Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
De dame op de foto heeft een keurige witte jas aan, lacht vriendelijk en staat in een apotheek, met een geneesmiddeldoosje in de hand. De apotheker wordt bij naam genoemd. Daaronder een logo van een groot Nederlands ziekenhuis. De site heeft een naam met iets medisch erin. Het lijkt allemaal heel echt, ook al is de foto van een beeldbank, het logo net niet compleet en komt de naam in geen enkel beroepsregister voor.
Zorgverzekeraars moeten voortaan uiterlijk op 1 april voorafgaand aan het betreffende kalenderjaar duidelijk maken wat de procedure is voor aanvullende zorginkoop. Met onder meer deze nieuwe regeling wil de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het contracteren tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars transparanter maken.
Het is 24 december. Met kerstavond zijn we ieder jaar om vier uur ’s middags gesloten, maar natuurlijk zorgen we ervoor dat de zorg voor de patiënten is gewaarborgd. Voordat we dichtgaan doen we een belrondje langs de praktijken: “Zit er nog iemand binnen?”
Nederlandse ziekenhuizen hebben hun operatiecapaciteit verder opgeschaald. Rond 10 januari waren nog 34% minder operatiekamers in gebruik dan normaal, op 17 januari was dat 24% minder.
Door de stroperigheid en het stugge flesje hebben patiënten soms problemen met het gebruik van Nevanac-oogdruppels. Dat melden Bijwerkingencentrum Lareb en Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI).
Welke bijwerking op de lange termijn komt regelmatig voor bij deze behandeling?
De langwerkende vorm van somatropine lonapegsomatropine van fabrikant Ascendis Pharma ontving van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor een handelsvergunning. Het middel is net als somatropine toe te passen bij groeihormoondeficiëntie (GHD), een groeistoornis ten gevolge van onvoldoende productie van endogeen groeihormoon. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen dit middel gebruiken.
Openbare apotheken verstrekten in 2021 het ADHD-middel methylfenidaat aan 197.000 personen tussen 6 en 50 jaar. Door de afname van het aantal jonge methylfenidaatgebruikers en de stijging bij de volwassenen, zijn er nu absoluut gezien meer volwassen gebruikers. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Na de digitale transformatie van de farmaceutische patiëntenzorg in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is nu een overzicht ontwikkeld in het elektronisch patiëntendossier (EPD)-systeem, waarbij in één oogopslag duidelijk is welke farmaceutische interventies nodig zijn. Een volgende stap in het farmaceutisch behandelaarschap.
Opnieuw mocht een rechter zich buigen over het geschil tussen zorgverzekeraar VGZ en de Vereniging Afbouwmedicatie over de vergoeding van taperingstrips. Eerder vorderde de vereniging in kort geding dat VGZ de strips zou vergoeden, zonder de voorwaarde dat de patiënt eerst de medicatie afbouwt in stappen per week. De rechtbank wees de vordering af, en nu heeft de vereniging ook bij het hof bakzeil gehaald.
Kunstmatige intelligentie krijgt een steeds prominentere rol in de samenleving, ook in de zorg. Om een voorspelling te doen, een diagnose te stellen of een advies te geven zijn inmiddels meerdere opties beschikbaar. Deze kunnen ondersteuning bieden bij (complexe) beslissingen binnen de ziekenhuisapotheek en poliklinische apotheek. Behavioural artifical intelligence technology (BAIT) lijkt grote kansen te bieden.
De time to benefit van een behandeling met bisfosfonaten om een niet-vertebrale fractuur te voorkomen bij honderd postmenopauzale vrouwen met osteoporose bedraagt ruim twaalf maanden. De effectiviteit van bisfosfonaten neemt toe bij een langere behandelingsduur.
Toxoplasma gondii, of toxoplasmose, is een wereldwijd voorkomend protozoön. De algemene seroprevalentie in Nederland bedraagt 26% van de bevolking. Toch wordt T. gondii gerekend tot de zogenoemde verwaarloosde ziekten. Als gevolg van deze status verloopt de ontwikkeling van vaccins, evenals andere therapiemethoden, traag.
Gebruikers van dexamfetamine, morfine en medicinale cannabis mogen formeel niet deelnemen aan het verkeer, ook niet als ze deze op recept gebruiken. Recent is hun speelruimte om toch de weg op te kunnen vergroot, vertelt Els Dik van het IVM.
In de kerstvakantie viel mijn oog op een column van antropoloog Daniëlle Braun in De Financiële Telegraaf [1]. Daniëlle beschrijft dat Nederland asielzoekers opvangt op een voormalig militair terrein. En hoe luguber dit kan zijn voor mensen die oorlog in zich dragen. De column raakte me. Als land wil je je medemens helpen, maar dan moet je dat wel goed doen (of besluiten het helemaal niet te doen).
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de subsidievoorwaarden voor de Kickstart Medicatieoverdracht bekendgemaakt. Multidisciplinaire samenwerkingsverbanden kunnen tot en met vrijdag 15 april 2022 de subsidieaanvraag indienen.
De KNMP voert gesprekken met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het RIVM en de GGD’s over vaccineren door apothekers. In een Kamerbrief licht minister Ernst Kuipers (VWS) het parlement daarover in.
Tucatinib (Tukysa) in combinatie met trastuzumab en capecitabine voor de behandeling van borstkanker kan worden vergoed uit het basispakket, mits de fabrikant de prijs van het geneesmiddel minstens 65% verlaagt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad