname-advies van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) en de KNMP-werkgroep Verkeersdeelname.

09-06-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW23

Welk middel heeft de voorkeur bij de behandeling van endometritis met koorts?

07-06-2023 | door Delia Titre, redacteur Pharmaceutisch Weekblad en apotheker

Verklaring op reis vooral voor benzodiazepinen

Apotheken verstrekten in 2022 aan bijna 2 miljoen mensen een geneesmiddel waarbij een medicijnverklaring is vereist bij een reis naar het buitenland. Van deze middelen kennen de slaap- en kalmeringsmiddelen de meeste gebruikers. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

09-06-2023 | door SFK

‘Zorgakkoord biedt kansen om apotheker als zorgverlener verder te ontwikkelen’

Apothekers in Noord-Holland Noord willen de aanvullende financiering uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) gebruiken om zich verder te profileren als zorgverlener. Door onder meer huisbezoeken bij kwetsbare ouderen thuis, gefinancierd door VGZ, verbeteren apothekers de medicatieveiligheid in de regio. “We hopen dat zorgverzekeraars meer zorgtaken gaan vergoeden.”

09-06-2023 | door Edwin Bos

‘Passende zorg draait om patiënt als individu’

Voor de beste zorg moeten patiënt en zorgverlener samen beslissen over de behandeling. De behoeftes van de patiënt moeten daarbij centraal staan, meent hoogleraar passende zorg Tijn Kool. Apothekers kunnen een bijdrage leveren door proactief het medicatiegebruik aan de orde te stellen. “Passende zorg is betere zorg en de patiënt zal daardoor minder vaak bij de zorgverlener terugkomen.”

09-06-2023 | door Linda de Jonge

Attentie nodig bij uitgifte na leveringsproblemen

Door leveringsproblemen krijgen patiënten soms een verkeerd geneesmiddel, een verkeerde dosering of helemaal geen geneesmiddel. Dit artikel geeft een inventarisatie van (bijna) medicatie-incidenten door leveringsproblemen die de afgelopen twee jaar bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI) zijn gemeld. Zorgvuldig handelen is in dit soort gevallen gewenst.

09-06-2023 | door Ellis van Nassau en Rob Essink

Aandacht nodig voor zorg bij kleine kwalen in de apotheek

Om de zelfredzaamheid van patiënten te stimuleren is het noodzakelijk dat niet alleen behandeling maar ook preventie van kleine kwalen een belangrijke plaats krijgt binnen de farmaceutische patiëntenzorg. Deskundig advies in de apotheek over gebruik van zelfzorgmiddelen bij kleine kwalen en de preventie ervan kan patiënten in staat stellen een goed besluit te nemen over (zelf)zorg en kan de medicatieveiligheid verbeteren.

09-06-2023 | door Rian Lelie-van der Zande

Kansrijk medicijn sneller bij patiënt bij flexibiliteit regelgeving

Kankermedicijnen die in een medische behoefte voorzien moeten snel beschikbaar zijn voor de patiënt, uiteraard met inachtneming van werkzaamheid en veiligheid. Hiervoor is wel regulatoire flexibiliteit nodig. Jorn Mulder beschrijft in zijn proefschrift de problemen en uitdagingen rond het goedkeuren van nieuwe kankermedicijnen.

09-06-2023 | door Jorn Mulder

Verstrekken van papieren herhaalrecept is een service en geen verplichting

Een patiënt vroeg haar apotheker om een papieren herhaalrecept om bij een andere apotheek vervolgmedicatie te kunnen halen. Echter, vanwege digitalisering doet de apotheker dat niet meer. De patiënt klaagde niet alleen hierover, maar ook omdat de apotheek zonder toestemming medische informatie aan het ziekenhuis zou hebben verstrekt. De Geschilleninstantie Openbare Apotheken verklaarde deze klachten ongegrond.

09-06-2023 | door Jolijn Geven en Catelijne Bach

Samen werken aan één doel

Alle apothekers in het gezondheidscentrum zijn in loondienst van een stichting, zegt Beate Sanders van het Zwolse Gezondheidshuis Stadshagen. Dit geldt ook voor de huisartsen. “We hebben gezamenlijke belangen, die niet op winst zijn gericht.”

09-06-2023 | door Delia Titre

Farm-AI-cie

Veel in het nieuws: de wonderen van AI. Tekstschrijvers zoeken al ander werk, en de impact zal enorm zijn als we de trendwatchers mogen geloven. Welke impact zal er zijn voor de apotheek? Onlangs een LinkedIn-post gezien waarin ChatGpt een vlekkeloze EU-begeleiding van een recept metformine voorstelt: zes punten waarin data-analyse, personalisering, advies en veiligheid de thema’s zijn (mogelijk ook de verwerking van een aantal paarse krokodillen?).

09-06-2023 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

WSO- en LOA-webinar ‘GDV in de praktijk’ op 3 juli

De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) en de commissie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) nodigen apothekers uit voor een gezamenlijk webinar over de Geïndividualiseerde Distributievorm (GDV) in de praktijk.

09-06-2023 | door KNMP

Duizenden handtekeningen voor #WeSlikkenHetNietLanger

De petitie #WeSlikkenHetNietLanger over de problemen in de apotheek is inmiddels meer dan veertigduizend keer ondertekend. De initiatiefnemers hopen dat er nu Kamervragen worden gesteld en zorgverzekeraars in actie komen.

02-06-2023 | door PW
Back to top