Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW5

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Weloverwogen

Niet klakkeloos behandelen. De laatste drie woorden van het interview met Marco Blanker van het UMC Groningen slaan de spijker op z’n kop.

04-02-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Pitbull

Een tijdje geleden kwam een assistent naar mij toe met een recept voor midazolam-neusspray bij epilepsie. De dosering was erg laag.

04-02-2022 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Herexamen 2022 PW5

Hoelang profylactische behandeling nitrofurantoïne bij urineweginfectie (UWI)?

02-02-2022 | door Caroline Huiskamp, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Thuisbehandeling met coronapil Paxlovid goedgekeurd

Paxlovid, bestaande uit losse tabletten van nirmatrelvir (PF-07321332) en ritonavir, is voorwaardelijk goedgekeurd voor de behandeling van COVID-19. Dit is het oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA.

28-01-2022 | door Linda de Jonge

Farmabedrijven nog steeds te positief over antidepressiva

Farmaceutische bedrijven schetsen nog steeds een te rooskleurig beeld over de effectiviteit van antidepressiva door voornamelijk positieve onderzoeksresultaten te publiceren. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

27-01-2022 | door PW

FNV en CNV wijzen eindbod af cao apotheekmedewerkers

Leden van FNV en CNV hebben het eindbod van de werkgevers voor de cao Apotheken voor apotheekmedewerkers weggestemd. Volgens de vakbonden lijken de werkgeversorganisaties “blind” te zijn voor het gebrek aan waardering dat apotheekmedewerkers voelen.

27-01-2022 | door PW

Indicaties vedolizumab uitgebreid na positief advies CHMP

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicaties voor vedolizumab (Entyvio).

04-02-2022 | door PW

Minder medicamenteuze therapie urineweginfecties

Voor de farmaceutische behandeling van urineweginfecties zijn meerdere antibiotica beschikbaar. In 2021 verstrekten Nederlandse openbare apotheken aan 760.000 mensen een antibioticum dat veel wordt voorgeschreven bij urineweginfecties; 5% minder dan vier jaar geleden. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

04-02-2022 | door SFK

‘Weeg wens van patiënt mee bij blaasontsteking’

Vrouwen met een ongecompliceerde blaasontsteking prefereren afwachten, eventueel met gebruik van een pijnstiller, boven een antibioticumkuur. Toch wordt vrijwel automatisch een kuur voorgeschreven. Dat moet anders, vindt Marco Blanker, die onderzoek deed naar behandelopties bij blaasontsteking. “We moeten kritisch blijven en niet klakkeloos behandelen.”

04-02-2022 | door Linda de Jonge

Te lage spiegels na toediening standaarddoses vancomycine

Om praktische redenen en ter bevordering van de medicatieveiligheid hanteren veel Nederlandse ziekenhuizen eenvoudige standaarddoseringen voor vancomycine. Het is de vraag of met deze doseringen direct spiegels worden bereikt binnen de streefwaarden. Het niet direct bereiken van streefspiegels kan nadelig uitwerken op het herstel van de patiënt en vraagt meer tijdsinvestering van verschillende zorgprofessionals.

04-02-2022 | door T.G. van Gelder, L. Mast, S. de Hoogd, N. Roescher en E.M.W. van de Garde

Stapje vooruit in strijd tegen verwoestend leishmaniasis

Leishmaniasis is een verwoestende parasitaire ziekte die elk jaar tienduizenden levens kost. In veel regio’s van Afrika en Zuidoost-Azië worden behandelingen slecht verdragen; ze zijn invasief, pijnlijk en duur. Promovenda Semra Palić onderzocht een medicijn genaamd miltefosine, door toepassing van geavanceerde methodologieën van PK-PD-modellering en -simulaties. “We hebben klinisch belangrijke vragen beantwoord.”

04-02-2022 | door Semra Palić

Meer gewichtsverlies met amyline-analoog cagrilintide

Behandeling met amyline-analoog cagrilintide leidt bij mensen met overgewicht en obesitas tot een grotere afname van het lichaamsgewicht dan behandeling met placebo. De hoogste dosis geeft ook een grotere daling van het lichaamsgewicht ten opzichte van liraglutide.

04-02-2022 | door Linda de Graaf

Problemen bij substitutie gliclazide

Vanwege beschikbaarheidsproblemen vindt in de apotheek en op verpleegafdelingen soms substitutie plaats van gliclazide-tabletten met gereguleerde afgifte (mga). Substitueren kan lastig zijn, zoals blijkt uit vijf meldingen die zijn binnengekomen bij Voorkomen Medicatie Incidenten (VMI).

04-02-2022 | door VMI

Twee eigen apotheken

De vrijheid om eigen keuzes te kunnen maken en de uitdaging van het ondernemerschap; dat waren de belangrijkste drijfveren van Sara Hennes om twee apotheken over te nemen. Ze zou anderen zeker aanraden hetzelfde te doen.

04-02-2022 | door Linda de Jonge

Ernstige zorgen apothekers over geneesmiddelentekorten

De apothekers in Nederland maken zich dagelijks ernstig zorgen over de geneesmiddelentekorten. Voor het derde jaar op rij zijn meer dan duizend tekorten genoteerd, zo blijkt uit de jaarcijfers van KNMP Farmanco over 2021. “Hoewel sprake is van een afname ten opzichte van een jaar eerder, ervaren wij dit niet zo aan de balie. De vlag gaat nog lang niet uit”, stelt KNMP-voorzitter Aris Prins. “Patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden hiervan enorme last.”

04-02-2022 | door KNMP

Kunst- en vliegwerk

Apothekers in Nederland leveren uitstekende zorg, daar zijn we het over eens. Dat dat wel eens knelt, weet lang niet iedereen. Tekorten, administratieve lasten, gedoe over vergoedingen; apothekers lossen het vrijwel altijd op. Patiënten en instanties hebben daarvan vaak geen weet, wat soms wel jammer is.

04-02-2022 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP
Back to top