Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW20en21

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Dieren

Influenza, Q-koorts, de ziekte van Lyme, Hepatitis E, Rift Valley fever; allemaal ziekten die de potentie hebben uit te groeien tot een pandemie. Of wordt het disease X, een nog onbekende ziekte?

19-05-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

De Groene OK

Recent was ik aanwezig op een invitational conference van het landelijk netwerk ‘De Groene OK’. Het thema was innovatie door inspiratie.

19-05-2023 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Eerder optimale dosering antidepressiva met farmacogenetica

Op basis van de genetisch bepaalde afbraaksnelheid kan de dosering van tricyclische antidepressiva (TCA) worden aangepast. Hierdoor krijgt de patiënt bijna een week eerder een optimale dosis tegen depressie, in vergelijking met de huidige aanpak. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere het Radboudumc.

10-05-2023 | door PW

Klacht IVM tegen elf afslankklinieken voor reclame obesitasmedicatie

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft een klacht ingediend bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tegen elf afslankklinieken die reclame maken voor obesitasmedicijnen. Volgens het IVM is dit potentieel gevaarlijk voor de gezondheid van patiënten.

08-05-2023 | door PW

Gevangenisstraf voor illegale handel in geneesmiddelen

De rechtbank Amsterdam heeft de eigenaar van een Amsterdamse apotheek veroordeeld tot achttien maanden celstraf voor illegale handel in medicijnen, het witwassen van ruim € 4,5 miljoen en valsheid in geschrift. Een tweede verdachte krijgt 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

11-05-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW20en21

Wat is er aan de hand in de volgende situatie?

17-05-2023 | door Froukje Harkes-Idzinga, apotheker Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Nieuw doseeradvies voor sirolimus bij kinderen

Voor de orale toediening van sirolimus heeft het Kinderformularium een nieuw doseeradvies ontwikkeld. Dit is toe te passen bij de behandeling van kinderen met de zeldzame vaattumor Kaposiform hemangioendothelioom (KHE) en vasculaire malformaties. Dit laatste zijn aangeboren afwijkingen van de bloedvaten of lymfevaten.

19-05-2023 | door PW

Gebruik antibiotica neemt toe met leeftijd

Nederlandse apotheken verstrekten in 2022 aan 3,4 miljoen mensen een antibioticum; een toename van 16% ten opzichte van 2021. Ondanks de stijging is dit aantal nog altijd lager dan voor corona. Het gebruik van antibiotica verschilt per leeftijdscategorie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-05-2023 | door SFK

‘Voor overdraagbare ziekten zie ik toenemende risico’s bij insecten’

Het kan om influenza gaan, maar ook om Q-koorts of hepatitis E, of een nog onbekende ziekte X. Voorspellen welke virussen of bacteriële infecties ons te wachten staan, is onmogelijk. Ons zo goed mogelijk voorbereiden kan wel, benadrukt hoogleraar Annemarie Rebel. “Dat de vogelgriep zich razendsnel verspreidt, is zorgwekkend.”

19-05-2023 | door Frans van den Houdt

‘Lama-antilichamen aan de basis van nieuwe medicatie’

Lama’s en andere kameelachtigen maken naast standaard-antilichamen ook een ander type aan, dat mogelijkheden biedt voor de ontwikkeling van geneesmiddelen voor mensen. Caplacizumab, voor een zeldzame stollingsaandoening, is zo’n nieuw middel. “Lama-antilichamen zullen in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen.”

19-05-2023 | door Linda de Jonge

Leiding nemen in TDM van antibiotica

Met een proactieve houding nemen ziekenhuisapothekers in het Zuyderland MC in Limburg de leiding in het aanvragen van de antibioticaspiegels. Ook zijn ze verantwoordelijk voor het doorvoeren van dosisaanpassingen en ontlasten ze de voorschrijver met therapeutic drug monitoring (TDM). Claudia Heijens: “Zo zetten wij onze expertise zo goed mogelijk in.”

19-05-2023 | door Delia Titre

Baby met orale suspensie antibioticum eerder thuis

Neonaten die in het ziekenhuis een antibioticumkuur per infuus krijgen, kunnen deze thuis afmaken met een orale suspensie. Dat is even veilig en effectief, blijkt uit een studie onder pasgeborenen in zeventien ziekenhuizen. “Ook hadden deze neonaten niet meer of ernstigere bijwerkingen.”

19-05-2023 | door Linda de Jonge

‘Uitbreiding rol apotheker bij infecties aan urineweg’

De zorg voor vrouwen met herhaalde blaasontsteking is voor verbetering vatbaar, zowel de behandeling als preventie en antibioticumprofylaxe, wijst onderzoek uit. De apotheker kan hiermee de huisartsenpraktijk ontlasten. Hiervoor zijn goede afspraken in het farmacotherapeutisch overleg (FTO) nodig. Voor verificatie van symptomen van blaasontsteking moeten apothekers zich bekwamen in klinisch redeneren voor urineweginfecties.

19-05-2023 | door Rian Lelie-van der Zande

Na transplantatie vaker infecties waarvoor vaccin bestaat

Na een orgaantransplantatie komen infecties die te voorkomen zijn door vaccinatie vaker voor dan in de algemene bevolking. Deze infecties gaan gepaard met een significante morbiditeit en mortaliteit.

20-03-2023 | door Linda de Graaf

Vermoeidheid, hoofdpijn en malaise meest gemeld na COVID-19-vaccinatie

Vermoeidheid, hoofdpijn en malaise zijn bij Bijwerkingencentrum Lareb de meest gemelde klachten na COVID-19-vaccinatie. Na de boosterprik werden opvallend meer meldingen van lymfadenopathie gedaan. De twintig meest gemelde bijwerkingen na de verschillende vaccinatiemomenten en vaccinatieschema’s waren vergelijkbaar.

19-05-2023 | door Else Schmitz, Veerle Smaardijk, Florence van Hunsel en Agnes Kant

Wijk in actie tegen diabetes

Door zich in te zetten voor 2diabeat hoopt apotheker Nelly Pol-Tromp de opmars van diabetes type 2 in de Flevowijk in Kampen een halt toe te roepen. Ze doet dat samen met andere zorgverleners, maar ook met de lokale groenteboer en beheerder openbaar groen.

19-05-2023 | door Annemiek Veelenturf

Drie kandidaten voor posities in het bestuur van de KNMP

Jos Lüers, Edgard Weening en Thomas Kanis stellen zich kandidaat voor het KNMP-bestuur. KNMP-leden kunnen van 1 tot en met 26 juni hun stem uitbrengen. Hiervoor ontvangen zij begin juni een e-mail met de stemuitnodiging.

19-05-2023 | door KNMP

Eigenbelang

Vorige week mocht ik onze beroepsgroep vertegenwoordigen bij een congres van zorgverzekeraars. Het werd in het gezelschap van de minister van VWS een interessante, leerzame ontmoeting met mensen die in het dagelijks verkeer allemaal hun eigenbelangen hebben. Wij als apothekers trouwens niet uitgezonderd.

19-05-2023 | door Aris Prins, voorzitter KNMP
Back to top