Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW18

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Mijn DNA

Velen hadden er lang naar uitgekeken. Wij ook. Ons geduld werd danig op de proef gesteld. De datum waarop de resultaten gepubliceerd zouden worden keer op keer uitgesteld. De apotheose, begin februari, stelde niet teleur. Iedereen was laaiend enthousiast.

05-05-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Zorgrecht

Als apothekers kennen wij schaarste. Schaarste aan geneesmiddelen, personeel en voldoende tijd voor alle lopende dossiers, maar wel met de zorgplicht om ons werk goed te doen. Gezegend met een goede gezondheid was ik tot op heden als patiënt nog niet tegen schaarste aangelopen.

05-05-2023 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Europese Commissie wil betaalbare medicijnen voor alle burgers

De Europese Commissie vindt dat nieuwe medicijnen goedkoper moeten worden en beter toegankelijk voor alle patiënten in Europa. Hiervoor is een grondige herziening nodig van de geneesmiddelenwetgeving, de meest uitgebreide in meer dan twintig jaar.

28-04-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW18

Wat is waar over vaccinatie en post-COVID?

03-05-2023 | door Marloes Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Tuberculosevaccin beschermt niet tegen corona

Het tuberculosevaccin Bacillus Calmette-Guérin (BCG) beschermt zorgverleners niet tegen COVID-19. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, meldt het UMC Utrecht, dat het Europese deel coördineerde.

28-04-2023 | door PW

‘Winterslaapmedicijn’ beschermt mogelijk tegen sepsis

Met een nieuw geneesmiddel dat de mechanismen nabootst van winterslaap hebben onderzoekers muizen met sepsis weten te beschermen tegen orgaanfalen. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

24-04-2023 | door PW

Ontdekking twee nieuwe ziekten door genetisch onderzoek

Bij genetisch onderzoek in twee families met een ziektebeeld dat sterk leek op het Birt-Hogg-Dubé-syndroom zijn twee compleet nieuwe erfelijke ziekten ontdekt. Dat meldt het Amsterdam UMC.

26-04-2023 | door PW

Mifepriston niet combineren met CYP3A4-inductoren gebruiken

De werking van mifepriston kan afnemen bij combinatie met een CYP3A4-inductor. Dit blijkt uit een nieuw medicatiebewakingsadvies van de werkgroep Interacties & MFB’s van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC). De fabrikant adviseert om de dosering van 200 mg dan niet toe te passen en in plaats daarvan de dosering van mifepriston 600 mg eenmalig aan te houden. Het bewakingsadvies geldt alleen voor gebruik van 200 mg mifepriston bij de indicatie afbreking van een intra-uteriene zwangerschap. Voor de andere indicaties van mifepriston en bij gebruik van de sterkte van 600 mg geldt dit advies niet.

05-05-2023 | door PW

5,4% medicijngebruikers naar andere verzekeraar

Rond de jaarwisseling 2022-2023 wisselde 5,4% van de geneesmiddelgebruikers van zorgverzekeraarsconcern. Dat is 0,8 procentpunt meer dan een jaar eerder, toen het overstappercentage onder medicijngebruikers uitkwam op 4,6%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

05-05-2023 | door SFK

‘Nederland loopt ver voorop, niet alleen in Europa, maar in de hele wereld’

Met de resultaten van een groot Europees onderzoek hopen Henk-Jan Guchelaar en Jesse Swen de weg te effenen voor grootschalige toepassing van farmacogenetica in Nederland. En een vergoeding voor testen en de specifieke zorg die apothekers hierbij bieden. “Bewezen is nu dat farmacogenetica effectief is. De volgende stap is dat het routinezorg wordt die wordt vergoed.”

05-05-2023 | door Frans van den Houdt

Iedereen een farmacogenetisch profiel; resultaten PREPARE-studie

PREPARE is de eerste grootschalige, internationale studie die laat zien dat het uitvoeren van een farmacogenetische paneltest werkt in de klinische praktijk. De volgende fase is de resultaten te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Hiervoor is het belangrijk vast te stellen welke patiënten het meest baat hebben bij een farmacogenetisch profiel. De PREPARE-studieresultaten brengen die stap een stukje dichterbij.

05-05-2023 | door Lisanne Manson, Cathelijne van der Wouden, Heshu Abdullah-Koolmees, Stefan Böhringer, Ka-Chun Cheung, Mandy Crommentuijn-van Rhenen, Vera Deneer, Marjolein Kriek, Henk-Jan Guchelaar en Jesse Swen

Apotheker kan met farmacogenetica het verschil maken voor de patiënt

Apotheek Asten heeft inmiddels zeven jaar ervaring met een farmacogenetisch consult voor patiënten met ernstige bijwerkingen of een lage respons. Volgens apotheker Ineke van Woerkom is genotypering essentieel voor veilig medicijngebruik, maar ze ziet nog te weinig apothekers het oppakken. “Farmacogenetica moet een vast onderdeel zijn in de apotheek, want hiermee kunnen we veel betekenen voor patiënten.”

05-05-2023 | door Edwin Bos

‘Farmacogenetica mooi instrument om vooraf meest geschikte therapie vast te stellen’

Het aantal openbaar apothekers dat actief aan de slag gaat met farmacogenetica moet echt fors omhoog, vindt Fleur van Gelder. Het is de manier om medicatie af te stemmen op de individuele patiënt, geneesmiddelengebruik te optimaliseren en verspilling tegen te gaan. “Het is echt niet het antwoord op alles, maar helpt wel ernstige bijwerkingen te voorkomen.”

05-05-2023 | door Frans van den Houdt

Onterecht CYP2D6*1/*1

Een casus van het LUMC laat zien dat het belangrijk is om bij de interpretatie van een farmacogenetische testuitslag te weten welke varianten wel en niet worden getest. Ook is het van belang naar de kwaliteit van het betrokken laboratorium te kijken.

05-05-2023 | door Maaike van der Lee, Dinemarie Kweekel, Henk-Jan Guchelaar en Jesse Swen

Genetische data en medicatiebewaking op orde met DNA-pas

Door klinisch bewijs en dalende kosten zullen farmacogenetische panels de genotypering van individuele genen vervangen. Rapportage en medicatiebewaking in informatiesystemen moeten hierop worden aangepast. De DNAmedicatiepas is een nieuwe en robuuste oplossing om farmacogenetische uitslagen en adviezen op het juiste moment beschikbaar te hebben.

05-05-2023 | door Pierre Bet, Martina Cornel, Tessa Bosch, Pieter Smit, Mark Santcroos, Maaike van der Lee en Jesse Swen

Eindelijk van start met het farmacogenetisch paspoort

Vijftienduizend deelnemers aan de populatiecohorten Lifelines en Lifelines NEXT in Noord-Nederland krijgen hun farmacogenetisch paspoort in een grootschalige implementatiestudie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In samenwerking met Synappz Digital Healthcare is een smartphone-applicatie ontwikkeld om de implicaties duidelijk uit te leggen aan de deelnemers.

05-05-2023 | door Pauline Lanting, Jackie Dekens, Jelle Slager en Erik van der Zijden

'Dokter, ik heb zo'n last van mijn DNA'

Genetica krijgt een steeds prominentere plek in de medische zorg en de maatschappij. We weten steeds beter wat de genetische oorzaken zijn van erfelijke aandoeningen. Maar wat kunnen patiënten vervolgens met de kennis over afwijkingen in hun DNA? Deze vraag stond centraal in de oratie van Mieke van Haelst, met als titel ‘Dokter, ik heb zo’n last van m’n DNA’ die zij op 10 maart uitsprak.

05-05-2023 | door Mieke van Haelst

Herhalen is taak voor apotheek

Apotheken in Alphen aan den Rijn hebben de herhaalmedicatie volledig overgenomen van de huisartspraktijken. Volgens apotheker Sanne Appelman heeft deze werkwijze voordelen voor apotheken, huisartsen en patiënten. “We promoten actief dat patiënten hun herhaalmedicatie digitaal aanvragen.”

05-05-2023 | door Edwin Bos

Inspectie: apothekers kunnen alertstatus FMD vanaf 10 mei opvragen

Apotheken die een brief van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben ontvangen over een hoog aantal FMD-alerts kunnen vanaf 10 mei aanstaande de alertstatus opvragen.

05-05-2023 | door KNMP

Akkoord over cao 2023-2024 Apothekers in Dienstverband

Cao-partijen hebben een onderhandelingsakkoord voor een nieuwe cao Apothekers in Dienstverband bereikt. Onder meer zijn afspraken gemaakt over salarisverhoging, een verhoogde kilometervergoeding en duurzame inzetbaarheid.

05-05-2023 | door KNMP

Des apothekers

Farmacogenetica is een onderwerp dat bij apothekers hoort en waarmee wij ons als apothekers bij uitstek kunnen onderscheiden. Als een van de weinige beroepsgroepen weten wij hoe een geneesmiddel in het lichaam wordt omgezet en dat niet alleen enzymen maar ook andere geneesmiddelen en aandoeningen dit proces beïnvloeden. En dat de effecten van deze metaboliserende enzymen voor pro-drugs precies andersom zijn dan voor geneesmiddelen die niet omgezet hoeven te worden voordat ze werkzaam kunnen zijn.

05-05-2023 | door Naomi Jessurun, bestuurslid KNMP
Back to top