Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW35

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Remmen of stoppen

“Een vrouw die aan een tafeltje met een begonia erop koffie zit te malen (...) ze heeft geen molen tot haar beschikking maar haar bewegingen zijn zo levensecht dat je de geur van koffie kunt ruiken (…) er wordt hier alleen nog maar geïmiteerd (…) men klampt zich vast aan zijn laatste herinnerde resten.”

02-09-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Nog geen duidelijkheid over levering Paxlovid aan Nederland

Waar veel Europese landen al beschikken over de coronapil Paxlovid omdat ze direct met Pfizer hebben onderhandeld, wacht Nederland – dat zich aansloot bij een Europese inkoopprocedure – daar nog steeds op. Volgens het ministerie van VWS, dat ontkent de vertragende factor te zijn, was de fabrikant niet bereid Paxlovid via de gebruikelijke weg op de markt te brengen. “Inkopen met meerdere landen kost tijd, daar balen wij ook van.”

25-08-2022 | door PW

Vastloper

Onrust aan de balie als een geneesmiddel niet leverbaar is; u weet er alles van. Ik bewaar de frustratie (en ja, soms ook agressie) die in me opkomt als mijn geneesmiddel niet leverbaar is tot ik thuis ben. Helaas hebben niet alle patiënten aan de balie die zelfbeheersing.

02-09-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Maximumdosering voor monacolinen in rode gistrijst

In rode-gistrijstsupplementen moet de dagdosering monacolinen minder dan 3 mg zijn. Ook moet op de verpakking staan dat het gebruik van monacolinen niet is toegestaan tijdens een zwangerschap of in combinatie met cholesterolverlagende geneesmiddelen. Deze nieuwe wijzigingen zijn vastgelegd in een Europese wet, meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

25-08-2022 | door PW

ACM geeft toestemming voor overname drie Zeeuwse apotheken

Het Nederlands Farmaceutisch Apothekersfonds (NFA) krijgt toestemming drie openbare apotheken in Zeeland over te nemen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijft er voldoende concurrentie over na de overname.

23-08-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW35

Hoeveel mensen in Nederland hebben chronische nierschade?

31-08-2022 | door Delia Titre, apotheker en redacteur Pharmaceutisch Weekblad

Nieuw migrainemiddel bindt aan 5-HT1f-receptor

Het migrainemiddel lasmiditan (Rayvow) ontving van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor een handelsvergunning. Het middel is geïndiceerd bij de acute behandeling van de hoofdpijnfase van een migraineaanval. Het is toepasbaar bij aanvallen met of zonder een aura.

02-09-2022 | door PW

Uitgaven openbare farmacie stegen 0,9%

De uitgaven aan de farmaceutische zorg binnen het basispakket via openbare apotheken stegen in 2021 met € 35 miljoen tot € 4,7 miljard. Daarmee stegen de uitgaven met 0,9% ten opzichte van 2020. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

02-09-2022 | door SFK

Neuroloog Edo Richard verwacht voorlopig geen doorbraak in ontwikkeling medicijn tegen dementie

Met de gestage toename van het aantal mensen dat dementie krijgt, neemt ook de wens voor een adequate behandeling toe. Maar alle veelbelovende verhalen die met enige regelmaat in de media opduiken ten spijt: op de korte maar ook middellange termijn is er geen medicijn dat dementie voorkomt of kan stoppen, verzekert neuroloog Edo Richard. “Het is onethisch om mensen een wortel voor te houden zonder onderbouwing.”

02-09-2022 | door Frans van den Houdt

Hoog-effectieve therapie voorkomt 70-80% van MS-aanvallen

Het begon halverwege de jaren negentig met interferon-bèta. Inmiddels staat de teller van MS-middelen op achttien en komen er nog steeds nieuwe medicijnen bij. “Uiteindelijk vinden we voor bijna iedereen wel een medicijn waarmee we ziekteactiviteit grotendeels kunnen onderdrukken.”

02-09-2022 | door Linda de Jonge

‘Voorkom obesitas bij psychiatrische patiënten’

Mensen vroeg bewustmaken van het risico op gewichtstoename, leefstijlinterventies aanbieden en toevoegen van middelen die de eetlust remmen. Dit zijn volgens hoogleraar Wiepke Cahn enkele manieren om te voorkomen dat psychofarmacagebruikers aankomen. “Obesitas kan de kwaliteit van leven en levensduur negatief beïnvloeden. Zaak om hier wat aan te doen."

02-09-2022 | door Delia Titre

Parkinsonpatiënt op spreekuur bij openbaar apotheker in het ziekenhuis

Samen met neurologen zijn openbaar apothekers in het Medisch Centrum Leeuwarden een spreekuur gestart voor parkinsonpatiënten met medicatieproblemen. Op vrijdagmorgen gaan openbaar apothekers in het ziekenhuis in gesprek met parkinsonpatiënten en geven ze medicatie-adviezen aan de afdeling neurologie. Aart van Assen: “Wij bekijken álle medicatie van de patiënt. Dat is onze meerwaarde.”

02-09-2022 | door Edwin Bos

Aandacht voor levodopa en eiwitrijk voedsel

Levodopa dient op een lege maag te worden ingenomen, maar bij patiënten met de ziekte van Parkinson ontbreekt vaak kennis over de inname van levodopa met (of zonder) voedsel. Door het noemen van voeding op het etiket en bij de uitgifte kunnen apothekers patiënten beter begeleiden bij goed gebruik van levodopa in relatie tot voeding. “Voor veel mensen is dit ingewikkeld.”

02-09-2022 | door Lisse Commandeur, Cecile van der Meel, Clementine Stuijt en Sander Borgsteede

‘Patiënt blij met alles dat medicatiegebruik makkelijker en veiliger maakt’

Bouchra el Bouazzaoui las over de voordelen van direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) en besloot in gesprek te gaan met huisartsen over het omzetten van patiënten die een vitamine K-antagonist (VKA) gebruiken. Zo hoopt ze te voorkomen dat mensen opnieuw een beroerte krijgen. “Je biedt iedere patiënt een keuze op maat.”

02-09-2022 | door Frans van den Houdt

‘We zijn zelf het medicijn’

Met de campagne ‘we zijn zelf het medicijn’ wordt aandacht gevraagd voor leefstijladviezen om de kans op het krijgen van dementie te verkleinen. “Mooi dat we als apotheek op een laagdrempelige manier een bijdrage kunnen leveren aan preventie.”

02-09-2022 | door Linda de Jonge

AGM

Wat begon met een enthousiaste reactie op de advertentie voor een nieuw KNMP-bestuurslid en voorzitter van de sectie Apotheker Geneesmiddel en Maatschappij (AGM), werd vervolgd met stijgende spanning naarmate de tijd vorderde, en eindigde met een slapeloze nacht voor de dag van de uitslag. Sindsdien heb ik meer respect voor iedereen die zich verkiesbaar stelt en zich openstelt voor de keus van het electoraat. Middels deze weg dank aan een ieder die op mij heeft gestemd.

02-09-2022 | door Naomi Jessurun, bestuurslid KNMP

‘Betrek KNMP bij uitwerking van Integraal Zorgakkoord’

De KNMP wil een actieve rol krijgen bij de uitwerking van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dat stelt Reinier Bax, KNMP-bestuurder, in een eerste reactie op het conceptakkoord.

02-09-2022 | door KNMP

VVD stelt Kamervragen over draagvlak apothekers voor GVS-herberekening

Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD) heeft schriftelijke vragen gesteld over het draagvlak onder apothekers en artsen voor de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

02-09-2022 | door KNMP
Back to top