Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW51en52

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Transformatie

Is het einde van het jaar traditiegetrouw een moment om terug te blikken, wij richten de blik liever vooruit, richting toekomst. Hoe ziet het werk van de apotheker er dan uit? Van de apothekersassistent? Staan er grote veranderingen op stapel? En zal de apotheek een totaal ander aanzien krijgen? Voor antwoorden op die vragen gingen we te rade bij mensen in het veld, die hun eigen ervaringen koppelen aan wensen, visioenen en mogelijkheden.

23-12-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Klaar voor de start

Enkele jaren geleden had ik een lelijke val gemaakt op straat tijdens mijn vakantie in Frankrijk. Op de automatische piloot ben ik naar de apotheek gegaan. Hier werd mijn wond verzorgd en kreeg ik een tetanusprik. Op dat moment vond ik het niet vreemd dat ik deze zorgvraag neerlegde bij de apotheek.

23-12-2022 | door Iris de Jong, voorzitter Vereniging van Jonge Apothekers

‘Openbare apotheek prima geschikt voor DNA-onderzoek’

Een grote meerderheid van openbaar apothekers (86%) en patiënten (92%) vindt de openbare apotheek een geschikte locatie voor farmacogenetisch onderzoek, blijkt uit een studie van het LUMC. “Elke apotheker krijgt met farmacogenetica te maken in de nabije toekomst”, oordeelt Jesse Swen, ziekenhuisapotheker en hoogleraar Klinische Farmacie, in het bijzonder translationele farmacogenetica.

22-12-2022 | door Frans van den Houdt

T-cellen effectief als levend medicijn bij melanoom

Eigen afweercellen van patiënten, die in het lab zijn vermenigvuldigd, kunnen effectief zijn bij melanoom: bij de helft van de patiënten slonken of verdwenen de uitzaaiingen. Dat blijkt uit de Nederlandse TIL-studie, wereldwijd de eerste vergelijkende fase III-studie naar T-celtherapie bij melanoom.

08-12-2022 | door PW

Nederland krijgt uniforme pictogrammen

Nederland krijgt een nieuwe, uniforme pictogrammenset waarmee op een herkenbare en begrijpelijke manier het medicatiegebruik wordt uitgelegd aan patiënten. Dat heeft VWS-minister Ernst Kuipers afgesproken met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en partijen die betrokken zijn bij het verstrekken van geneesmiddelinformatie, zoals apothekers en de farmaceutische industrie.

12-12-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW51en52

Onder welke klasse valt het dermatocorticosteroïd fluticasonpropionaat?

21-12-2022 | door Delia Titre, redacteur Pharmaceutisch Weekblad en apotheker

Olaparib breder inzetbaar bij prostaatcarcinoom na advies CHMP

Olaparib (Lynparza) kreeg een positief advies van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied.

23-12-2022 | door PW

25% meer gebruik geneesmiddelen in 2040

Het geneesmiddelengebruik vertoont al jaren een stijgende trend. De prognose van de SFK is dat dit de komende jaren zal blijven stijgen door de toenemende vergrijzing. SFK baseert zich hierbij op de bevolkingsprognose van het CBS en de eigen cijfers. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

23-12-2022 | door SFK

Baanbrekende kankertherapie op eerste plek in Top 3 Geneesmiddelen

Sotorasib, het eerste oncolyticum gericht op een ogenschijnlijk ongrijpbaar kankereiwit, staat bovenaan in de Top 3 Geneesmiddelen van dit jaar van hoogleraar ziekenhuisfarmacie Marjolijn Lub-de Hooge. Ze verwacht dat er meer doelgerichte therapieën aankomen, maar noemt ook nirsevimab. “Dit is een potentiële kandidaat voor het Rijksvaccinatieprogramma.”

23-12-2022 | door Delia Titre

‘Balie maakt plaats voor consultatiekamers waar de patiënt op afspraak advies inwint’

Blended care, een combinatie van online en offline zorg en contactmomenten, zal in de toekomst standaard zijn in apotheken, voorziet Claudia Rijcken. Wat haar echter zorgen baart is dat de digitale transformatie wordt opgehouden door een gebrek aan specifiek opgeleide mensen. “Door toenemende personele druk wordt de inzet van digitale tools wel steeds logischer.”

23-12-2022 | door Frans van den Houdt

‘Voor een betere toekomst moeten apothekers vaker hun krachten bundelen’

Openbaar apothekers gaan in een intensieve samenwerking met artsen en patiënten gepersonaliseerde netwerkzorg leveren. Volgens apotheker Marit Hooijman gaat het vak zich in deze richting ontwikkelen de komende jaren. Maar om dit te bereiken moeten apothekers de krachten nog beter bundelen. “We moeten wel zorgen dat we overal aan tafel zitten.”

23-12-2022 | door Edwin Bos

My mum was a pharmacist

Politici die in het publiek over hun moeder spreken, dat komt niet vaak voor. Hoewel, Mark Rutte sprak altijd vol liefde en warmte over zijn in 2020 overleden moeder en hun gezamenlijke rijsttafel op zaterdagavond.

23-12-2022 | door Bert Leufkens, eremeritus hoogleraar Pharmaceutical Policy and Regulatory Science

‘Door zelf voor te schrijven kan apotheker ook op andere manier bijdragen aan de zorg’

Apothekers doen en mogen het nog niet, zelf medicijnen voorschrijven, maar als het aan Robin van der Klip ligt krijgen ze die bevoegdheid wel. Voorwaarde is wel dat de apotheker zich bekwaam voelt en zich beperkt tot bepaalde geneesmiddelen bij enkele aandoeningen.

23-12-2022 | door Linda de Jonge

Radboud Apotheek breekt met eeuwenoud concept en schrapt apotheekbalie

Om rust te creëren voor patiënten heeft de nieuwe Radboud Apotheek geen balie meer en zijn zorg en logistiek gescheiden. Apothekersassistenten voeren gesprekken in acht spreekkamers, terwijl achter in de apotheek de recepten worden verwerkt. Apotheker Hein van Onzenoort: “Wij hebben de problemen met privacy en wachtrijen definitief verbannen uit de apotheek.”

23-12-2022 | door Edwin Bos

'Intensief patiëntencontact maakt werk vooral veel leuker'

Ziekenhuisapothekers zijn vaker aanwezig in de kliniek, zien samen met specialisten patiënten, geven gevraagd en ongevraagd adviezen en zijn betrokken bij het updaten van richtlijnen. Dat hun werk ook uitdagender wordt door complexere geneesmiddelen, is voor Paola Mian vooral spannend en leuk. “Ik merk dat artsen en verpleegkundigen het fijn vinden als je meedenkt.“

22-12-2022 | door Frans van den Houdt

Mijn apotheker in/van de toekomst

De betekenis van een woord wordt bepaald door de context. Bij ‘apotheker in de toekomst’ denk ik aan de zorgen die er nu al zijn over hoe we over tien tot twintig jaar de farmaceutische zorg voor onze steeds ouder wordende bevolking moeten waarmaken.

23-12-2022 | door Mieke Mulder, opleidingsdirecteur master Farmacie, Leiden

‘Straks kleine apotheken met minder assistenten’

Door meer gebruik te maken van technologie op het gebied van voorlichting en het centraal klaarmaken van medicatie, kan het werk in de apotheek efficiënter worden ingericht en blijft meer tijd over voor farmaceutische patiëntenzorg, vindt Bram Wagner. Ook ziet hij toekomst voor de apotheker-farmacotherapeut. “Mensen krijgen het gevoel dat ze echt bij een zorgverlener zitten.”

23-12-2022 | door Linda de Jonge

Variatie in kruisovergevoeligheid voor corticosteroïden

Een positieve plaktest voor overgevoeligheid voor een cutaan corticosteroïd is zeldzaam. De mate van co-overgevoeligheid voor een ander corticosteroïd bij een positieve test varieert tussen de verschillende middelen.

23-12-2022 | door Linda de Graaf

‘Zorg verlenen betekent ook voor de aarde zorgen’

De apotheker van de toekomst is ook een duurzame apotheker, vindt farmaceutisch consulent Hanneke van Andel. Dat betekent dat hij zorg op maat levert en verspilling tegengaat. “We zullen wel moeten met z’n allen, anders blijft er voor toekomstige generaties niks over.”

23-12-2022 | door Frans van den Houdt

Astropharmacy: geneesmiddelgebruik in de ruimte

De apotheker die helpt bij medicijngebruik in de ruimte. Dat klinkt erg futuristisch, maar volgens Tuyen Nguyen is het mogelijk. “Bovendien is het een leuk onderwerp om je werkgebied mee uit te breiden.”

23-12-2022 | door Delia Titre

‘Hoe meer kennis, hoe beter je kunt adviseren’

Digitalisering en robotisering zullen apothekersassistenten in de toekomst veel logistieke taken uit handen nemen, maar voor de zorgverlening blijven echte mensen, personen van vlees en bloed, nodig, stelt Sherida Jamaloodin-Aparoe. “De assistent van de toekomst is goed geschoold om complexe vragen te kunnen beantwoorden.”

23-12-2022 | door Frans van den Houdt

Op juiste waarde schatten

Ik zie een drone arriveren bij mijn voordeur. Een nieuwe lading poeder voor maaltijdshakes komt binnen en dit poeder zou best eens verrijkt kunnen zijn met medicijnen. Ik voel me namelijk sinds kort wat ziekjes en de chip onder mijn huid zal vast iets gedetecteerd hebben. Dit wordt gelukkig direct doorgegeven aan de fabrikant van het poeder.

23-12-2022 | door Frank Klont, universitair docent in gepersonaliseerde farmacotherapie RUG

Zelf medicijnen produceren

Om de geneesmiddeltekorten te lijf te gaan wil Weite Oldenziel in de toekomst naast werkzame stoffen ook geneesmiddelen maken. “Als ontwikkeld land moeten we patiënten van medicatie kunnen voorzien.”

23-12-2022 | door Linda de Jonge

Tweede Kamer stemt in met onderzoek naar agressie en intimidatie

De Tweede Kamer wil meer geld voor onderzoek naar – en aanpak van – agressie en intimidatie in de eerstelijnszorg, zoals in apotheken.

23-12-2022 | door KNMP

KNMP ondersteunt leden bij veranderingen 1 januari 2023

Op de dossiers Vitamine D, GDV en Verantwoord Wisselen zijn er per 1 januari 2023 veranderingen aanstaande. De KNMP ondersteunt haar leden waar mogelijk met informatie en voorlichting, die beschikbaar is via de website.

23-12-2022 | door KNMP

Vertrouwen

Ook op deze plaats wil ik iedereen dank zeggen voor het in het bestuur gestelde vertrouwen om de komende tijd verder te gaan. De AV van 14 december 2022 heeft bij het 180-jarig bestaan van onze vereniging de voorzitter voor drie jaar herbenoemd. Het doet deugd te ervaren dat het vertrouwen er is. We kunnen voort als KNMP-vereniging.

23-12-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Een jaar vol uitdagingen, geneesmiddelentekorten, maar ook goed nieuws

Voor de apotheker blijkt 2022 een jaar vol uitdagingen. Nu de pandemie minder ernstige gevolgen heeft, richt de aandacht zich op de dagelijkse gang van zaken. Zoals gebruikelijk houden de geneesmiddelentekorten de gemoederen bezig. Maar er is ook goed nieuws. Apothekers verschijnen steeds vaker in beeld en Apotheek.nl is prijswinnend.

23-12-2022 | door KNMP

‘Soms moet je verder kunnen kijken dan alleen de regels’

Naast openbaar apotheker in Bennekom is Harm Geers (1970) sinds september jongstleden ook directeur van het in juni gelanceerde Charlotte Jacobs Instituut. Aan Geers de opdracht apothekers klaar te stomen voor de toekomst. Die opdracht neemt hij uiterst serieus. “Je kunt heel veel betekenen voor patiënten, dat is écht zo.”

23-12-2022 | door Manon Boot

Voorzichtigheid vereist bij gebruik Qutenza pleisters

Bij zowel Bijwerkingencentrum Lareb als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn tientallen meldingen binnengekomen over ernstige en chronische overgevoeligheidsreacties van zorgverleners die beroepsmatig zijn blootgesteld aan Qutenza pleisters.

23-12-2022 | door VMI
Back to top