Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2023 PW23

PW23 - 07-06-2023 | door Delia Titre, redacteur Pharmaceutisch Weekblad en apotheker

Welk middel heeft de voorkeur bij de behandeling van endometritis met koorts volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)?

  1. amoxicilline in combinatie met metronidazol
  2. amoxicilline/clavulaanzuur
  3. ciprofloxacine
  4. nitrofurantoïne

Toelichting

Het juiste antwoord is: amoxicilline/clavulaanzuur

Endometritis is een infectie van het baarmoederslijmvlies (endometrium). Het presenteert zich meestal rond dag drie of vier na de bevalling en komt dan vaak voor in combinatie met buikpijn of stinkende afscheiding.

Bij een stinkende afscheiding zonder koorts is volgens de standaard Zwangerschap en kraamperiode van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) een afwachtend beleid voldoende. Bij niet-ernstig zieke vrouwen met koorts adviseert het NHG een thuisbehandeling met antibiotica. Dit kan met amoxicilline/clavulaanzuur in een dosering van 500/125 mg vier keer per dag gedurende zeven dagen. De vrouw kan borstvoeding blijven geven tijdens de behandeling.

De NHG-werkgroep sluit zich bij dit behandeladvies aan op het beleid van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB). In de vorige versie van de NHG-Standaard Zwangerschap en kraamperiode werd amoxicilline in combinatie met metronidazol geadviseerd.

Bron: NHG-Standaard Zwangerschap en kraamperiode, laatste update januari 2023

Document acties

Back to top