Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW36

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Beeldbellen

Het is niet best gesteld met de wijze waarop astma- en COPD-patiënten hun inhalator gebruiken. Alle instructies en campagnes ten spijt.

09-09-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Patiënt krijgt vaak verkeerde dosering antibioticum op ic

Patiënten op de intensive care krijgen vaak de verkeerde dosering antibiotica: slechts een paar procent van de patiënten met een verhoogde nierfunctie heeft voldoende hoge bloedspiegels bij een standaarddosering. Dat blijkt uit promotieonderzoek van ziekenhuisapotheker Eveline Wallenburg, die computermodellen ontwikkelde die de juiste dosering bepalen.

01-09-2022 | door PW

Samenwerking

Daar zaten we dan, mijn collega en ik met een groep artsen en researchverpleegkundigen in het ziekenhuis. Zij vanuit hun expertise als zorgverlener in het directe contact met de patiënt, wij als geneesmiddelleverancier met de bijbehorende expertise.

09-09-2022 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical adviser Novartis

RIVM: nieuwe criteria eerste stap naar duurzame medicijnen

Geneesmiddelen ontwikkelen die geen schadelijke effecten hebben als ze na gebruik in het milieu terechtkomen. Met dat doel heeft het RIVM, binnen een internationale samenwerking, de GREENER-criteria opgesteld. Medicijnontwikkelaars en milieuexperts moeten deze criteria voor duurzame nieuwe medicijnen samen verder uitwerken.

30-08-2022 | door PW

Herexamen PW36

Wat is de gemiddelde gewichtsafname die wordt bereikt met naltrexon/bupropion in 28-56 weken?

07-09-2022 | door Auteur: M. Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Gezondheidsraad: twee doses HPV-vaccinatie voor alle leeftijden

Bij het vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV) moeten alle groepen twee doses vaccin krijgen. Voor de groep ouder dan 15 jaar betekent dat een vermindering van drie naar twee prikken. Voor jonge kinderen blijft het aantal prikken gelijk. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

01-09-2022 | door PW

Ceftolozaan/- tazobactam ook bij kinderen toe te passen

Artsen kunnen ceftolozaan met tazobactam (Zerbaxa) nu ook bij kinderen inzetten. Het combinatiepreparaat ontving van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor uitbreiding van het toepassingsgebied. Voor kinderen wordt het geregistreerd bij gecompliceerde intra-abdominale infecties, gecompliceerde urineweginfecties en acute pyelonefritis.

09-09-2022 | door PW

1,7 miljoen gebruikers van oogmedicatie

Openbare apotheken verstrekten in 2021 aan 1,7 miljoen mensen een geneesmiddel voor oogheelkundig gebruik. Het aandeel gebruikers van oogmedicatie neemt toe met de leeftijd. Het meestgebruikte geneesmiddel voor het oog verschilt tussen kinderen, jongeren en volwassenen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

09-09-2022 | door SFK

Doorbraak met kankervaccin gericht tegen extracellulair vimentine

Onderzoek naar een vaccin tegen kanker heeft een doorbraak bereikt. Het team van de Amsterdamse hoogleraar experimentele oncologie Arjan Griffioen heeft een entstof ontwikkeld gericht tegen extracellulair vimentine. Gebruik van het vaccin geeft veelbelovende resultaten bij honden met blaaskanker. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor klinisch onderzoek naar toepasbaarheid bij de mens in volle gang.

09-09-2022 | door Linda de Jonge

Big pharma moet wijken voor medicijnontwikkeling vanuit samenleving

Het is de hoogste tijd dat het maatschappelijk gevoel van machteloosheid ten aanzien van de farmaceutische industrie wordt doorbroken, betoogt Joost Smiers. Betaalbare medicijnen moeten worden ontwikkeld op basis van behoeften vanuit de medische wereld en de samenleving. “Big Pharma heeft zich uit de markt geprezen.”

09-09-2022 | door Joost Smiers

Hematologische patiënt gebruikt vaker antibiotica

Patiënten met het myelodysplastisch syndroom (MDS), een hematologische aandoening, krijgen na diagnose significant vaker een antibioticum voorgeschreven: het aantal recepten en behandeldagen per jaar verdrievoudigde na diagnose. Onderzoek van Johanne Rozema toont voor het eerst hoeveel antibiotica in de echte wereld worden voorgeschreven aan MDS-patiënten in en buiten het ziekenhuis.

09-09-2022 | door Johanne Rozema

Pijn na operatie: gebruik van opioïden kan beter

Niemand zit te wachten op postoperatieve pijn, maar ondanks alle ontwikkelingen op medisch gebied blijft de incidentie van acute en chronische postoperatieve pijn vrij hoog. Opioïden zijn de hoeksteen van de behandeling van perioperatieve pijn en worden ook veelvuldig gebruikt. De inzet van opioïden bij bepaalde specifieke patiëntgroepen kan echter beter, concludeert Sjoerd de Hoogd op basis van zijn promotieonderzoek.

09-09-2022 | door Sjoerd de Hoogd, Dick Tibboel, Eric P.A. van Dongen en Catherijne A.J. Knibbe

Spraakherkenning mogelijk zinvol bij medicatiegesprek

Automatische spraakherkenning (ASR) mag op steeds meer belangstelling rekenen uit het medische veld en kan mogelijk ook iets betekenen voor apothekers. Uit een rondgang is gebleken dat apothekers vooral geïnteresseerd zijn in de inzet hiervan bij medicatiebeoordelingsgesprekken om de administratieve werkdruk te verlagen. Toch nemen de meesten nog een afwachtende houding aan.

09-09-2022 | door John Davelaar, Berrie van der Molen en Toine Pieters

α4-integrin nieuw target bij colitis ulcerosa

De α4-integrin-antagonist AJM300 induceert een klinische respons bij patiënten met matig actieve colitis ulcerosa en een inadequate respons op of intolerantie voor mesalazine. Het middel wordt goed verdragen.

09-09-2022 | door Linda de Graaf

Alopecia androgenetica: 5-alfa-reductaseremmers

Afhankelijk van de gebruikte uitkomstmaat lijken 1dd 0,5 mg dutasteride, 1dd 5 mg minoxidil, 1dd 5 mg finasteride of 1dd 1 mg finasteride het meest effectief bij mannen met androgene alopecia.

09-09-2022 | door Linda de Graaf

Zorg betaalbaar houden is zaak van alle betrokken partijen

Twee recente rapporten van de Nederlandse Zorgautoriteit en het strategisch adviesbureau SiRM wijzen op de kostenontwikkeling van de dure (add on-)geneesmiddelen in de ziekenhuizen en de zorgelijke consequenties van deze ontwikkeling. Om de zorg betaalbaar te houden is een integrale benadering door alle betrokken partijen noodzakelijk, betoogt Pieter Knoester.

09-09-2022 | door Pieter Knoester

Petitie tegen verspilling

Vier tonnen gevuld met geretourneerde medicatie gaan wekelijks vanuit Apotheek Zwaaiplein richting de verbrandingsoven. Doodzone, vindt Pieter Recter, die een petitie is gestart. “Het onnodig vernietigen van goede medicijnen moet stoppen.”

09-09-2022 | door Delia Titre

WSO-webinar ‘Preventie in de openbare apotheek’ op 26 september

De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) houdt op maandag 26 september 2022 een webinar met als thema ‘Preventie in de openbare apotheek’. Het webinar is van 13.00 tot 14.15 uur online bij te wonen en is alleen toegankelijk voor KNMP-leden.

07-09-2022 | door KNMP

1 januari

Het is een datum waarmee het bureau dagelijks van doen heeft. Zo staan op 1 januari 2023 op de rol: de herberekening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), de herziening van de prestatie van de Geïndividualiseerde Distributievorm (GDV) en de uitstroom van vitamine D uit het pakket. Bijzonder ingewikkelde dossiers. Het bureau heeft daarbij niet alleen een schone taak bij het positie kiezen en onderhandelen, maar ook om u over de voortgang te informeren. Dat doen we via de website.

09-09-2022 | door Eric Janson, directeur KNMP

Regeldrukwaakhond over GVS: herberekening niet vaststellen

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) adviseert om de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) niet vast te stellen. Dat schrijft de regeldrukwaakhond in een advies aan minister Ernst Kuipers (VWS).

09-09-2022 | door KNMP
Back to top