Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Klaar voor de start

Hier ligt een van de kansen voor de apotheker van de toekomst.

PW51en52 - 23-12-2022 | door Iris de Jong, voorzitter Vereniging van Jonge Apothekers
Enkele jaren geleden had ik een lelijke val gemaakt op straat tijdens mijn vakantie in Frankrijk. Op de automatische piloot ben ik naar de apotheek gegaan. Hier werd mijn wond verzorgd en kreeg ik een tetanusprik. Op dat moment vond ik het niet vreemd dat ik deze zorgvraag neerlegde bij de apotheek.
Klaar voor de start

Toen ik hier later nog eens in gedachte bij stilstond vond ik het eigenlijk wel heel merkwaardig. Voor dit soort vragen ga ik wel in Frankrijk, maar niet in Nederland naar de apotheek. Plots zag ik het scherp: hier ligt een van de kansen voor de apotheker van de toekomst. Maar waarom alleen hopen en niet gewoon doen? Deze toekomst is namelijk al gaande in andere Europese landen.

Dit dacht ook apotheker en VJA-lid Rogier Hilbers. Het zal geen apotheker zijn ontgaan dat hij samen met zijn collega’s in 2021 is gestart met vaccineren van zijn patiënten. De VJA en Rogier als VJA-lid hebben de handen ineengeslagen en hebben vaccinatiecursussen opgezet door het hele land. Inmiddels kunnen al een paar honderd apothekers in Nederland vaccineren, dankzij de VJA-cursusdagen.

Vaccineren is nu alleen mogelijk in opdracht van de arts, zogeheten opdrachtconstructie wet BIG. Om dit te wijzigen is natuurlijk meer nodig dan alleen een cursus. Toch denk ik dat dit zeker mogelijk is in een nabije toekomst, want de apothekers die kunnen vaccineren staan klaar in de startblokken. Go!

Document acties

Back to top