Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW9

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Einde

De eindcontrole. Onderwerp van veel discussie die voorlopig nog niet ten einde is. Een kleine vijf jaar geleden riepen vier apothekers in het PW op in gesprek te gaan over een andere invulling van de receptcontrole, een wettelijke taak, zelfs kerntaak van de apotheker.

04-03-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Verkeerd (2)

Drie jaar geleden schreef ik hier over het verkeerde flesje. Het is treurig dat ik daarover nu deel twee kan schrijven.

04-03-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Leveringsproblemen medicijnen vaak niet of te laat gemeld

Handelsvergunninghouders hebben opschortingen van de handel in geneesmiddelen vaak niet of niet op tijd gemeld bij het Meldpunt geneesmiddeltekorten en- defecten. Groothandelaren hebben voldoende gedaan om hun voorraden op peil te houden. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

23-02-2022 | door PW

CBG: verplicht gebruik filter bij Mitomycine Substipharm 20 mg

Het toedienen van Mitomycine Substipharm 20 mg oplossing mag tijdelijk alléén met gebruik van bijgeleverd filter om mogelijk aanwezige niet-zichtbare deeltjes in de oplossing te voorkomen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert apotheekmedewerkers en artsen deze maatregel te volgen.

24-02-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW9

Valt morfine in dit geval onder de in 2017 ingestelde drugslimieten?

02-03-2022 | door Els Dik, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Minder sterfte bij ernstig zieke coronapatiënten door imatinib

Imatinib verlaagt de kans op overlijden bij ernstig zieke COVID-19-patiënten. Dit blijkt uit een vervolgonderzoek door het Amsterdam UMC en andere ziekenhuizen.

22-02-2022 | door Linda de Jonge

Alle Januskinase (JAK)-remmers onder de loep

De veiligheidscommissie van het Europees Medicijnagentschap EMA, de PRAC, start een onderzoek naar de veiligheid van alle Januskinase (JAK)-remmers die zijn goedgekeurd voor de behandeling van inflammatoire aandoeningen. Aanleiding hiervoor zijn de definitieve resultaten van een klinische studie naar tofacitinib (Xeljanz), een selectieve en reversibele remmer van JAK1 en JAK3.

04-03-2022 | door PW

Maximeringsregeling GVS helpt 63.000 mensen

Het totaal aan eigen bijdragen bedroeg in 2021 € 80 miljoen, € 14 miljoen meer dan in 2020. Sinds 2019 heeft de overheid de eigen bijdrage gemaximeerd op € 250 per persoon per jaar. Vorig jaar werden 63.000 mensen door deze regeling geholpen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

04-03-2022 | door SFK

Doseren op bloedspiegel: wapen tegen extra kilo’s

Antipsychotica als risperidon worden vaak ingezet bij kinderen met autisme en gedragsproblemen. Ze zijn meestal effectief, maar zorgen ook dikwijls voor een zodanige gewichtstoename dat voortzetting van de behandeling geen optie is. In het Erasmus MC stelden onderzoekers vast bij welke bloedspiegel het geneesmiddel effectief is en de kans op bijwerkingen als gewichtstoename het kleinst.

04-03-2022 | door Linda de Jonge

Apothekers willen eindcontrole veranderen

Apothekers zouden de eindcontrole graag anders inrichten, maar voelen zich belemmerd door huidige regelgeving en beroepsrichtlijnen. Desalniettemin heeft 10% van de apothekers de eindcontrole nu al op niet-traditionele wijze ingericht. Dit blijkt uit onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen. “Om de beroepsrichtlijnen te veranderen is het belangrijk best practices met elkaar te delen.”

04-03-2022 | door Ellen van Loon, Maarten Lambert, Mette Heringa, Marcel Bouvy en Katja Taxis

Toenemend aantal patiënten met G6PD-variatie vraagt aandacht apotheker

Een toenemend aantal patiënten met G6PD (glucose-6-fosfaatdehydrogenase)-deficiëntie stelt de Nederlandse praktijk voor uitdagingen wanneer ondoordacht geneesmiddelgebruik tot levensgevaarlijke complicaties kan leiden. Apothekers moeten hierop voorbereid zijn. Kennis van zaken is cruciaal. “Het is laveren in een complex veld van genotypes, fenotypes en risicogeneesmiddelen.”

04-03-2022 | door M. Herbrink en A.M. Harmsze

Groepsles van apotheker verlaagt HbA1c bij diabetes

Een door een apotheker gegeven groepsles heeft een gunstig effect op de HbA1c-waarde en het lichaamsgewicht van patiënten met diabetes mellitus type 2.

04-03-2022 | door Linda de Graaf

Jong starten met immunotherapie bij pinda-allergie

Bij kinderen met een pinda-allergie leidt orale immunotherapie vóór de leeftijd van vier jaar tot een toename van zowel desensitisatie als remissie. Een jongere leeftijd op het moment van starten is een voorspellende factor voor het optreden van een remissie.

04-03-2022 | door Linda de Graaf

Op tv in ‘Reference Man’

Loes Visser deed mee aan de tv-serie ‘Reference Man’, waarin ze vertelde over hoe geneesmiddelen anders werken in een vrouwenlijf dan in een mannenlichaam. “Als het op tv over geneesmiddelen gaat, moet per definitie een apotheker aan het woord komen.”

04-03-2022 | door Annemiek Veelenturf

Patiënt heeft minder last van blauwe plekken na minderen medicatie

Mevrouw E is door de apotheker uitgenodigd voor een medicatiebeoordeling. De medicatiebeoordeling is gericht op het minderen en stoppen van medicijnen (deprescribing) en wordt uitgevoerd in het kader van de pilot ‘Deprescribing bij oudere patiënten met een medicijnrol’. Na de interventies is mevrouw gestopt met twee geneesmiddelen en heeft ze minder blauwe plekken.

04-03-2022 | door Sanne Bakker en Gert Baas

KNMP-vicevoorzitter op internationaal podium over duurzame farmacie

KNMP-vicevoorzitter Nicole Hunfeld sprak 22 februari op internationaal podium over duurzame farmacie in Nederland. Dat deed zij tijdens het online event ‘Green and Sustainable Pharmacy’ van de Europese koepelorganisatie PGEU.

04-03-2022 | door KNMP

Adviezen geneesmiddelen en verkeersdeelname gewijzigd

De KNMP heeft, samen met apothekers, artsen en specialisten op het gebied van rijvaardigheid, de verkeersdeelname-adviezen herzien voor een aantal geneesmiddelen en ook nieuwe adviezen opgesteld. De nieuwe teksten zijn beschikbaar via het Informatorium Medicamentorum, de G-Standaard, Apotheek.nl en Rijveiligmetmedicijnen.nl.

04-03-2022 | door KNMP

Boostertoerisme

Wie tijdens de krokusvakantie een uitstapje naar één van onze omringende landen heeft gemaakt, moet het waarschijnlijk zijn opgevallen. Tenminste, als je – net zoals ik – graag in het buitenland een kijkje neemt in de plaatselijke apotheek. Daar heb je de mogelijkheid om je te laten vaccineren tegen het coronavirus.

04-03-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP
Back to top